«Zenith», καμποτάζ, ντουντούκα, κινητοποιήσεις στο λιμάνι και Σάββας Τσιμπόγλου. Ο 55χρονος συνδικαλιστής, μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού, πρωτοστατεί με το ΠΑΜΕ στις συνεχιζόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις των ναυτεργατών κατά της άρσης του καμποτάζ. Εγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν τον Απρίλιο μετείχε στο «μπλόκο» του κρουαζιεροπλοίου «Ζenith» στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία). Το κρουαζιερόπλοιο είχε καταπλεύσει στην Ακτή Ξαβερίου, όπου αποβιβάστηκαν αλλά δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν οι επόμενοι επιβάτες, διότι 400 ναυτεργάτες κυρίως του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πύλη και εμπόδισαν τα πούλμαν με τους τουρίστες να μπουν στο λιμάνι. Εκτοτε οι κινητοποιήσεις είναι συνεχείς στα λιμάνια της χώρας και ο κ. Τσιμπόγλου έχει καταγραφεί ως η φωνή του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στον Πειραιά. «Διώχνετε τους τουρίστες» τον εγκαλούν. «Λέμε όχι στα πλοία-κάτεργα με τους ανασφάλιστους ναυτεργάτες. Οσο για τον τουρισμό, να δεις πώς σώζεται αν είχαν χρήματα οι εργαζόμενοι να κάνουν διακοπές» ανταπαντά.

Ο κ. Τσιμπόγλου ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) τον Σεπτέμβριο του 2004, αντικαθιστώντας τον κ. Γ. Τούσσα ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ο ίδιος ήταν υποψήφιος του ΚΚΕ στην Α΄ Πειραιά στις εθνικές εκλογές του 2009. Γίνεται «πύραυλος» όταν ακούει ότι το ΠΑΜΕ βλάπτει τον τουρισμό και την περασμένη Τετάρτη έδωσε μια απάντηση που έκανε τον γύρο των ΜΜΕ. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και ο αποκλεισμός των κρουαζιεροπλοίων δεν ζημιώνουν τα μαγαζιά, τις επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία, αφού «παρατείνεται ο χρόνος παραμονής των τουριστών στη στεριά, όταν γίνεται μια απεργία» , αντέτεινε μιλώντας στον Βήμα FΜ. Οταν τον ρώτησαν αν εμποδίζοντας τους τουρίστες στο λιμάνι του Πειραιά ανακόπτει την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από το κεφάλαιο, εκείνος είπε: «Βλακείες δεν θέλω να συζητάω στο ράδιο». Ο λόγος του κ. Τσιμπόγλου είναι τραχύς και «τσεκουράτος», όπως τον χαρακτηρίζουν συνάδελφοί του. «Μετράμε τους φίλους μας και τους εχθρούς μας όχι στα σαλόνια, αλλά στον αγώνα» έλεγε τον Οκτώβριο του 1998 εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών στους ναυτεργάτες που ήταν στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, ως γραμματέας του σωματείου τότε. Χρησιμοποιεί μάλιστα συχνά και παροιμίες. Οπως το καλοκαίρι, προ διετίας, «μετέφρασε» την έκκληση ακτοπλόων για κοινή απεργία με τους εργαζομένους για να τους δοθούν επιδοτήσεις και να μην κλείσουν εταιρείες τους ως εξής: «Βοήθα με, φτωχέ, να μη σου μοιάσω».

Γέννημα θρέμμα του Πειραιά, όπου ζει και σήμερα- είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους-, μπαρκάρισε για πρώτη φορά στα 19 του. Οταν τον ρωτήσαμε από πότε μετέχει στο κίνημα, είπε απνευστί: «Από τότε που ο πατέρας μου με έπαιρνε μαζί του στο Συνδικάτο Μετάλλου, που οργάνωνε πολιτιστικές εκδηλώσεις, κοινωνικές δραστηριότητες, εκδρομές…» . Ο πατέρας του, ο Λεόντιος, ήταν καμιναδόρος, «καζαντζής». «Το κίνημα διαμορφώνει τις αξίες και την προσωπικότητα. Ασε τα… πορτρέτα, πάμε παρακάτω» λέει. Ο Σάββας Τσιμπόγλου άφησε τα καράβια το 2004, όταν ανέλαβε πρόεδρος στην ΠΕΜΕΝ, που μαζί με τη ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ είναι συνδικάτα τα οποία στηρίζονται από το ΚΚΕ.

Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΝΟ, προβάλλει σκληρή γραμμή επιμένοντας ότι το «Ζenith» είναι «πολιορκητικός κριός» για την άρση του καμποτάζ και τη θεσμοθέτηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Επεται συνέχεια αύριο Δευτέρα, οπότε η ΠΝΟτο ΔΣ της οποίας συγκροτείται από συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΠαΣοΚ- έχει αποφασίσει νέα κινητοποίηση με επίκεντρο το «Ζenith» και με αφορμή τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τη συγκεκριμενοποίηση των όρων άρσης του καμποτάζ. Στην τελευταία κινητοποίηση, την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε και πάλι ένταση. Αυτή τη φορά απέναντι στις ντουντούκες των ναυτεργατών ήταν συγκροτήματα παραδοσιακών χορών και λουλούδια. Τα πρόσφεραν έμποροι του Πειραιά και της Αθήνας, μαζί με κόσμο, υποδεχόμενοι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια. Ο κ. Τσιμπόγλου τους μίλησε: «Τους είπα ένα απλό πράγμα:“εργάτες χωρίς δουλειά, μαγαζιά χωρίς λεφτά”» . Επιμένει ότι «οι αγώνες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση». Δεν αφήνει σκέτη τη φράση αυτή. Συμπληρώνει: «Δεν έχουν όρια οι αγώνες της εργατικής τάξης. Μέχρι την ιστορική της αποστολή, την πλήρη κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο» .