«Oι περίοδοι κρίσης προσφέρουν καλές ευκαιρίες για μπίζνες». Η Ουμίτ Μποϊνέρ δεν μασάει τα λόγια της. Η πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (ΤUSΙΑD), του τουρκικού ΣΕΒ, είναι μία εκ των κορυφαίων επιχειρηματιών που συνόδευαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Μιλώντας στο «Βήμα» λίγο πριν από την άφιξή της στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, η κυρία Μποϊνέρ αναγνωρίζει ότι η Αθήνα και η Αγκυρα έχουν κοινά εθνικά συμφέροντα σε πολλούς τομείς. Και τονίζει ότι οι τούρκοι επιχειρηματίες έχουν να προσφέρουν συμβουλές στους Ελληνες για το πώς θα αντέξουν στην οικονομική κρίση.

Η πρόεδρος της ΤUSΙΑD δεν είναι ο παραδοσιακός τύπος γυναίκας της Τουρκίας. Είναι πιο πιθανό να τη δει κανείς να φοράει ένα μαντίλι Σανέλ παρά την ισλαμική μαντίλα. Εξελέγη στην προεδρία της ΤUSΙΑD τον περασμένο Ιανουάριο έχοντας ξεκινήσει τη σταδιοδρομία της από τον τραπεζικό τομέα. Μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα σε μια πολύ απαιτητική καριέρα και στην πολυμελή οικογένειά τηςέχει πέντε παιδιά!

«Θεωρούμε αυτό το επιχειρηματικό φόρουμ ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο γεγονός» σημειώνει η κυρία Μποϊνέρ. «Η παρουσία των πολιτικών ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί ισχυρή ένδειξη της υψηλής σημασίας που αποδίδουν στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Σήμερα παρατηρούμε μια αυξανόμενη σύγκλιση των εθνικών συμφερόντων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Η Μαύρη Θάλασσα, η Κασπία, η Κεντρική Ασία και η Μεσόγειος είναι περιοχές όπου εκ φύσεως οι χώρες μας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο» προσθέτει. Και εύχεται ότι η προσέγγιση που ξεκίνησε από το δίδυμο ΠαπανδρέουΤζεμ το 1999 μπορεί να επανενεργοποιηθεί «και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση των δύο οικονομιών μας».

Γεννηθείσα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά σπουδαγμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουμίτ (το όνομά της στα τουρκικά σημαίνει «ελπίδα») Μποϊνέρ θεωρεί ότι «οι περίοδοι κρίσης προσφέρουν καλές ευκαιρίες για μπίζνες». Τονίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την εμπειρία των τουρκικών, «οι οποίες αναγκάστηκαν να επιβιώσουν πολλών κρίσεων». Αλλωστε το παράδειγμα της κρίσης του 2001, προτού αναλάβει την εξουσία το κόμμα του κ. Ερντογάν, είναι νωπό στη μνήμη του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η…ΕΛΠΙΔΑ

«Υπάρχουν πολλοί τομείς πιθανής συνεργασίας: ενέργεια, τουρισμός, μεταφορές, κατασκευές» σημειώνει η Ουμίτ Μποϊνέρ, μπιζνεσγούμαν και μητέρα πέντε παιδιών

Εν όψει της επίσκεψης Ερντογάν επενδύθηκαν πολλές ελπίδες στην ελληνοτουρκική οικονομική συνεργασία ως τρόπου οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.Διαβλέπει η ίδια επιχειρηματικές ευκαιρίες; «Υπάρχουν πολλοί τομείς πιθανής συνεργασίας:ενέργεια, τουρισμός, μεταφορές, κατασκευές. Την περίοδο 2001-2007 αυξήθηκαν οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πληροφορική,στη γεωργία,στη μεταποίηση,στα πλαστικά,στην αλιεία,στον τουρισμό καιστις κατασκευές. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα εντοπίζονται σε τουρισμό,ναυτιλία,τρόφιμα,έπιπλα καικλωστοϋφαντουργία.Η συνεργασία επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση μετά το 2008,αλλά καθώς η οικονομική κατάσταση θα εξομαλύνεται το επενδυτικό δυναμικό που υπάρχει θα αξιοποιηθεί» υπογραμμίζει.

Η κυρία Μποϊνέρ είναι επίσης οπαδός της ΕΕ και της ένταξης της Τουρκίας σε αυτήν. Πριν από μερικά χρόνια είχε μάλιστα ηγηθεί ειδικής εκστρατείας για την προώθηση της επιχειρηματικής εικόνας της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές χώρες.«Η ένταξη στην ΕΕ», τονίζει μιλώντας στο «Βήμα»,«είναι ο σημαντικότερος στόχος μας. Αποτελεί την άγκυρα των μεταρρυθμίσεων στην πολιτική και στην οικονομία. Ανη συνεργασία μας θεσμοποιηθεί, θα μπορούμε να μιλήσουμε για τη διάχυση της ευημερίας αντί για τη μετάδοση της οικονομικής κρίσης».