Μόλις το 20% της εκτιμώμενης ποσότητας ιατρικών αποβλήτων καταλήγει στον αποτεφρωτήρα, ενώ ακόμη και αν υποτεθεί ότι ένα 30% υφίσταται ενδονοσοκομειακή επεξεργασία (κλίβανοι ή αδρανοποίηση), το υπολειπόμενο 50% αναζητείται! Μάλιστα δεν αποκλείεται να καταλήγει σε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες και ορυχεία, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και τα εδάφη!

Τα συμπεράσμα- τα αυτά παρουσιάστη- καν χθες στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος, όπου εμβρόντητοι οι βουλευτές άκουγαν την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη να καταθέτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την παράνομη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων στη χώρα μας. Οι διαπιστώσεις των αρμοδίων ελεγκτών είναι συγκλονιστικές και οι ευθύνες των εμπλεκομένων τεράστιες, ενώ ερωτήματα εγείρει η στάση των διοικήσεων των νοσοκομείων όπως και αυτή των τοπικών εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, διότι, όπως καταγγέλθηκε, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες είτε ολιγώρησαν είτε παρεμπόδισαν το έργο των επιθεωρητών, οι οποίοι δέχονται ακόμη και απειλές για τη ζωή τους! Η πρόσφατη έφοδος των επιθεωρητών Υγείας στο Αττικό Νοσοκομείο κατέδειξε το πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο. Οπως ανέφερε η κυρία Καραβασίλη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, το Ωνάσειο, ο «Ευαγγελισμός» και το Λαϊκό Νοσοκομείο, μετέφεραν σε αυτό τα ιατρικά απόβλητα, καθιστώντας το «Αττικό» σημείο μεταφόρτωσης, δίχως την τήρηση στοιχειωδών όρων της κείμενης νομοθεσίας. «Η μεταφορά γινόταν με κοντέινερ, σε θερμοκρασία ατμόσφαιρας 20-25 βαθμούς, ενώ θα έπρεπε να μεταφέρονται σε θερμοκρασία 4-5 βαθμών ώστε να μην αποσυντίθενται, επαυξάνοντας την επικινδυνότητά τους» είπε η επιθεωρητής, επισημαίνοντας ότι τα απόβλητα μεταφέρονταν σε ακατάλληλες σακούλες με συνέπεια να σκίζονται και να διασκορπίζονται ως και στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου υπολείμματα και ανθρώπινα όργανα! Μάλιστα ανέφερε ότι το νοσοκομείο δεν διέθετε καν σύμβαση με την εταιρεία που είχε αναλάβει τη μεταφόρτωση, εις βάρος της οποίας εκκρεμούν τρεις καταδίκες στο παρελθόν για παράδοση νοσοκομειακών αποβλήτων ως καύσιμο υλικό. Τέτοιο υλικό όπως αυτό που διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε για καύσιμο η Βιοκεράλ στη Θεσσαλία, μαζί με άλλα υλικά όπως ληγμένα φάρμακα, λαθραία τσιγάρα κτλ.

Αίσθηση προκάλεσαν μεταξύ των βουλευτών οι καταγγελίες ότι ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Π. Μέρκος «δέχθηκε απειλές από την πρώτη στιγμή να διακόψει το έλεγχο, απειλές για τη ζωή του, οι οποίες συνεχίζονται τηλεφωνικά» όπως είπε η κυρία Καραβασίλη, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι ενώ κλήθηκαν η Αστυνομία και ο εισαγγελέας καθυστέρησαν αδικαιολόγητα και χρειάστηκε τηλεφωνική παρέμβαση της ιδίας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. «Η τοπική Αστυνομία δεν ήθελε να παρέμβει. Θέλω να πω ότι σε αυτά τα κυκλώματα είναι όλοι μπλεγμένοι» κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι «η αρμόδια τοπική εισαγγελέας δεν γνώριζε και μας έλεγε:“Ποιοι είστε εσείς; Γιατί ήρθατε να κάνετε έλεγχο;”».

Η συγκέντρωση των αποβλήτων από τα τρία νοσοκομεία στο «Αττικό» είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι διαθέτει μεγαλύτερη ποσότητα, την οποία πουλούσε, και ενώ θα έπρεπε 600 γραμμάρια νοσοκομειακών αποβλήτων να αναλογούν ανά κλίνη δηλώνονταν δυόμισι και τρία κιλά. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνταν χρήματα, όπως εξήγησε στους βουλευτές η ειδική γραμματέας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι επτά χρόνια μετά την κοινή υπουργική απόφαση η οποία αφορά τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων ο νόμος δεν εφαρμόζεται.

Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα που διατυπώθηκε σχετικά με μεγάλη ιδιωτική εταιρεία αιμοκάθαρσης στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τα λύματα από τις αιμοκαθάρσεις κατέληγαν στη θάλασσα της Αλεξανδρούπολης. Στη Λάρισα η εταιρεία με την οποία ήταν συμβεβλημένο το νοσοκομείο για να μεταφέρει τα απόβλητα στη Θεσσαλονίκη, όπου υποβάλλονταν σε αποστείρωση, κατέληγαν στη Βιοκεράλ ως καύσιμη ύλη!