Η μεσογειακή φώκια, το συμπαθές αυτό προστατευόμενο θαλάσσιο θηλαστικό, ήλθε ξαφνικά μεσούντος του θέρους να ταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά στις ενδοκυβερνητικές διαμάχες. Δύο ωραίες κυρίες του Υπουργικού Συμβουλίου, στην προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν τις όποιες αρμοδιότητες κι αν έχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, έπεσαν πάνω στη φώκια και έφθασαν μάλιστα στο σημείο να τη χαρακτηρίσουν ακόμη και… δέντρο. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή άρχισαν αιφνιδίως να αλληλογραφούν τι θα γίνει με τις φώκες και πώς αυτές θα περισωθούν. Ωσάν να έμειναν και πολλές στη Μεσόγειο. Ούτε καν 450, από τις οποίες οι 250 ζουν στα νερά της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η είδηση για τη «δολοφονία»
Η διαμάχη ή «παρεξήγηση»- όπως τη χαρακτηρίζουν- των δύο γυναικών για τη φώκια και με ποιο τρόπο πρέπει αυτή να προστατεύεται, άρχισε εδώ και μερικές εβδομάδες, όταν ήλθε μια αναφορά στο γραφείο της κυρίας Μπιρμπίλη από μια περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Στο Μαντούδι της Εύβοιας κάποιοι ( «ασυνείδητοι», όπως χαρακτηρίστηκαν)

πυροβόλησαν στο κεφάλι μια φώκια 4 μηνών. Η φώκια ήταν αρσενική και εντοπίστηκε νεκρή στην παραλία Κρύα Βρύση της Κεντρικής Εύβοιας. Εφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι από πιστόλι! «Δυστυχώς το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των μεσογειακών φωκιών που έχουν πέσει θύματα του ανθρωπίνου παράγοντα τα τελευταία χρόνια» σημείωνε σε έγγραφό της η περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Η κυρία Μπιρμπίλη, η οποία συνεργάζεται στενά με όλες αυτές τις οργανώσεις, άστραψε και βρόντηξε. Κάποιες άλλες πληροφορίες που έφθαναν στο γραφείο της στην οδό Μεσογείων, ότι ορισμένοι οι ψαράδες σκοτώνουν και τα ψαροκάικά τους χτυπούν φώκες, έκαναν την υπουργό Περιβάλλοντος έξω φρενών. Κάθησε αμέσως και έγραψε μια επιστολή στη συνάδελφό της υπουργό Ανάπτυξης κυρία Μπατζελή, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει και η αλιεία: «Να απαγορευθεί η αλιεία στις περιοχές όπου υπάρχουν φώκες.Να σταματήσουν στις περιοχές οι αλιευτικές δραστηριότητες, να σωθούν οι φώκες»!

Η φώκια δεν μένει ακίνητη
Οταν η κυρία Μπατζελή άνοιξε την αλληλογραφία της, βρισκόταν τότε σε πλήρη εξέλιξη το σκάνδαλο με τους διορισμούς στην ΑΓΡΟΓΗ, αλλά η έκπληξή της ήταν μεγάλη. Πώς είναι δυνατόν, σκέφτηκε, να απαγορευθούν οι αλιευτικές δραστηριότητες στην περιοχή όπου κινούνται οι φώκες; Κάθησε λοιπόν και έγραψε απαντητική επιστολή, λακωνική, αλλά με νόημα: «Κυρία συνάδελφε, οι φώκες μετακινούνται,εφόσον μιλάμε για αλιεία και όχι για… δενδροκαλλιέργεια». Με δυο λόγια, έλεγε σε συνεργάτες της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η φώκια στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες δεν βρίσκεται ποτέ σε ένα συγκεκριμένο σημείο αλλά μετακινείται συνεχώς ψάχνοντας για τροφή. Από τον Θερμαϊκό, το Κεντρικό Αιγαίο ως τα παράλια της Τουρκίας, οι φώκες, όσες έχουν απομείνει, κολυμπούν ελευθέρως. Προφανώς, εξηγούσε σε συνεργάτες της η κυρία Μπατζελή, η φώκια δεν είναι δέντρο, ώστε να μένει ακίνητη. Μπορεί να υπάρχει το θαλάσσιο πάρκο για τις φώκες στην Αλόννησο, αλλά οι φώκες δεν μένουν ποτέ στατικές σε ένα σημείο.

Το θέμα ωστόσο δεν απεδείχθη και τόσο απλό. Είναι γεγονός ότι ο αριθμός συνεχώς μειούται τα τελευταία χρόνια και η μείωση αυτή οφείλεται σε τρεις λόγους: στη θαλάσσια ρύπανση (που είναι μεγάλη γενικά στη Μεσόγειο), στους ψαράδες που τις εξοντώνουν είτε με πυροβολισμούς είτε με μαχαιριές και στους δυναμίτες που χρησιμοποιούν οι ψαράδες για να πιάσουν τα ψάρια. Αποτέλεσμα; Μαζί με τις συναγρίδες, τους ροφούς και τις σφυρίδες να σκοτώνονται και οι φώκες. Αρα οι ψαράδες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη μείωση του αριθμού τους και κυρίως στις ελληνικές θάλασσες, αφού πολλές φορές εκβράστηκαν φώκες σε παραλίες με εμφανή τραύματα από δυναμίτη.

