ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην ανανεωτική Αριστερά παρακολουθούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναλύονται ποικιλοτρόπως από το ΠαΣοΚ και το Μέγαρο Μαξίμου. Η αποχώρηση του κ. Φ. Κουβέλη και τριών ακόμη βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα συμπίπτει με μια περίοδο γενικών αναταράξεων και κατά πολλούς βέβαιων αναδιατάξεων στο πολιτικό σκηνικό. Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη της κυβέρνησης και του ΠαΣοΚ θεωρούν την κινητικότητα που καταγράφεται αυτή τη στιγμή στον χώρο της Κεντροαριστεράς πολύ πιο ενδιαφέρουσα-
και δυνάμει πιο αποτελεσματική- ως προς τη διαμόρφωση νέων δεδομένων απ΄ ό,τι οι κυοφορούμενες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπου φουντώνει η φημολογία περί δημιουργίας νέου κόμματος από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. « Οσο η Ντόρα δεν προχωρεί στη δημιουργία νέου κόμματος, οι εξελίξεις στα αριστερά του ΠαΣοΚ μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικότερες για το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στο προσεχές εξάμηνο » σημείωνε την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Η κυβέρνηση, όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, τηρεί αποστάσεις ασφαλείας από τα τεκταινόμενα στην Κουμουνδούρου, αποφεύγοντας κάθε σχόλιο και προσποιούμενη ότι αδιαφορεί, με βασικό επιχείρημα ότι « δεν αναμειγνυόμαστε στα εσωτερικά άλλων κομμάτων ». Πεδία στα οποία θα επιχειρηθεί η εξεύρεση κοινών συνισταμένων μεταξύ ΠαΣοΚ και ανανεωτικών, υπάρχουν. Οπως υπάρχουν και πρόσωπα που διατηρούν ζωντανή την επαφή ανανεωτικής Αριστεράς και ΠαΣοΚ. Ενα εξ αυτών των προσώπων είναι η υπουργός Παιδείας, κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία εκ της θέσεώς της και λόγω του αντικειμένου της βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον χώρο της Αριστεράς που εκφράζεται από τον κ. Φ. Κουβέλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις προ δύο εβδομάδων, στα τέλη Μαΐου, η κυρία Διαμαντοπούλου παραβρέθηκε και μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, που διοργάνωσε η ΑΡΣΗ (Αριστερά Σήμερα), όμιλος προβληματισμού του ανανεωτικού αριστερού χώρου. Τα όσα είπε εκεί αφενός για τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη και αφετέρου για τον παριστάμενο κ. Φ. Κουβέλη ήταν άκρως ενδεικτικά: « Γιατί εκδιώχθηκε από το κόμμα του ένας άνδρας σαν κι αυτόν; » είπε μεταξύ των άλλων η υπουργός Παιδείας για τον Παπαγιαννάκη , ενώ αναφερόμενη στον κ. Κουβέλη εξέφρασε την απορία της για την « ανθρωποφαγία που υφίσταται από το κόμμα του ». Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε την αποχώρησή του.

Οι θέσεις και απόψεις της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν είναι μεμονωμένες στον χώρο του ΠαΣοΚ. Ιδιαίτερα στελέχη από τον χώρο του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ εκφράζονται διαχρονικά με θετικό τρόπο και εκτίμηση για τον κ. Κουβέλη. « Δεν θεωρώ ότι πρέπει να γίνει καμία κίνηση από το ΠαΣοΚ και δεν νομίζω ότι και ο Κουβέλης θα βιαστεί να σχηματίσει κόμμα σε αυτή τη φάση » έλεγε κορυφαίο στέλεχος του εκσυγχρονιστικού μπλοκ προ ημερών. Το ίδιο πρόσωπο θεωρεί πάντως μοιραία εξέλιξη τον ανοικτό διάλογο μεταξύ ανανεωτικής Αριστεράς και ΠαΣοΚ και διαβλέπει ότι πιθανότατα με πρώτο στάδιο τις δημοτικές εκλογές και με ορίζοντα εξαμήνου από σήμερα, θα έχουν διαμορφωθεί συνθήκες οι οποίες θα επιτρέπουν σε αυτόν τον διάλογο να έχει και συγκεκριμένα πολιτικά αποτελέσματα.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις, αν και δηλώνουν πως « οποιαδήποτε δήλωση ή κίνηση από την πλευρά του ΠαΣοΚ αυτή τη στιγμήθα έβλαπτε τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ». Στην πραγματικότητα πάντως οι επαφές κατά το πρόσφατο διάστημα είναι διαρκείςαν και πολύ προσεκτικές. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ένας από τους προσκεκλημένους στο δείπνο που είχε παραθέσει ο κ. Λ. Κύρκος στις αρχές του έτους (όπως και ο κ. Κουβέλης), όταν κατά πολλούς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπανδρέου είχε μιλήσει τότε για «μια συνάντηση που άργησε τριάντα χρόνια». Ο κ. Κύρκος είχε τονίσει την ανάγκη συμπόρευσης της Αριστεράς με τον δημοκρατικό σοσιαλισμό.

Κατόπιν αυτών, το ΠαΣοΚ κατά βάση ευελπιστεί και προσβλέπει στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της Αριστεράς, με τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα αν όχι να συνεργαστεί, τουλάχιστον να συνδιαλέγεται επί της ουσίας. Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα θεωρείται αντιδραστικός· ο προσανατολισμός του κ. Φ.Κουβέλη θεωρείται πολύ πιο ρεαλιστικός και εποικοδομητικός υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς ωστόσο να τολμά κανείς αυτή τη στιγμή να μιλάει για ουσιαστική σύγκλιση.

Τα 4 σημεία σύγκλισης
Στο ΠαΣοΚ κρίνουν καθοριστικής σημασίας κίνηση την ανεξαρτητοποίηση του κ.Κουβέλη για συγκεκριμένους λόγους:

* Ο συγκεκριμένος χώρος της Αριστεράς δεν έχει αρθρώσει αντιευρωπαϊκό λόγο- αντιθέτως * και με αυτή την έννοια μπορεί να συμβάλει με προτάσεις που δεν θα έχουν μηδενιστικό χαρακτήρα,απορροφώντας και κοινωνικές αντιδράσεις χωρίς ακραία χαρακτηριστικά.

* Σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο «Καλλικράτης» ο κ. Κουβέλης βγήκε- μοιραία- από αριστερά στην κυβέρνηση,λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση που προτείνει δεν είναι όσο τολμηρή θα έπρεπε.Με αυτό το δεδομένο,θεωρείται πως στο νέο σκηνικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να προκύψουν εκ των πραγμάτων πολιτικές συγκλίσεις.

* Στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,η Αριστερά διαθέτει μεγάλη επιρροή και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το υπουργείο Παιδείας διατηρεί ανοικτή γραμμή με τον χώρο. Οπως εκτιμούν κάποιοι στην κυβέρνηση,πιθανώς ο χώρος της Παιδείας να είναι ένας από τους πρώτους στους οποίους θα επιφέρει αποτελέσματα η κινητικότητα στον χώρο της Αριστεράς.