«ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ότι ο κόσμος μάς μισεί. Τα βράδια όμως δυσκολεύομαι να κοιμηθώ. Περάσαμε από την Κόλαση και τα καταφέραμε» λέει η κυρία Αθηνά Δρέττα, γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, μία εκ των αφανών πρωταγωνιστών στις διαπραγματεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα για το Ασφαλιστικό. Η κυρία Δρέττα δυσκολεύεται να κοιμηθεί τα βράδια, όχι επειδή μετείχε στις σκληρές διαπραγματεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα «να ματώσει η Ελλάδα» και να κόψουν ακόμη και τη σύνταξη της μητέρας της, αλλά διότι
θα πρέπει από αύριο να αντιμετωπίσει την ίδια ομάδα της τρόικας που έρχεται στην Αθήνα. Και αυτό δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Γιατί, όπως λέει, οι διαπραγματευτές ήταν μεν ευγενικοί, πλην όμως σκληροί στις θέσεις τους. Θυμάται την Ισπανίδα του ΔΝΤ, την κυρία Μαριαλούς Μορένο Μπαντία, η οποία όχι μόνον αμφισβητούσε διαρκώς τα στοιχεία που της έδιναν, αλλά έφερνε μαζί της και… μεταφραστές από το ΔΝΤ: «Να σκεφτείτε ότι τους παραδώσαμε το τελικό κείμενο του Ασφαλιστικούμεταφρασμένο στα αγγλικά από το υπουργείο Εξωτερικών και μας το ζήτησαν και στα ελληνικά για να το μεταφράσουν οι ίδιοι.Καμία εμπιστοσύνη…».

Η 45χρονη οδοντίατρος, με ειδικότητα την ακίνητη προσθετική, υποψήφια βουλευτής του ΠαΣοΚ στη Β’ Αθηνών, πρώην νομαρχιακή σύμβουλος και νυν γενική γραμματέας τού πλέον συζητημένου υπουργείου των τελευταίων μηνών, ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά της και δίνει λεπτομέρειες για την εικόνα που επικρατούσε όλη την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Ασφαλιστικό. Ταυτόχρονα περιγράφει και τα συναισθήματά της, τόσες ώρες κλεισμένη σ΄ ένα δωμάτιο μαζί με τους διαπραγματευτές της τρόικας: «Τελειώναμε αργά το βράδυ τις διαπραγματεύσεις και πολλές φορές μού ερχόταν να βάλω τα κλάματα. Τόσο μεγάλη ήταν η ένταση» εξομολογείται σήμερα καθισμένη στο άνετο γραφείο της, στον 7ο όροφο του μεγάρου της οδού Σταδίου: «Αντέξαμε όμως στην ένταση και στην πίεση γιατί λειτουργήσαμε ως ομάδα με την αίσθηση του καθήκοντος» . Ως προς το πολιτικό κόστος που πιθανόν να υπάρξει για όσα συνέβησαν με το Ασφαλιστικό, φαίνεται ότι δεν την απασχολεί: «Οταν ήμουν έξω από την πολιτικήλαχταρούσα την εκλογή μου ως βουλευτή. Τώρα που είμαι μέσα, και καταλαβαίνω τι συμβαίνει, δεν είναι κάτι που με απασχολεί» λέει.

«Δεν υπάρχει πια αρκετός χρόνος»
Αλλαξε καθόλου η ζωή της μετά το Ασφαλιστικό; Επαψαν να τη συναναστρέφονται οι φίλοι και οι γνωστοί της, όλοι αυτοί που τους έκοψε τη σύνταξη; Γιατί ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας συνέβαλε μαζί με την ηγεσία του υπουργείου να κοπούν οι συντάξεις. «Οχι» βεβαιώνει: «Το μόνο που άλλαξε είναι ότι δεν υπάρχει πια αρκετός χρόνος για τον εαυτό μου. Τόσο πολλή δουλειά και ευθύνες έπεσαν» . Ωστόσο βρίσκει χρόνο να δει τα δύο παιδιά της, τον Κωνσταντίνο και τη Σοφία, και τον σύζυγό της Δημήτρη και να περάσει λίγες ώρες μαζί τους στο σπίτι τους στο Πόρτο Ράφτη. Η ίδια λέει πάντως ότι μπορεί οι συντάξεις να κόπηκαν, μπορεί να μάτωσε η Ελλάδα, αλλά «δεν έχω τύψεις, διότι αν δεν τα κάναμε αυτά δεν θα υπήρχε για κανέναν σύνταξη αύριο». Τη λέξη «αύριο» την επαναλαμβάνει θέλοντας να δώσει έμφαση.

