Η Ελλάδα είναι μία χαλαρή και ασφαλής χώρα και τέτοια πρέπει να παραμείνει. Αυτό το δόγμα αποτυπώνεται (και) στα μέτρα ασφαλείας των υπουργείων, των κυβερνητικών κτιρίων και των δημοσίων υπηρεσιών. Είναι βέβαια και ο ειδικός χαρακτήρας τους που αναγκάζει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους να διαβαίνουν τις πύλες τους για τις υποθέσεις τους.

Σε κάποια εξ αυτών η πρόσβαση δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Για παράδειγμα, το (πρώην) υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά λόγω του ειδικού χαρακτήρα του προσωπικού του, αλλά και της σύγχρονης κατασκευής του έχει μέτρα που παραπέμπουν ευθέως σε αεροδρόμιο. Δηλαδή, υπάρχουν σαρωτές και για μέταλλα αλλά και για χειραποσκευές.

Στην υποδοχή οι αξιωματικοί υπηρεσίας κρατούν και καταγράφουν την ταυτότητα του επισκέπτη και ενημερώνουν τηλεφωνικώς για την έλευσή του το ενδιαφερόμενο στέλεχος του υπουργείου. Αρκετά καλά φρουρούμενο θεωρείται και το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος. Αλλα υπουργικά κτίρια, εκ των πραγμάτων, είναι πιο εύκολα προσπελάσιμα.

Επί παραδείγματι, τέτοια περίπτωση είναι το πρώην υπουργείο Εμπορίου της πλατείας Κάνιγγος, όπου ο σαρωτής μετάλλων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και βρίσκεται στην άκρη της κεντρικής εισόδου.

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην οδό Αχαρνών, όπου ωστόσο οι υπάλληλοι στην είσοδο ζητούν την ταυτότητα κάθε επισκέπτη. Ιδιαίτερα ευάλωτο από πλευράς ασφαλείας θεωρείται το κτίριο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην οδό Ακαδημίας, αλλά και οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, όπου η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη και με ελάχιστους ελέγχους. Επίσης, τα μέτρα ασφαλείας έχουν ατονήσει και σε μία σειρά άλλα δημόσια κτίρια, όπως φέρ΄ ειπείν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας.

Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται σε όλα τα δικαστικά μέγαρα της χώρας, πλην αυτού της οδού Ευελπίδων. Ετσι, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να εφαρμοστούν (και) λόγω της βόμβας που τοποθετήθηκε πρόσφατα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν και το υπουργείο Αμυνας τόσο λόγω των κλοπών οπλισμού σε στρατόπεδα όσο και της ευκολίας εισόδου στο Πεντάγωνο της λεωφόρου Μεσογείων που είχε καταγραφεί στο παρελθόν. Εύκολη θεωρείται η πρόσβαση και στο πρώην υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας στην Καλλιθέα. Εκ των πραγμάτων, την καλύτερη φύλαξη διαθέτουν το Μέγαρο Μαξίμου, το Προεδρικό Μέγαρο και η Βουλή των Ελλήνων.

Πονηρευτείτε….
Ενα γράμμα ή δέμα θεωρείται ύποπτο εφόσον πληρούνται τα εξής κριτήρια:

Αγνωστος ή μη αναμενόμενος αποστολέας από μη αναμενόμενη περιοχή.

Μη αναμενόμενη χώρα προελεύσεως αντικειμένου.

Μη ύπαρξη αποστολέα ή ασαφή στοιχεία αλληλογραφίας (π.χ. διεύθυνση αποστολέα η οποία δεν επιβεβαιώνεται κτλ.).

Λανθασμένος παραλήπτης.

Υπαρξη των ενδείξεων «Προσωπικό» ή «Εμπιστευτικό» χωρίς αναγραφή του αποστολέα. Ελλειψη γραμματοσήμων ή σήμανσης από μηχανή χρέωσης ταχυδρομικών τελών.

Ελλειψη σφραγίδας ταχυδρομείου.

Η σφραγίδα του ταχυδρομείου δεν ταιριάζει με τη διεύθυνση του αποστολέα.

Χρήση υπερβολικού αριθμού γραμματοσήμων ή υλικού όπως κολλητική ταινία, σχοινί, κορδόνια.

Χώρα προελεύσεως αντικειμένου.

Το αντικείμενο έχει βάρος που δεν ταιριάζει με το μέγεθός του ή έχει ασυνήθιστο σχήμα.

Χώρος, κοινωνική σημασία, κοινωνικοοικονομική θέση παραλήπτη.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν με βάση τα παραπάνω κριτήρια το αντικείμενο θεωρηθεί ύποπτο, είναι πολύ σημαντικό να μην ανοιχτεί και να παραμείνει στο σημείο στο οποίο βρέθηκε.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Η διακίνηση της αλληλογραφίας στην Κατεχάκη
Κανένας φάκελος αλληλογραφίας ή δέμα δεν παραδιδόταν «σφραγισμένος» στα χέρια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία ήταν συγκεκριμένη. Ο κούριερ ή ο ταχυδρόμος των ΕΛΤΑ ή ο ιδιώτης άφηνε την επιστολή ή το δέμα στο γραφείο υποδοχής δίπλα στην κεντρική πύλη του υπουργείου επί της λεωφόρου Κατεχάκη. Με την παραλαβή διενεργούνταν και ένας πρώτος τυπικός έλεγχος του δέματος ή του φακέλου και καταγραφή των στοιχείων ταυτότητας του ατόμου που παρέδιδε. Ακολούθως αστυνομικός παραλάμβανε την αλληλογραφία και τη μετέφερε στον 7ο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του υπουργού.

Ολη η αλληλογραφία μεταβιβαζόταν αρχικά στο γραφείο του υπασπιστή του Γιώργου Βασιλάκη. Εκείνος την άνοιγε και στη συνέχεια όσες επιστολές ή τα περιεχόμενα δέματος είχαν ως τελικό αποδέκτη τον υπουργό κατέληγαν στην ιδιαιτέρα γραμματέα του κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ όσα αφορούσαν εκδηλώσεις ή άλλα ζητήματα προωθούνταν στους αρμόδιους συνεργάτες του υπουργού.