Ανεξάρτητος βουλευτής πλέον ο 56χρονος Γρηγόρης Ψαριανός, δημοσιογράφος- μουσικός παραγωγός, ο οποίος εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009, μιλά στο «Βήμα» για την αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την ανάγκη, όπως λέει, «η Δημοκρατική Ανανεωτική Αριστερά,στην οποία ανήκω,να επαναπροσδιορίσει τον χώρο και τη φυσιογνωμία της».

– Γιατί διασπάται συνεχώς η Αριστερά;

«Είναι μια παθογένεια σύμφυτη. Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Οφείλεται στην πεποίθηση ανθρώπων ότι είναι οι μόνοι γνώστες της αλήθειας, σε ιδεολογικές καθαρότητες και κάτι τέτοια… Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 132 αριστερές ομάδες, μικρές και μεγάλες. Κάποιες αποτελούνται από πέντε άτομα και δεν μιλάνε μεταξύ τους».

– Ο Μαρξ «ζει»; «Ναι, ζει ο Μαρξ. Αλλά… τρίζουν τα κόκαλά του. Ο μαρξισμός είναι εργαλείο, δεν είναι ευαγγέλιο. Οταν γίνεται ευαγγέλιο αρχίζει η θρησκοληψία η οποία, ως γνωστόν, είναι βλάβη. Εικόνες, κεριά, λιβάνια, σύμβολα κ.λπ.».

– Δηλώνετε ακόμη ανένταχτος της Αριστεράς;

«Ναι, βεβαίως. Ημουν σε κομματικούς μηχανισμούς για μια 15ετία, 30 χρόνια πριν. Παραμένω αριστερός. Και όπως λέει ο Σαββόπουλος, “δεν είμαι πασόκα, δεν είμαι ούτε ΚΚΕ, είμαι ό,τι είμαι κι ό,τι τραγουδώ για σε”».

– Με ποια πολιτική δύναμη μπορεί η Ανανεωτική Αριστερά να έχει ευκολότερη επικοινωνία;

«Πρέπει πρώτα να στεγάσει όλους τους ανένταχτους αριστερούς, αυτούς που δεν αντέχουν την ασφυξία της δογματικής Αριστεράς, τις ιδεοληψίες και εμμονές των γκρουπούσκουλων και τον θανατηφόρο νεοφιλελευθερισμό του ΠαΣοΚ. Και το θέμα, όπως έλεγα από πρόπερσι μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αν θα πάμε με το ΠαΣοΚ ή το ΚΚΕ, αλλά για το πού θα πάμε, με τι πρόγραμμα, για τι πράγμα. Ο Τσίπρας το είπε αυτό στο συνέδριο αλλά με καθυστέρηση δύο χρόνων και ψιθύρισε έναν αριστερό ευρωπαϊσμό, αλλά πολύ αργά. Στις ευρωεκλογές πέρυσι πήγαμε με τριγλωσσία».

– Είναι θέμα συνείδησης η παραίτη ση από τη βουλευτική έδρα, όπως το έθεσε ο κ. Τσίπρας;

«Ηταν λάθος του. Ο κόσμος ψηφίζει ανθρώπους, όχι λίστες. Ξέρει ο κόσμος τι πιστεύει ο καθένας μας. Εξάλλου εγώ δεν άλλαξα σε αυτά που λέω, ο ΣΥΡΙΖΑ διολίσθαινε προς παραλογισμούς του τύπου να αποχωρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από το Κοινοβούλιο ή να μην πάει ο πρόεδρος της ΚΟ στη διάσκεψη αρχηγών με τον Παπούλια ή να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ΕΕ. Δεν γίνεται να συναινέσεις και να υποστηρίζεις τέτοιες ανοησίες. Αύριο μπορεί οι 27 συνιστώσες να αποφασίσουν ότι πρέπει να πάρουμε τα φυσεκλίκια μας και να βγούμε στο βουνό. Μερικοί μάλιστα είναι κοντά, παρ΄ όλο που η τρέλα δεν πάει στα βουνά…».