ΛΟΝΔΙΝΟ Με έκτακτες ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα κάλυψαν αργά χθες τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο γραφείο του κυρίου Χρυσοχοΐδη. Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «ποιοτικό άλμα» στον τρόπο δράσης των τρομοκρατών: «Ενας αριθμός μικρών ακροαριστερών και ριζοσπαστικών αναρχικών ομάδων δρα στην Ελλάδα, έχοντας επιχειρήσει βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις με όπλα στην πρωτεύουσα. Αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων επρόκειτο για μικρούς μηχανισμούς που πυροδοτούντο αργά το βράδυ χωρίς να προκαλούν τραυματισμούς.Στην Αθήνα είναι πολύ σπάνιο οι εκρήξεις βομβών να προκαλέσουν θύματα».

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι βομβιστικές επιθέσεις από ριζοσπαστικές οργανώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008.

Αν και, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες, δεν δόθηκε πολύ εκτεταμένη κάλυψη στο γεγονός, πολλοί ανταποκριτές τόνισαν ότι ο στόχος δεν ήταν τυχαίος, εφόσον ο νυν υπουργός «είναι ο άνθρωπος που στο παρελθόν εξάρθρωσε τη 17 Νοέμβρη,την πιο φονική οργάνωση αντάρτικου πόλης στην Ελλάδα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters. «Από το 2008, όταν σημειώθηκαν οι σφοδρότερες ταραχές των τελευταίων δεκαετιών, η χώρα έχει δοκιμαστεί από σειρά βομβιστικών επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν αριστεριστές αντάρτες» μετέδωσε το ίδιο πρακτορείο.

«Στην καρδιά»
«Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από το υπουργικό γραφείο» σημείωσε το βρετανικό ΒΒC. Και η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» σχολιάζει στον διαδικτυακό της τόπο: «Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που μία επίθεση χτυπάει στην καρδιά των μηχανισμών ασφαλείας της χώρας, σε ένα κτήριο όπου η είσοδος καθορίζεται από μία σειρά αστυνομικών ελέγχων». Αλλα ξένα μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν αφενός ότι τους τελευταίους μήνες συνελήφθησαν έξι άτομα τα οποία κατηγορούνται ότι είναι μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» και αφετέρου ότι τον περασμένο Μάιο τρεις τραπεζικοί πέθαναν από εμπρηστική επίθεση με βόμβες μολότοφ σε υποκατάστημα στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον των οικονομικών μέτρων. Δεν παραλείπουν επίσης να υπενθυμίσουν τον θάνατο 15χρονου αφγανού μετανάστη από εγκαταλελειμμένη τσάντα γεμάτη εκρηκτικά, τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα.

«Δεν υπήρξε ούτε προειδοποίηση, ούτε άμεση ανάληψη ευθύνης μετά την επίθεση» τόνισαν επίσης οι ξένοι ανταποκριτές.

«Είναι η πρώτη φορά που οι εξτρεμιστικές οργανώσεις της Ελλάδας χτυπούν την καρδιά του μηχανισμού ασφαλείας της χώρας» επισημαίνειεξάλλου ο γαλλικόςFigaro.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «από το 2008 η Ελλάδα έχει χτυπηθείαπό επιθέσεις που προέρχονται από μικρές οργανώσεις της άκρας Αριστεράς. Οι συγκεκριμένες οργανώσεις, ωστόσο, σε γενικές γραμμέςεπιδιώκουν να μην υπάρχουν θύματα», όπως υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Βόμβα στο ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης σκοτώνει αστυνομικό», είναιο τίτλος της «Wall Street Journal», ενώ μέσα στο κείμενο αναφέρει ότι δεν υπήρχε προειδοποίηση από τους δράστες.

Για «βόμβα σε μορφή… δώρου» που εξερράγη μέσα στα γραφεία του υπουργείου κάνει λόγοη βρετανική εφημερίδα «TheGuardian».

«Βόμβα σκότωσε συνεργάτη Έλληνα υπουργού» είναι ο τίτλος που δίνουν στο θέμα οι «New York Times», μεταδίδοντας και τις δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το τρομοκρατικό χτύπημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα εκτενή ρεπορτάζ τους για το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα όλα σχεδόν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα ξένα έντυπα αναφέρονται στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και στα σκληρά μέτρα λιτότητας που αναγκάστηκε να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.