Ο κ. Ακης (Αθανάσιος- Απόστολος) Τσοχατζόπουλος γνωρίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1968 στη Φραγκφούρτη και λίγο αργότερα συμμετείχε στη δημιουργία της ομάδας «Φίλοι του ΠΑΚ». Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας, έπειτα από παραμονή 16 ετών στη Γερμανία, και από την ίδρυση του ΠαΣοΚ ως το 2003 συμμετείχε σε όλες τις συνθέσεις του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος.

Το 1981 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ και έκτοτε επανεκλεγόταν ως το 2004 βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης, ενώ στις εκλογές του 2009 δεν έθεσε καν υποψηφιότητα- ήδη η απόσταση από τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ήταν χαώδης. Η ιστορική πορεία του κ. Τσοχατζόπουλου στο ΠαΣοΚ έχει χαρακτηριστεί από τρεις μεγάλους σταθμούς.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ1990, «ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΝ»
Η Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ συνεδριάζει στο «Πεντελικόν» της Κηφισιάς και μια ομάδα αποτελούμενη από τη Μελίνα Μερκούρη και τους κκ. Θ. Πάγκαλο, Κ. Λαλιώτη και Κ. Σημίτη προωθεί για τη θέση του Γραμματέα τον κ. Π. Αυγερινό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τίθεται προ εκβιαστικού διλήμματος και στη συνεδρίαση του οργάνου καταγγέλλει και αντεπιτίθεται: «Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Δεν πρόκειται να υποκύψω. Δέχομαι την πρόκληση. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος». Στο πλευρό του Ανδρέα και του Ακη τάσσεται ο Γιώργος Γεννηματάς, ο οποίος είχε συνυπάρξει με τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Λαλιώτη στην πρώτη «τρόικα» του ΠαΣοΚ που για κάποια χρόνια ήλεγχε τα πάντα (ή τα περισσότερα) στο κόμμα. Στον Γεννηματά άλλωστε αποδίδεται και η φράση: «Χωρίς τον Ακη δεν υπάρχει ΠαΣοΚ».

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ1996, ΑΘΗΝΑ
Μία ημέρα αφότου ο βαριά ασθενής Ανδρέας Παπανδρέου παραιτείται από την πρωθυπουργία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ συ νεδριάζει για να εκλέξει πρωθυπουργό. Υποψήφιοι είναι οι κκ. Κ. Σημίτης, Α. Τσοχατζόπουλος, Γερ. Αρσένης και Ι. Χαραλαμπόπουλος . Στην πρώτη ψηφοφορία ισοψηφούν οι κκ. Σημίτης και Τσοχατζόπουλος με 53 ψήφους έκαστος, ενώ ο κ. Αρσένης λαμβάνει 50. Στη δεύτερη ψηφοφορία εκλέγεται πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης με 9 ψήφους περισσότερες από τον κ. Τσοχατζόπουλο, ενώ βρίσκονται και 6 λευκά ψηφοδέλτια. Ετσι, την ημέρα της (μιας) ονομαστικής του εορτής, ο Ακης χάνει την πρωθυπουργία.

ΙΟΥΝΙΟΣ1996, ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ
Υπό το βάρος του θανάτου του Ανδρέα πραγματοποιείται το συνέδριο του ΠαΣοΚ με θέμα την εκλογή νέου προέδρου. Αντίπαλοι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης και ο εσωκομματικός του αντίπαλος κ. Α. Τσοχατζόπουλος. Το περιβάλλον του Ανδρέα τάσσεται υπέρ του κ. Σημίτη, ο οποίος κερδίζει με άνεση το συνέδριο θέτοντας το δίλημμα: «Αν δεν εκλεγώ πρόεδρος,θα παραιτηθώ και από πρωθυπουργός». Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έχει δυνατότητα να αντιπαρατεθεί και την ημέρα της (δεύτερης) ονομαστικής εορτής του χάνει και την προεδρία του ΠαΣοΚ.

Η ΑΡΧΗΤΟΥΤΕΛΟΥΣ
Στην πορεία προς τις εκλογές του 2004 και ενώ πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι ήδη ο κ. Γ. Παπανδρέου τα σύννεφα στις σχέσεις του με τον κ. Τσοχατζόπουλο έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Η ΝΔ έχει κάνει για μία ακόμη φορά σημαία της την «κάθαρση» και προαναγγέλλει Εξεταστικές Επιτροπές για τα εξοπλιστικά. Στην υπόθεση για τα ΤΟR-Μ1 ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι κατηγορούμενος και δίνει τη μάχη μόνος, χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική κάλυψη από το ΠαΣοΚ. Οι εργασίες της Εξεταστικής λήγουν χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, το κύρος όμως του Ακη έχει πληγεί.

Σε αυτό συμβάλλει και μια προσωπική του επιλογή. Επειτα από το διαζύγιό του με την επί δεκαετίες σύζυγό του Γκούντρουν Μόλντενχάουερ , επιλέγει να κάνει τον γάμο του με την κυρία Βίκυ Σταμάτη στο Παρίσι και τη δεξίωση στο «Four Seasons». Η κατάληξη: αποτυγχάνει να επανεκλεγεί στις εκλογές του 2007. Εχει θητεύσει στα υπουργεία

1981-84 Δημοσίων Εργων 1984-85 Παρά τω Πρωθυπουργώ 1985-87 Προεδρίας 1987-89 Εσωτερικών 1989 Δημόσιας Τάξης 1989-90 Μεταφορών 1993-94 Εσωτερικών 1995-96 Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης 1996-01 Εθνικής Αμυνας 2001-04 Ανάπτυξης Η πορεία του στο κόμμα
1968 Εντάσσεται στο ΠΑΚ. 1974 Ιδρυτικό μέλος του ΠαΣοΚ.

1981 Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας.

1990 Γραμματέας τής ΚΕ του ΠαΣοΚ.

1994 Επανεκλέγεται στο ίδιο αξίωμα. 1995 Εκλέγεται αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΡΕS) και επανεκλέγεται το 1997.