Την έντονη αποδοκιμασία των απεργών δέχθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα κατά τη χθεσινή μαζική γενική απεργία που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στις δύο συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν οι τριτοβάθμιες οργανώσεις στο Πεδίον του Αρεως και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΚΚΕ) στην πλατεία Ομονοίας πήραν μέρος χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικάτων, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 70% και σε πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων άγγιξε το 100%. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τα συνδικάτα υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα είναι ακραία και πλήττουν εργαζόμενους, συνταξιούχους, αλλά και τις μελλοντικές γενιές. Οι οργανώσεις προσδιορίζουν τις απώλειες για τις συντάξεις να φθάνουν ως και στο 15%, ενώ εκτιμούν ότι η αύξηση των ετών ασφάλισης που επιφέρει το νομοσχέδιο ξεκινά από δύο και φθάνει στα επτά έτη.

«Καταπατούνται θεμελιώδη δικαιώματα των ασφαλισμένων» τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Γ. Τσαλικάκης.

Σε οξύτερους τόνους, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας κ. Στ. Ανέστης στράφηκε κατά των διεθνών οργανισμών και μίλησε για «επιστροφή σε συνθήκες υποδούλωσης και δουλείας» και για «εκβιαστές δανειστές».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ.Παπασπύρος ζήτησε «την άμεση έξοδο από τον μηχανισμό επιτήρησης της τρόικας» και την «αποχώρηση της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».