Η προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ ήταν μόνο η αρχή από μια σειρά ριζικές αλλαγές που θα χαρακτηρίζουν το νέο πρόσωπο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Οι καλά γνωρίζοντες τα όσα διαμείβονται στο εσωτερικό της εταιρείας κάνουν λόγο για αλλαγές σοκ στο οργανόγραμμα της ΕΡΤ ως το τέλος Αυγούστου. Ερχονται και άλλες αποχωρήσεις (θα ζητηθούν οι παραιτήσεις τουλάχιστον δύο ακόμη γενικών διευθυντών αλλά και διευθυντών), νέα πρόσωπα θα τοποθετηθούν σε κομβικές θέσεις, θα προκηρυχθούν οι θέσεις για τους 800 συμβασιούχους και θα δημοσιοποιηθεί το όνομα του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Προς το παρόν έγινε γνωστό ότι στη θέση του απερχόμενου γενικού διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γ. Υφαντή θα βρεθεί προσωρινά ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Ευ.Λουριδάς ενώ τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μ. Πορτοκάλη θα ασκεί ο διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου κ. Ν.Μιχαλίτσης . Η πλήρωση των θέσεων θα γίνει με εσωτερική προκήρυξη ως το τέλος Αυγούστου.

Οπως δημοσιοποιήθηκε χθες από την ΕΡΤ, στο ΔΣ αποφασίστηκε να «συσταθούν άμεσα δύο επιτροπές, εκ των οποίων η πρώτη θα διερευνήσει τις περιπτώσεις εξωτερικών συνεργατών οι οποίοι απασχολούνταν στην ΕΡΤ σε αντικείμενο άλλο από αυτό που προέβλεπε η σύμβασή τους, ενώ η δεύτερη θα διερευνήσει τις περιπτώσεις ανακριβών βεβαιώσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών σχετικά με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών.Στις επιτροπές αυτές θα μετάσχουν τα θεσμικά αρμόδια στελέχη της εταιρείας, που παρέμεναν επί σειρά ετών αναξιοποίητα,καθώς και εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ». Σκοπός είναι να εντατικοποιηθούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του κρατικού φορέα και να τροποποιηθεί ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού έπειτα από διαπραγμάτευση με την ΠΟΣΠΕΡΤ. Παράλληλα αναθεωρείται η πολιτική χορήγησης και διαχείρισης παγίων προκαταβολών, θα εφαρμοστούν ανοιχτές διαδικασίες για την πρόσληψη Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, θα αξιολογείται σε ετήσια βάση το προσωπικό της ΕΡΤ, θα καταργηθεί η δυνατότητα που είχαν ως σήμερα οι δημοσιογράφοι με σύμβαση αορίστου χρόνου να απασχολούνται παράλληλα σε ανταγωνιστικά μέσα και θα τροποποιηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αδιαφανών απευθείας αναθέσεων (όπως συνέβη με την περίπτωση της διαφημιστικής εταιρείας Red Βee). Αποφασίστηκε τέλος να ανατεθεί άμεσα στη νομική υπηρεσία της ΕΡΤ το θέμα του καταλογισμού ευθυνών σε στελέχη και υπαλλήλους που εμπλέκονται στις αναφερόμενες στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης υποθέσεις και να ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο των αναφερόμενων στο πόρισμα των ελεγκτών της ΕΡΤ.

Σε επικοινωνία του με «Το Βήμα» ο παραιτηθείς γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μ. Πορτοκάλης υποστήριξε: «Μου ζητήθηκε η παραίτησή μου και την έδωσα αφού έμαθα ότι είναι σκοπός της νέας διοίκησης να αλλάξουν όλες οι Γενικές Διευθύνσεις. Αυτή τη στιγμή όμως θεωρώ ότι το τάιμινγκ της παραίτησής μου ήταν ατυχές. Οι ελεγκτές δεν μου βρήκαν τίποτα και μου έδωσαν και συγχαρητήρια για τη δουλειά μου. Εξάλλου, η συγκεκριμένη σύμβαση της Τεχνικής Διεύθυνσης συνήφθη ανάμεσα στον κύριο Χρήστο Παναγόπουλο και στους τέσσερις τεχνικούς συμβούλους τον Ιανουάριο του 2005 και εγώ ανέλαβα τον Μάρτιο του ίδιου έτους ».