Δεν υπήρξε εμπλοκή, ούτε διαπραγματεύσεις κατά τον πολύωρο τηλεφωνικό μαραθώνιο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος απέδωσε την καθυστέρηση στην τυπική διαδικασία ενημέρωσης της πληθώρας των υπουργών και υφυπουργών.

Ο ανασχηματισμός «δεν έγινε για να κερδίσουμε επικοινωνιακά κάποιες εντυπώσεις» αλλά προκειμένου «να υπάρχει ένα νέο εμπλουτισμένο και ανανεωμένο σχήμα που να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επικαιροποιημένες ανάγκες» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, συμπληρώνοντας ότι ότι η ανακοίνωση έπρεπε να γίνει το βράδυ ώστε η ορκωμοσία να γίνει αυθημερόν και να ξεκινήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα αμέσως τη δουλειά.

Αναφορικά με τη μετατόπιση από το μικρότερο κυβερνητικό σχήμα σε εκείνο που προέκυψε με τον ανασχηματισμό και είναι το πολυπληθέστερο των τελευταίων ετών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι πριν 11 μήνες ο πρωθυπουργός σχημάτισε την κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της περιόδου και τόνισε ότι «όταν είναι πολλά τα προβλήματα χρειάζονται και υπουργοί που να μπορούν να τα λύσουν».

Σχετικά με το ρόλο του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει συγκεκριμένες γνώσεις από το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και που μπορεί να κινείται με μεγάλη άνεση σε ξένα κράτη και να συζητάει με ξένους επενδυτές. Σημείωσε δε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο του κ. Παμπούκη μπορεί να είναι πόλος προσέλκυσης επενδύσεων.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος διατηρεί το ρόλο που είχε έως τώρα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι παρακολουθεί την πορεία των υπουργείων σχετικά με το μνημόνιο, αλλά και γενικότερα την πορεία του έργου τους, συντονίζει συσκέψεις και συναντάται με φορείς και υπουργούς όποτε χρειάζεται.

Σχετικά με τα ζητήματα επικοινωνίας και επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης και του έργου της, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο ίδιος παραμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης αναλαμβάνει αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ, και επανέλαβε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκούσης θα συμβάλλει στην εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού προώθησης του κυβερνητικού έργου.