Η καθηγήτρια της Νομικής κυρία Γλυκερία (Λίτσα) Σιούτη, 56 ετών, μέχρι πρότινος νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, δεν έχει καμία σχέση με τους αυστηρούς πρωθυπουργικούς συμβούλους που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Αν και παραμένει απόμακρη, ως επιτυχημένη νομικός με σπουδές στο Ρaris ΙΙ Sorbonne, με ακαδημαϊκή καριέρα, διευθύντρια επιστημονικών περιοδικών, διατελέσασα μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου και με γραφείο σε προνομιακή περιοχή, όταν μιλήσει κάποιος μαζί της αμέσως του εκμυστηρεύεται: Παίζει πιάνο, διαβάζει ποίηση, πηγαίνει κινηματογράφο, ασχολείται με την κηπουρική, διαπρέπει στις μεταφράσεις νομικών και λογοτεχνικών κειμένων, κάνει συχνά ποδήλατο και κυρίως ασχολείται με τη μαγειρική. Μαγειρεύει τα πάντα. Παρ΄ όλα τα προσόντα της όμως δεν κατόρθωσε να αποτρέψει την απομάκρυνσή της από το Μέγαρο Σταθάτου, αφού μόλις υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευθιξίας ο Πρωθυπουργός την έκανε αμέσως αποδεκτή, χωρίς πολλές κουβέντες. Απλώς της υποσχέθηκε ότι θα τη χρησιμοποιήσει στο μέλλον σε κάποια άλλη κρατική θέση. Ισως, για πολλούς υπουργούς, αυτή η υπόσχεση που της έδωσε ο Πρωθυπουργός να κάνει την κυρία Σιούτη να είναι πιο προσεκτική όταν ομιλεί.

«Δεν μετανιώνω για ό,τι έγινε» λέει η κυρία Σιούτη με εμφανές το παράπονο για την αποπομπή της στο πρόσωπό της. «Δεν έκανα και κανένα έγκλημα καθοσιώσεως» ακούστηκε να λέει μετά την παραίτησή της. Αυτό όμως που της καταμαρτυρούν εχθροί και φίλοι είναι ότι παρ΄ ότι νομικός, σύμβουλος του Πρωθυπουργού, δεν εκτίμησε ορθά ότι με έναν διορισμό που θα έκανε, για κάποιους ρουσφετολογικό, θα προκαλούσε τόσο σοβαρό θέμα στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση: «Δεν ήξερε τι έκανε;Δεν γνώριζε τις συνέπειες;» διερωτώνται. Τι απαντά;

«Ούτε έγκλημαούτε καν παρατυπία έγινε» αναφέρει η κυρία Σιούτη για τον διορισμό του 25χρονου νεαρού δικηγόρου κ. Αγγελου Χασαπόπουλου ως συμβούλου του Πρωθυπουργού, αφού ως διακεκριμένη νομικός και μάλιστα καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου ήταν πολύ προσεκτική στις τοποθετήσεις μετακλητών υπαλλήλων. Αλλωστε και ο 28χρονος γιος της Ρωμανός είχε διορισθεί ως μετακλητός υπάλληλος στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάτι που επιβεβαιώνει και η ίδια, με την παρατήρηση ότι ο γιος της τοποθετήθηκε νομίμως ως μετακλητός και έφυγε από εκεί νωρίς για να κάνει δική του δουλειά: «Στο Μαξίμου ήταν για συγκεκριμένη εργασία. Σπούδασε στην Ελλάδα και στη Βρετανία ΜΜΕ, εξεπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, κάθησε μόνο πέντε μήνες στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας και εν συνεχεία έφυγε, για να κάνει δική του δουλειά με τους φίλους του» είπε συγκεκριμένα. Γιατί όμως τα ενδοκυβερνητικά βέλη βγήκαν ξαφνικά από τη φαρέτρα και έπληξαν πρώτη αυτή;

Στην πραγματικότητα, όπως εξήγησε, ο Αγγελος, ο νεαρός δικηγόρος, δεν ήταν σύμβουλος του Πρωθυπουργού αλλά σύμβουλος του Μεγάρου Σταθάτου επί θεμάτων Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου, ειδικευμένος σε νομικά θέματα: «Ηταν μια σύμβαση που στην πραγματικότητα θα έληγε σε μερικούς μήνες. Επρόκειτο να διεκπεραιώσει συγκεκριμένο έργο, ήταν ειδικευμένος σε αυτόν τον τομέα, όπως έδειξε και το βιογραφικό του. Αλλωστε ο νεαρός βρισκόταν νομίμως εκτός στρατεύματος…» λέει.

