Μικρότερες σε όγκο αλλά με παλμό ισοδύναμο της 5ης Μαΐου ήταν χθες οι πορείες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και των συνδικαλιστικών ομάδων του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας. Οι απεργοί διαδηλωτές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν πορεία από το Πεδίον του Αρεως προς τη Βουλή, όπου και πάλι, από ομάδες συγκεντρωμένων, δεν έλειψαν συνθήματα αποδοκιμασίας. Μάλιστα, μια μικρή ομάδα αποπειράθηκε να ανέβει στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, αλλά η επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων τους εμπόδισε. Προς στιγμήν επικράτησε ένταση, οι συγκεντρωμένοι απωθήθηκαν, ενώ έγινε και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων από τους αστυνομικούς.

Πάντως για αρκετή ώρα μετά το τέλος της πορείας μεγάλα τμήματα διαδηλωτών στο Σύνταγμα παρέμεναν μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη και στο οδόστρωμα της λεωφόρου Αμαλίας φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών και της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αποδοκιμασίες και φραστικές επιθέσεις δέχθηκαν και ορισμένοι φωτορεπόρτερ ξένων πρακτορείων, που απαθανάτιζαν τις σκηνές στο Σύνταγμα. Αίσθηση προκάλεσαν δύο στιγμιότυπα. Το πρώτο όταν η κεφαλή της πορείας σταμάτησε μπροστά από το κτίριο της Μarfin στη Σταδίου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους διαδηλωτές στην μνήμη των τριών νεκρών και το δεύτερο όταν ομάδα διαδηλωτών ζήτησε να καταθέσει συμβολικά ένα μπουκέτο λουλούδια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Με υπόδειξη του επικεφαλής αστυνομικού της διμοιρίας, ένας άνδρας των ΜΑΤ πήρε τα λουλούδια και τα άφησε μπροστά στο μνημείο. Την ίδια ώρα ορισμένοι φώναζαν το σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

Νωρίτερα το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από τα ξημερώματα από ομάδα συνδικαλιστών του. Ξεχώρισε επίσης μια μικρή ομάδα ατόμων που αυτοαποκαλούμενοι «Το κίνημα της κατσαρόλας» είχαν συγκεντρωθεί στο ύψος του Ζαππείου και χτυπώντας άδεια μαγειρικά σκεύη, κουτάλες και ταψιά ζητούσαν να αποσυρθεί το ΔΝΤ από την Ελλάδα, ενώ ορισμένοι κρατούσαν πανό όπου αναγραφόταν η φράση «Η Ελλάδα γίνεται ΑργεντινήΟχι στην κοινωνική φτώχεια και τον εμπαιγμό». Το θορυβώδες «παρών» τους συνεχίστηκε αργότερα και μπροστά από την πλατεία Συντάγματος.

«Προληπτικές» προσαγωγές
Την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι «δεν άνοιξε μύτη» στο κέντρο της Αθήνας εξέφραζαν χθες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Οπως έλεγαν, η «πολιτική» των «προληπτικών προσαγωγών», που έφθασαν τις 98 συνολικά, αλλά και η παρουσία διμοιριών των ΜΑΤ δίπλα στα «μπλοκ» των ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου λειτούργησαν αποτρεπτικά για τη δημιουργία επεισοδίων. Λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η πορεία επικράτησε ένταση στα Εξάρχεια, όταν αστυνομικοί προχώρησαν σε 20 προσαγωγές ατόμων. Μετά το τέλος της πορείας οι αστυνομικοί προχώρησαν σε άλλες 78 προσαγωγές. Νωρίς το απόγευμα σταδιακά όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.