«Την Αριστερά όρθια στην καρδιά μουτην κρατούν μόνον οι ποιητές» λέει αντί άλλης απαντήσεως η συγγραφέας και τιμημένη με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος κυρία Ιωάννα Καρυστιάνη, επιχειρώντας έτσι για μία ακόμη φορά να «κόψει με το μαχαίρι» κάθε πληροφορία που υπήρχε το τελευταίο διάστημα ότι θα είναι υποψήφια είτε περιφερειάρχης είτε ακόμη και δήμαρχος. Ούτε το θέλει ούτε το επιδιώκει να αναμειχθεί με την πολιτική, και μάλιστα οργίζε ται κάθε φορά που ακούγονται τέτοιου είδους «ειδήσεις», οι οποίες πριν από μερικά χρόνια την παρουσίαζαν και ως υποψήφια για την… Προεδρία της Δημοκρατίας με τη δήθεν στήριξη των κομμάτων της Αριστεράς, ακόμη και της ΝΔ! Αλλωστε ουδείς θα τολμούσε να της προτείνει κάτι τέτοιο, αφού προκαταβολικά θα γνώριζε ότι θα του έκλεινε την πόρτα.

«Οποτε αφήνω το χαρτί και το μολύβι σκοντάφτω» ακούστηκε να λέει, όταν κάποιοι γνωστοί της την πληροφόρησαν ότι το όνομά της έχει αναμειχθεί σε λίστα υποψηφίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκείνο που επιδιώκει είναι το γράψιμο (μάλιστα το τελευταίο βιβλίο της «Τα σακιά» μόλις το ολοκλήρωσε)- γράφει ατέλειωτες ώρες, πότε στο σπίτι της στο Πολύδροσο Αμαρουσίου, πότε στο «ησυχαστήριό της» στην Ανδρο. Με τον τρόπο της ωστόσο ασχολείται με την πολιτική, όπως λένε όσοι τη γνωρίζουν από κοντά: μια γυναίκα με αντιστασιακή δράση (χωρίς ποτέ να την εξαργυρώσει), Χανιώτισσα με γονείς Μικρασιάτες, που σπούδασε στα πέτρινα χρόνια της χούντας νομικά και εν συνεχεία ασχολήθηκε επαγγελματικά με το σκίτσο και την εικονογράφηση.

Είναι αλήθεια, όπως βεβαιώνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά σε πολιτικούς αρχηγούς, ότι πολλές φορές στο παρελθόν τής έγιναν προτάσεις για να αναμειχθεί ενεργά στην πολιτική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και ο κ. Αλ. Τσίπρας της είχε προτείνει μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Η κυρία Καρυστιάνη εργάστηκε ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και απλώς της άρεσε να γράφει ιστορίες, μυθιστορήματα- να γράφει γενικά, όπως βεβαιώνουν οι φίλοι της. Παρά ταύτα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από τα πολιτικά κόμματα, οι προτάσεις για να γίνει βουλευτής, ευρωβουλευτής κτλ. έπεφταν βροχή. Ωστόσο όλοι έχουν εισπράξει ένα «όχι» και αποφεύγει συστηματικά την εμπλοκή της σε καθετί που δεν έχει σχέση με το γράψιμο. Ούτε ο σύζυγός της Παντελής Βούλγαρης ασχολείται με την πολιτική (το σενάριο της επιτυχημένης ταινίας του «Νύφες» το έχει γράψει η κυρία Καρυστιάνη).

Η κυρία Καρυστιάνη παραμένει συνειδητοποιημένη αριστερή, μακριά όμως από κομματικές σκοπιμότητες, αφού δεν είναι λίγες φορές που έχει διαπιστώσει- όπως λένε άνθρωποι που τη γνωρίζουν- ότι τα αριστερά κόμματα που είναι στη Βουλή δέχονται να εισπράττουν τις κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά δεν δέχονται την κριτική.