Ο Κωνσταντόπουλος, το ΠαΣοΚ και η Αριστερά
Σε αντιπαράθεση σπανίως είχε έρθει στο παρελθόν με πολιτικά πρόσωπα η κυρία Δρέττα. Με εξαίρεση τη διαμάχη που είχε με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Ν. Κωνσταντόπουλο , όταν αυτή ήταν στην Αριστερά στέλεχος, τότε που ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΟ δεν συμπεριλάμβανε το ΠαΣοΚ στα αριστερά κόμματα, ποτέ άλλοτε στον μακρόχρονο πολιτικό της βίο δεν βρέθηκε σε τόσο δύσκολη στιγμή. Από το οδοντιατρείο της στο Πόρτο Ράφτη με 25 χρόνια εμπειρία στη σκληρή πολιτική η κυρία Δρέττα βρέθηκε να διαπραγματεύεται για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας με την ισχυρή ομάδα της τρόικας. Και μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, ώρες ατελείωτες, μόνο με ένα ποτήρι νερό, αφού οι διαπραγματευτές ποτέ δεν ζητούσαν κάτι παραπάνω από ένα ποτήρι νερό. Και να σκεφτείτε ότι πριν τοποθετηθεί στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας η κυρία Δρέττα δεν είχε ιδέα από το Ασφαλιστικό: «Το έμαθα όμως με την καθημερινή τριβή και με την πολλή μελέτη». Η «πολλή μελέτη» είναι άλλωστε ένα από τα ατού της στην πολιτική αλλά και στην επαγγελματική της καριέρα. Στο σχολείο ήταν «σπασίκλας», όπως λέει «κρατούσε μάλιστα και το απουσιολόγιο». Προσόντα που φάνηκε να υπολογίζουν και οι διαπραγματευτές της τρόικας.

«Δεν ήταν δαίμονες. Ηταν υπάλληλοι. Ηρθαν εδώ να διεκπεραιώσουν μια δουλειά και την έκαναν. Ηταν εξοπλισμένοι με γνώσεις, γνώριζαν τα πάντα, αλλά είχαν δογματισμούς και εμμονές. Ηρθαν αποφασισμένοι να κόψουν τις συντάξεις. Δεν τους ενδιέφερε καν η ελληνική πραγματικότητα, αν και τη γνώριζαν πολύ καλά. Ηταν, βλέπετε, καλά διαβασμένοι» λέει σήμερα για τους διαπραγματευτές, κάπως με προσεγμένες εκφράσεις γι΄ αυτούς, αφού γνωρίζει πως ό,τι γράφεται και ό,τι μεταδίδεται στην Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις και τους διαπραγματευτές μεταφράζεται αμέσως από το… ΔΝΤ.

Διαπραγματευτές:
«Δεν σας πιστεύουμε»

Αυτό το «παιχνίδι» με τους μεταφραστές δεν άρεσε καθόλου στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ενώ η συμφωνία ήταν ό,τι λεγόταν στις διαπραγματεύσεις να μεταφράζεται, οι διαπραγματευτές ορισμένες φορές δεν τηρούσαν αυτόν τον κανόνα, όπως η Ισπανίδα κυρία Μαριαλούς Μορένο Μπαντία. Σε κάποια στιγμή, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την αναλογική σύνταξη βρίσκονταν στο τέλος τους, οι διαπραγματευτές ζήτησαν κάποια επιπρόσθετα οικονομικά στοιχεία. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τα έδωσε αμέσως. Οι δύο από τους διαπραγματευτές τα ήλεγξαν, έδωσαν το « οκέι» και σηκώθηκαν να φύγουν. Η Ισπανίδα όμως παρενέβη και είπε ευθέως στους συναδέλφους της, χωρίς τη μεσολάβηση των μεταφραστών, να μη δέχονται τα στοιχεία που τους παρουσιάζουν γιατί μπορεί να ήταν διαφορετικά από αυτά που είχαν ζητήσει.

«Οσες ενδιάμεσες προτάσεις κι αν κάναμε δεν έγιναν αποδεκτές»

Η κυρία Αθηνά Δρέττα με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο

Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή των διαπραγματεύσεων για το Ασφαλιστικό; Ηταν όταν οι της τρόικας (και κυρίως η κυρία Μπαντία) επέμεναν στην αύξηση των ορίων ηλικίας των μητέρων με ανήλικο παιδί μέσα σε μία τριετία.Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τούς αντιπρότεινε μεταβατικό στάδιο για οκτώ χρόνια. «Οσες ενδιάμεσες προτάσεις κι αν κάναμε δεν έγιναν αποδεκτές» λέει η κυρία Δρέττα.

Η επιμονή τους στις θέσεις τους ήταν τέτοια που έκανε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να χάσει τον ύπνο της.Η πρώτη πάντως επίσημη αντίδραση στις εκτός μνημονίου απαιτήσεις των διαπραγματευτών ήταν η επιστολή που αναγκάστηκε να στείλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (την οποία υπογράφει η γενική γραμματέας) προς την τρόικα για τις συντάξεις χηρείας και για το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης.Αυτοί επέμεναν ως την τελευταία στιγμή να συρρικνωθεί στο 48%.

Οι δύσκολες στιγμές όμως δεν πέρασαν.Οι άνθρωποι της τρόικας (μαζί τους και η κυρία Μπαντία) βρίσκονται από την Παρασκευή ξανά στην Αθήνα για έλεγχο,και το σημαντικότερο είναι ότι το περίπλοκο νέο ασφαλιστικό σύστημα,που εξασφαλίζει βιωσιμότητα για τα ερχόμενα 40 χρόνια,όπως λέει υπερηφάνως η κυρία Δρέττα, πρέπει να εφαρμοστεί· με σημαντικούς σταθμούς τον εκσυγχρονισμό των ασφαλιστικών ταμείων και τον διαχωρισμό από αυτά των κλάδων Υγείας.