Στον… μεγεθυντικό φακό του Διαδικτύου και σε ειδική βάση δεδομένων που θα σχηματιστεί στο υπουργείο Εσωτερικών θα αναρτώνται οι εκλογικές δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν οι υποψήφιοι στις επερχόμενες κάλπες του Νοεμβρίου στις 13 περιφέρειες και στους 335 δήμους. Παράλληλα όλοι οι συνδυασμοί θα περάσουν από την εφορία για να λάβουν ειδικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) με τον φιλόδοξο στόχο της κυβέρνησης να ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ που θα διακινηθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να περιοριστεί στο ελάχιστο το «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Οι προβλέψεις αυτές περιέχονται στον προσφάτως ψηφισθέντα«δρακόντειο», κατά πολλούς- νόμο του υπουργείου Εσωτερικών (3870/2010) για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές. Παρά τη σφοδρή αντιπαράθεση που είχε με το ΚΚΕ, το οποίο έχει διακηρύξει ότι δεν θα εφαρμόσει τον νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης επέμεινε μέχρι τέλους και η Βουλή υπερψήφισε τις ρυθμίσεις για την πλήρη «ονομαστικοποίηση» των εισφορών προς τους υποψηφίους και την κατάργηση των ανωνύμων κουπονιών. «Τα έσοδα και οι δαπάνες των περιφερειακών και των δημοτικών συνδυασμών διακινούνται μέσω ειδικών λογαριασμών που τηρούνται σε τράπεζες εγκατεστημένες στην Ελλάδα» ορίζεται στον νόμο. Ετσι οι κάθε είδους «χορηγοί»- φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες, για τις οποίες ισχύει απαγόρευση χρηματοδότησης- που θέλουν να ενισχύσουν έναν συνδυασμό υποψηφίων ή έναν μεμονωμένο υποψήφιο υποχρεώνονται να πηγαίνουν στα γκισέ των τραπεζών και καταθέτοντας τον… οβολό τους να δίνουν τα πλήρη στοιχεία τους.

Σημαντικοί περιορισμοί καθιερώνονται και ως προς τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια των ενισχύσεων αφού η χρηματοδότηση συνδυασμών από το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ανώτατο όριο για μεμονωμένο υποψήφιο περιορίζεται στα 500 ευρώ.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί επίσης να ελέγξει και τη «φάμπρικα» που στήνεται στις προεκλογικές περιόδους με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, στις οποίες οι συμμετέχοντες- υποτίθεται ότιπληρώνουν εισιτήρια, ενισχύοντας, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, τους υποψηφίους. Στο εξής οι συνδυασμοί- οι οποίοι θα έχουν τον δικό τους ειδικό ΑΦΜ- υποχρεούνται πριν από την εκδήλωση να θεωρούν διπλότυπα εισιτηρίων και στο στέλεχος να γράφουν τα πλήρη στοιχεία των εισερχομένων στην εκδήλωση.

Αυστηροί έλεγχοι όμως, όπως και «πλαφόν», τίθενται και ως προς το ύψος των δαπανών που μπορεί να κάνουν οι συνδυασμοί στις περιφέρειες που ποικίλλει ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε εκλογικής περιφέρειας αλλά και στους δήμους που τα ανώτατα όρια συναρτώνται με τον αριθμό των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.