Πρωτοφανής βομβιστική επίθεση, με ένα μικρό δέμα που ήταν παγιδευμένο με ζελατοδυναμίτιδα, σημειώθηκε χθες στις 8: 10 το βράδυ στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη στον 7ο όροφο του υπουργείου. Το αποτέλεσμα ήταν να βρει τραγικό θάνατο ο 49χρονος υπασπιστής του υπουργού Γιώργος Βασιλάκης, ενώ προφανής στόχος ήταν ο ίδιος ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, το γραφείο του οποίου βρίσκεται μερικά μέτρα από το σημείο της έκρηξης.

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση η βόμβα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν που εξερράγη στις 28 Μαρτίου στα Πατήσια, προκαλώντας τον θάνατο ενός 15χρονου Αφγανού. Ανώτατα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούσαν για «χτύπημα στην καρδιά της ΕΛ.ΑΣ.» και εξέφραζαν φόβους για νέα χτυπήματα με επιστολές- βόμβες προς πολιτικούς και όχι μόνο στόχους.

Πρώτη ανάλογη επίθεση
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται στην Ελλάδα μια τέτοιου τύπου βομβιστική επίθεση από ένοπλη οργάνωση, και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τη συνδέουν άμεσα με την προσπάθεια εξάρθρωσης του «Επαναστατικού Αγώνα», με τον σοβαρό τραυματισμό του αντιεξουσιαστή Σίμου Σεϊσίδη αλλά και με τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού, στις 29 Ιουνίου 2002 στον Πειραιά, που σήμανε την αρχή του τέλους της 17Ν. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι προ μηνών είχε σημειωθεί βομβιστική επίθεση στο πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη στο Περιστέρι- την ευθύνη ανέλαβε τότε η οργάνωση «Λαϊκή Θέληση».

Η βόμβα-δέμα, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν τοποθετημένη μέσα σε κουτί παπουτσιών, δεν ελέγχθηκε από τον ειδικό σαρωτή δεμάτων που έχει εγκατασταθεί την τελευταία διετία στην είσοδο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη. Και αυτό γεννά πλήθος ερωτημάτων για την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας στο (υποτίθεται) καλύτερα φρουρούμενο κτίριο της Αθήνας, αλλά και για την πληροφόρηση και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μελών των ένοπλων οργανώσεων. Αργά χθες το βράδυ, πηγές του υπουργείου άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την προέλευση της επίθεσης, μιλώντας για «ιδιαίτερα ύποπτη ενέργεια».

Μάλλον από τα ΕΛΤΑ
Ενα από τα βασικά σενάρια που εξέταζε η ηγεσία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ. είναι το δέμα με τη βόμβα να στάλθηκε χθες στο γραφείο των ΕΛΤΑ το οποίο λειτουργεί από το προηγούμενο καλοκαίρι στην είσοδο του υπουργείου για τις ανάγκες των εργαζομένων. Το γραφείο αυτό κλείνει περίπου στις 2.30

μετά το μεσημέρι και υπολογίζεται ότι εκείνη την ώρα ένας υπάλληλος ανέβασε το τελευταίο τμήμα της αλληλογραφίας του υπουργού στον 7ο όροφο του κτιρίου. Οπως συνηθίζεται, το μεγαλύτερο μέρος της αλληλογραφίας εξετάζεται κυρίως από τον υπασπιστή του υπουργού, το γραφείο του οποίου βρίσκεται σε απόσταση 10 μέτρων από εκείνο του κ. Χρυσοχοΐδη, στην αριστερή πλευρά του κτιρίου. Καθώς φαίνεται, ο άτυχος Γιώργος Βασιλάκης άνοιξε το γράμμα με γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Η δεύτερη εκδοχή που εξεταζόταν από την ΕΛ.ΑΣ. είναι το δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό να εστάλη χθες το απόγευμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με υπάλληλο από το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη, επί της οδού Β. Σοφίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι που αναλαμβάνουν τη σχετική μεταφορά δεν ελέγχονται σε καμία από τις κινήσεις τους εντός των εγκαταστάσεων της λεωφόρου Κατεχάκη.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2009 έχουν εγκατασταθεί στο ισόγειο της λεωφόρου Κατεχάκη μία μαγνητική πύλη και ένας ειδικός ανιχνευτής-σαρωτής εκρηκτικών υλών. Πρόκειται για συστήματα γερμανικής κατασκευής αντίστοιχα αυτών που υπάρχουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Στον χειρισμό του σαρωτή των αποσκευών απασχολούνται καθημερινά 12 αστυνομικοί σε τρεις βάρδιες όλο το 24ωρο. Οπως ανέφερε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. «τα συστήματα που υπήρχαν είναι τελευταίας τεχνολογίας και λειτουργούσαν κανονικά. Ομως δεν γινόταν έλεγχος σε άτομα που θεωρούντο εμπιστοσύνης και τα οποία εισέρχονταν συχνά στο κτίριο. Επιπλέον σπανίως ελέγχονταν οι αστυνομικοί που έμπαιναν».

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την επίθεση και κυρίως ποιος είναι ο κατασκευαστής αυτού του νέου τύπου βόμβας. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις πρόκειται για έργο της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» ή ασύλληπτων μελών του «Επαναστατικού Αγώνα». Ωστόσο ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο να πρόκειται για έργο της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση», η οποία είχε στοχοποιήσει ξανά τον κ. Χρυσοχοΐδη με τοποθέτηση βόμβας στο γραφείο του στο Περιστέρι, ενώ παράλληλα πειραματίζεται με διαφόρου τύπου εκρηκτικούς μηχανισμούς όπως αυτοί που πυροδοτούνται μέσω κινητών τηλεφώνων.