Επικυρώθηκαν, σήμερα, από το Υπουργικό Συμβούλιο το σύνολο των αλλαγώνστο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορά τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Ξεκαθαρίστηκαν όλα τα σημεία τουνομοσχεδίου που μέχρι πρότινος ήτανγκρίζα και έχουν «κλειδώσει» όλες οι αλλαγές.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι πλέον ολοκληρωμένο και αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης κατατέθηκε στη Βουλή, ενώθα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, αργότερα το απόγευμα.

Κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Τρίτη, θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και την μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια τουΚοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τα
εργασιακά.

Τόνισε ότι με την απόφαση αυτή γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τα άτομα με αναπηρία και γενικά στον κάθε Ελληνα πολίτη. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να έχει τις εξής αρχές: Πρώτα από όλα να είναι βιώσιμο. Και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο οι τομές θα έπρεπε να γίνουν, ορισμένες από αυτές με πιο γρήγορο ρυθμό σήμερα, έστω και αν ορισμένες αποφάσεις είναι πιο επώδυνες για κάποια κοινωνικά στρώματα. Δεύτερο, η εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης. Και τρίτο να καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αναπλήρωση και τη βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα καλυτερεύει η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου επισήμανε την απουσία ενός αρθρωμένου και οργανωμένου προνοιακού συστήματος και ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει η ουσιαστική οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος.

Το σύστημα αυτό, όπως είπε, θα περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν ανάγκη προνιακής στήριξης, από τον συνταξιούχο, τον ανάπηρο, μέχρι τον άνεργο, με τρόπο που να βοηθούνται να είναι ενεργοί πολίτες. Θα υπάρχει, όπως είπε, μια ουσιαστική και συστηματική βοήθεια.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστούν πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου.
Και θα περιλαμβάνουν και επιμέρους πολιτικές διαφόρων υπουργείων που εμπλέκονται στον τομέα αυτό.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα εργασιακά, τονίζοντας ότι υπάρχει μια ελπίδα οι κοινωνικοί φορείς να βρουν σημεία επαφής κατά τη διαδικασία των
συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και συμφωνίες οι οποίες θα καλύπτουν τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου εφόσον υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο πλαίσιο του μνημονίου, θα τις υιοθετήσει και θα τις περιλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

Γι΄αυτό και δίνει ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.