Από μια κλωστή κρέμεται πλέον η ενότητα του ΣΥΝ, ενώ τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την ανησυχία πως ό,τι κι αν συμβεί σήμερα στην αυλαία του 6ου συνεδρίου του κόμματος η επόμενη ημέρα θα το βρει βυθισμένο σε μια κρίση διαρκείας. Η αγωνία και η ανησυχία για τον κίνδυνο της διάσπασης ήταν διάχυτες όλες τις προηγούμενες ημέρες και εντάθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» άρχισαν να διαδίδουν ότι δεν θα συμμετάσχουν πλέον στα όργανα του κόμματος και στις διαδικασίες εκλογής. Μάλιστα έδιναν και έπαιρναν συζητήσεις για το τι θα σημάνει μια διάσπαση με δεδομένο ότι υπάρχουν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την «Ανανεωτική Πτέρυγα» του ΣΥΝ θέτοντας εν αμφιβόλω και την ομαλή λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ταυτόχρονα αναζωπυρώθηκε και πάλι η φημολογία για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που να εμπνέεται από τον χώρο του αριστερού μεταρρυθμισμού, κατά τα πρότυπα της παλαιάς ΕΑΡ, αλλά και τα σενάρια πολιτικής συμμαχίας στελεχών του κόμματος με τους οικολόγους.

Πέρα από τη μη συμμετοχή στις ψηφοφορίες για εκλογή οργάνων, στελέχη των «Ανανεωτικών» προωθούσαν την πρόταση να υπάρξει «υποβαθμισμένο» ψηφοδέλτιο της «Πτέρυγας» στο οποίο να μην περιλαμβάνονται οι βουλευτές και τα μέλη της νυν Πολιτικής Γραμματείας. Οπως και να έχει, δημιουργείται μεγάλο πολιτικό πρόβλημα, ενώ, σύμφωνα με πολλούς, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πυρά προς την «Ανανεωτική Πτέρυγα» είχε εξαπολύσει νωρίτερα στην ομιλία του και ο κ. Ν. Παππάς, στέλεχος του ΣΥΝ που βρίσκεται δίπλα στον κ. Αλ. Τσίπρα. Επεσήμανε ότι «καμία ηγεσία δεν μπορεί να κάνει στροφές επί τόπου στον προσανατολισμό μας χωρίς να ρωτά τα μέλη», όπως και δεν μπορεί «να διαλύει συμμαχίες χωρίς να ρωτά τα μέλη». Μάλιστα υπεραμύνθηκε της ανάγκης για τη διεξαγωγή του συνεδρίου επισημαίνοντας ότι «η εικόνα του κόμματος είναι κακή, εκπέμπουμε θόρυβο και όχι στίγμα. Και αυτό δεν έχει να κάνει με κατασκευή εσωτερικών εχθρών. Είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα».

Πάντως υπάρχουν στελέχη της «Πτέρυγας», όπως ο κ. Δ. Παπαδημούλης , ο κ. Τρ. Μηταφίδης, η κυρία Ασημ. Ξυροτύρη, ο κ. Θ. Μπίρμπας, που δεν συμφωνούν με ακραίες λύσεις. Ορισμένοι εκτιμούν ότι πρέπει να παραμείνει ενωμένος ο ΣΥΝ και να επιδιώξουν μια ρήξη με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν με τον Αλ. Αλαβάνο στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, δηλαδή, όπως έλεγαν, «να μη σπάσει ο ΣΥΝ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ». Σημείο συμβιβασμού αναζητούνταν ως την ύστατη ώρα σε ένα κλίμα όπου η ενότητα κρεμόταν σε μια κλωστή. Σύμφωνα με τα σενάρια που ακούγονταν, αν προχωρήσει η «Πτέρυγα» σε αποχή από τα όργανα του κόμματος, τότε στελέχη όπως ο κ. Παπαδημούλης δεν θα είναι υποψήφια για την ΚΠΕ. Ταυτόχρονα υπάρχει κριτική από τους «Ανανεωτικούς» ότι ο κ. Τσίπρας με την επιλογή του να μην κάνει άνοιγμα προς αυτούς κάνει το κόμμα «πιο ευάλωτο στα σχέδια Αλαβάνου».

Κάποιοι ανέμεναν ότι ως την τελευταία στιγμή θα μπορούσε να υπάρξει ένας συμβιβασμός και αναμενόταν με ενδιαφέρον η παρέμβαση του κ. Γ. Δραγασάκη. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε στο «Βήμα» ότι «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποφύγει τη διάχυση του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ και την υποταγή του στον αριστερισμό αλλά και για να παραμείνει ο ΣΥΝ το κοινό μας σπίτι».

Το κείμενο απόφασης με τις θέσεις του 6ου συνεδρίου αναμενόταν να λάβει στήριξη και από την «ομάδα των 36» (Γ. Δραγασάκης, Αρ. Μπαλτάς, Ν. Βούτσης, Δ. Βίτσας, Αλ. Φλαμπουράρης, Α. Καρίτζης κ.ά.), το «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο» ( Χρ. Παπαδόπουλος,Ευκ.Τσακαλώτος,Χρ. Λάσκος ) αλλά και από την «ομάδα των 30» ( Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης , Ν.Χουντής,Αλ.Καλύβης, Γ. Τόλιος, Μ. Κριτσωτάκης, Στ. Λεουτσάκος, Ακ. Μπαδογιάννης, Σόφη Παπαδόγιαννη κ.ά.). Η ομάδα Λαφαζάνη αναμενόταν να θέσει τροπολογία για τα ζητήματα της ΕΕ αλλά θα υπερψηφίσει την απόφαση. Ωστόσο σε ξεχωριστές λίστες θα κατέλθουν οι δύο ομάδες που προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα, η «ομάδα των 36» και η ομάδα Λαφαζάνη, κατά την ψηφοφορία για την εκλογή νέας ΚΠΕ, που θα γίνει σήμερα. Το συνέδριο ολοκληρώνεται με την εκλογή προέδρου του κόμματος και με μοναδική υποψηφιότητα αυτή του κ. Τσίπρα.

«Ανανεωτικοί»: «Ως εδώ και μη παρέκει»

Οι κκ. Φ. Κουβέλης (αριστερά) και Δ. Χατζησωκράτης

Το κορυφαίο στέλεχος της «Πτέρυγας» κ. Φ. Κουβέλης κατά την ομιλία του στο συνέδριο υποστήριξε ευθέως την απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι υποστηρίζει το «ως εδώ και μη παρέκει». Αλλωστε και ο συντονιστής της τάσης, ο κ. Δ. Χατζησωκράτης , στην εισήγησή του σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «όχημα που βαδίζει στον αντισυστημισμό και τον αριστερισμό». Απάντησε μάλιστα σε όσους κατηγορούν τους «Ανανεωτικούς» ότι χρησιμοποιούν εκβιαστικά διλήμματα σημειώνοντας: «Δεν πρόκειται για εκβιασμό.Αποτελεί ύστατη έκκληση για επαναβεβαίωση των ιδρυτικών στοιχείων όχι ενός, του όποιου συμμαχικού σχήματος, αλλά του ίδιου του κόμματός μας».

Το μήνυμα Αλαβάνου

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα προς το προεδρείο του 6ου συνεδρίου: «Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Αλέκος Αλαβάνος, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» έγραφε ο χαιρετισμός του.