Η κυρία Μπιρμπίλη μπορεί ακόμη να μην έχει την εμπειρία του πρωτοκόλλου του Υπουργικού Συμβουλίου και μπορεί να μη γνωρίζει πώς επιλύονται τέτοιου είδους «διαφορές», αλλά η αγάπη της για τις φώκες είναι δεδομένη. Η κυρία Μπατζελή αγαπά και αυτή τις φώκες, καταγγέλλει πάραυτα στα αρμόδια λιμεναρχεία όσους ψαράδες τις σκοτώνουν, ενώ θεωρεί ότι πρέπει απαραιτήτως να προστατεύονται. Εχει όμως και τους αλιείς στην αρμοδιότητά της και δεν θα ήθελε με κανέναν τρόπο να λάβει κάποια απόφαση- όπως να απαγορεύσει την αλιεία- που μπορεί μεν να ικανοποιούσε τη συνάδελφό της, αλλά θα είχε να αντιμετωπίσει στο μέλλον νέα μπλόκα, αυτή τη φορά όχι με τρακτέρ, αλλά με βάρκες, ψαροκάικα και αλιευτικά.

Μάχη και για τη βιοποικιλότητα
Η κυρία Μπατζελή προβληματίστηκε καθώς είδε να της έρχεται στο γραφείο και μάλιστα εγγράφως ένας άλλος «μπελάς». Και να ΄ταν μονάχα αυτό. Κάποιες πληροφορίες ότι η κυρία Μπιρμπίλη ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, που έφθασαν στο γραφείο της κυρίας Μπατζελή, στο Μέγαρο της πλατείας Βάθης, την έκαναν να ανησυχήσει, αφού η βιοποικιλότητα θεωρείται ότι ανήκει σε μεγάλο βαθμό στις δικές της αρμοδιότητες. Δεν ήταν μόνον οι πληροφορίες, αλλά γνώριζε ήδη και την κοινή πρόταση για τη βιοποικιλότητα την οποία υπέγραψε, στις 18 Οκτωβρίου του 2009, η κυρία Μπιρμπίλη από κοινού με άλλες εννέα ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η WWF, η Greenpeace, ο Αρκτούρος, ο Αρχέλων, η ΜΟm και άλλες.

Γοργόνες και υπουργοί
Πάντως διαστάσεις το θέμα με τη μεσογειακή φώκια δεν πήρε. Υπήρξε ένα είδους φιλικού διακανονισμού της όλης υπόθεσης, αυτή τη φορά προφορικού. Οι δύο κυρίες του Υπουργικού Συμβουλίου είναι φίλες, συνεργάζονται καθημερινώς στενά και κανένα έγγραφο ή αίτημα δεν θα μπορούσε να διαταράξει τη συνεργασία τους. Φθάνει όμως να μην εισέρχεται η μία στα «χωράφια» της άλλης. Ισως, όπως λέγεται, η υπουργός Περιβάλλοντος να παραπονέθηκε για την έγγραφη απάντηση που της έστειλε η συνάδελφός της (αυτή που έλεγε «αν μιλάμε για αλιεία ή για δενδροκαλλιέργεια»), αλλά δεν συνέχισε. Ισως πάλι να έληξε το θέμα όταν κάποιοι από τους συνεργάτες των δύο υπουργών είπαν ότι αν τελικά απαγορευθούν οι αλιευτικές δραστηριότητες εκεί όπου κάθε φορά κυκλοφορούν οι φώκες, τότε πιθανώς οι ψαράδες «θα κρεμάσουν στα καΐκια τους τις φωτογραφίες των υπουργών με σώμα… γοργόνας και θα τις περιφέρουν στις ελληνικές θάλασσες…».

ΤΑ «ΜΕΤΩΠΑ» ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στη διαμάχη της κυρίας Μπιρμπίλη με τον κ. Δ. Ρέππα για τα έργα του Αχελώου ήλθε να προστεθεί η διαμάχη για τις φώκες με την κυρία Μπατζελή

Η κυρία Μπιρμπίλη αιφνιδιάστηκε από την απάντηση της κυρία Μπατζελή,με την οποία,σημειωτέον,διατηρεί στενή φιλία.Το τελευταίο άλλωστε διάστημα η υπουργός Περιβάλλοντος είχε ανοίξει ορισμένα «μέτωπα» με άλλους συναδέλφους της υπουργούς και δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να ανοίξει καινούργιο μέτωπο και μάλιστα με γυναίκα συνάδελφό της.Είχε, για παράδειγμα,διαμάχη με τον κ.Δ.

Ρέππαγια τα έργα και την εκτροπή του Αχελώου.Τελευταίως της προστέθηκε και ο πονοκέφαλος ότι προσπαθούν να της«φορτώσουν»και την αρμοδιότητα για τα σκουπίδια,η οποία ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.Μόλις την περασμένη Τρίτη αντέδρασε,και μάλιστα έντονα,σε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.Θ. Πάγκαλο, όταν ο κ.Γ.Παπακωνσταντίνου πρότεινε να πηγαίνει μαζί με τους ανθρώπους του ΔΝΤ στα υπουργεία για έλεγχο.