Ενδοκυβερνητικά μαχαιρώματα
Ηταν η πρώτη σύμβουλος του Πρωθυπουργού που τοποθετήθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Σήμερα, λίγες ημέρες μετά τηνπαραίτησή της, αποφεύγει να εξηγήσει τους λόγους, αφού όπως η ίδια ισχυρίζεται, όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο. Ισως, όπως έλεγαν ορισμένοι στην κυβέρνηση, να μεσολάβησαν άλλα πράγματα. Ισως να έπεσε θύμα έντονων ενδοκυβερνητικών διενέξεων. Ισως, άλλοι λένε, επειδή ήταν πιο κοντά απ΄ όλους με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη. Αυτός άλλωστε την πρότεινε, αυτός είχε καθημερινή συνεργασία μαζί της. Με τον κ. Παμπούκη- και δεν το κρύβειγνωρίζονται από χρόνια, έκαναν σχεδόν τις ίδιες σπουδές, είναι και οι δύο ακαδημαϊκοί, διατηρούσαν μαζί δικηγορικό γραφείο, συνεργάζονταν σε σοβαρές νομικές υποθέσεις, διεκπεραίωναν όλα τα ζητήματα που αφορούσαν είτε τον Πρωθυπουργό είτε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου- γνωμοδοτήσεις, συμβουλές, τροπολογίες, κανονιστικές πράξεις, τα πάντα. Ισως, επιμένουν ορισμένοι στην κυβέρνηση, να μην ήταν αυτή ο στόχος αλλά ο κ. Παμπούκης. Μπορεί να ήταν, λένε, «παράπλευρη απώλεια» στις συνεχιζόμενες ενδοκυβερνητικές διαμάχες, παραμονές αλλαγών στην κυβέρνηση.

Με την τοποθέτησή της, προτού καν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, προτού καλά-καλά δοθούν αρμοδιότητες στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, δημιουργήθηκε θόρυβος διότι το δικηγορικό της γραφείο είχε εμπλακεί σε υποθέσεις που αφορούσαν τη Siemens, την υπόθεση Τοπλού, αλλά και την υπόθεση της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Αναγκάστηκε να εκδώσει γραπτή ανακοίνωση, απορρίπτοντας με νομικούς όρους τις κατηγορίες. Ορισμένες φορές τα θέματα που αναλάμβανε έρχονταν σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα. Αλλά, όπως σημειώνει, ποτέ στις επιθέσεις τις οποίες δεχόταν δεν αναφέρθηκαν οι δεκάδες υποθέσεις που ανέλαβε κατά καιρούς και αφορούσαν την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεράσπιση των συμφερόντων απλών πολιτών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Δημιούργησε πάντως, ως νομικός, κάποιους εχθρούς. Εκανε όμως, επιμένει, τη δουλειά της. «Δεχόμουν επιθέσεις από την πρώτη ημέρα που τοποθετήθηκα δίπλα στον Πρωθυπουργό» παραδέχεται.

«Ο Αγγελος ήταν φοιτητής μου»
«Παραιτήθηκα για λόγους ευθιξίας» εξήγησε, αφού αυτή ήταν που προώθησε την πρόσληψη του συγκεκριμένου συμβούλου, τον οποίον, όπως παραδέχθηκε, γνώριζε από καιρό και είχε εκτιμήσει τις σπουδές του. Υπήρχε όμως και ένας άλλος λόγος που προτίμησε τον συγκεκριμένο νεαρό δικηγόρο σε αυτή τη νευραλγική θέση: «Ηταν δύο φορές φοιτητής μου.Μία στο πανεπιστήμιο και μία στο μεταπτυχιακό. Ετσι είχα παρακολουθήσει τις σπουδές του και γνώριζα την ποιότητα των γνώσεών του. Ηταν άριστος φοιτητής, δεν θυμάμαι τι βαθμό του έβαλα, αλλά θυμάμαι ότι ήταν πολύ καλός» αποκαλύπτει σήμερα, λέγοντας ότι ο νεαρός προέρχεται από μια μικροαστική οικογένεια, ο πατέρας του ήταν οδηγός ταξί. Ο πρώην φοιτητής της στάθηκε όμως η αιτία να χάσει τη σημαντική θέση που κατείχε ως κρατικό στέλεχος. Αυτή της συμβούλου του Πρωθυπουργού.

«ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ»

Με τον κομματικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος δεν έχει καμία σχέση:«Είμαι ΠαΣοΚ με την έννοια ότι ψηφίζω ΠαΣοΚ.Πάντα ψήφιζα άλλωστε ΠαΣοΚ,αλλά δεν είμαι μέλος του κόμματος»λέει,αποφεύγοντας να εισέλθει σε κομματικές ή ενδοκυβερνητικές συζητήσεις.

Ηταν,βλέπετε,ως πριν από μερικές ημέρες η «πρώτη κυρία σύμβουλος του Πρωθυπουργού» . Τώρα που παρέδωσε τίτλο και κυβερνητικά έγγραφα,ανοίγει και πάλι το δικηγορικό της γραφείο και γυρίζει στο Πανεπιστήμιο.Ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού ο μισθός της,λέει,ήταν μόνον 610 ευρώ.Αν της ζητούσε ο Πρωθυπουργός να αναλάβει και πάλι άλλη κυβερνητική θέση,θα την αποδεχόταν; Απαντά:«Δεν το ξέρω.Δεν θέλω να μπω από τώρα σε αυτόν τον προβληματισμό» και δηλώνει:«Δεν έχω μετανιώσει που ήμουν επί 11 μήνες νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.Και ξέρετε γιατί;Ηταν σημαντική εμπειρία για εμένα.Με μεγάλη ικανοποίηση στήριξα το κυβερνητικό έργο και το έργο του Πρωθυπουργού». Η κυρία Σιούτη παραιτήθηκε,αλλά παραμένει,όπως δηλώνει,στη διάθεση του Πρωθυπουργού:

«Είμαι πάντα κοντά του,γιατί τον θεωρώ σημαντικό άνθρωπο,τον πιο κατάλληλο σε αυτή τη συγκυρία που περνά η χώρα…».