«Τα πράγματα δυστυχώς εξελίσσονται πολύ πιο άσχημα απ΄ ό,τι θα ανέμενε κανείς» διαπιστώνει η πλειονότητα των βουλευτών όλων των κομμάτων, μετά τα τραγικά γεγονότα της περασμένης Τετάρτης και την απόπειρα μερίδας διαδηλωτών να εισβάλουν στη Βουλή. Αρχισαν ήδη να παίρνουν τα πρώτα μέτρα που αφορούν την προσωπική τους ασφάλεια. Οι περισσότεροι βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων το τελευταίο διάστημα αποφεύγουν τις εξόδους, τα εστιατόρια στο κέντρο της Αθήνας, τις μετακινήσεις, τις επισκέψεις στις λαϊκές αγορές, εγκαταλείπουν στο γκαράζ της Βουλής τα βουλευτικά Lexus, τις Μercedes και τα Αudi και άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα των συζύγων τους, ή αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, για να μην προκαλούν, όπως λένε, αλλά κυρίως για να μη γίνονται αντιληπτοί. Οι περισσότεροι δεν κάνουν βήμα αν δεν συνοδεύονται από την προσωπική τους ασφάλεια, ακόμη και όταν πηγαίνουν στη Βουλή για κάποια ονομαστική ψηφοφορία.

Ο προπηλακισμός του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη ανήμερα την Πρωτομαγιά, οι αποδοκιμασίες που δέχονται συχνά από τους πολίτες, κάθε ηλικίας, άρχισαν να προβληματίζουν σοβαρά τους βουλευτές. Οι αποδοκιμασίες αφορούν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που έφθασε τη χώρα στο χείλος της αβύσσου και ως τώρα ουδείς ένοχος τιμωρήθηκε. Κυρίως όμως προβληματίζονται για την ασφάλειά τους, ακόμη και όταν βρίσκονται μέσα στη Βουλή: «Από το 1974 έχει να συμβεί αυτό που συνέβη την περασμένη Τετάρτη. Δώσαμε αγώνα σκληρό για να μην περάσουν στη Βουλή. Ερχονταν κατά κύματα, επετίθεντο με σφοδρότητα και προσπαθούσαν να εισέλθουν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου» δήλωσε χθες στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα τα πράγματα για τους βουλευτές έχουν δυσκολέψει πολύ.

Τ ην περασμένη Πέμπτη, την επομένη των τραγικών επεισοδίων, οι άνδρες ασφαλείας των βουλευτών έλαβαν ένα επείγον SΜS από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με το οποίο τους δινόταν η οδηγία ότι εφεξής θα πρέπει να ενημερώνουν την Αμεση Δράση για οποιαδήποτε μετακίνηση του βουλευτή στον οποίο είναι απεσπασμένοι. Επιπλέον έγιναν συστάσεις σε πολλούς βουλευτές να αποφεύγουν να μετακινούνται όταν διοργανώνονται διαδηλώσεις ή ακόμη να μετέχουν σε πορείες.

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης η αγωνία σχεδόν σε όλους τους βουλευτές ήταν έκδηλη στα πρόσωπά τους. Ηταν, όπως έλεγαν ορισμένοι, η πρώτη φορά που ένιωθαν ότι υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στη Βουλή «αποσταθεροποιητικά στοιχεία», όπως τα χαρακτήριζαν, και δεν το έκρυβαν ότι έψαχναν ακόμη και τρόπους διαφυγής από τη Βουλή: «Συνήθως οι διαδηλωτές έξω από τη Βουλή διαμαρτύρονται για τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Πρώτη φορά είδαμε διαδηλωτές να καταφέρονται εναντίον όλων των πολιτικών, χωρίς διακρίσεις» έλεγε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος και αυτός εγκατέλειψε το βουλευτικό του αυτοκίνητο και κυκλοφορεί με ένα Smart.

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας της Βουλής δεν ζητήθηκε να υπάρξουν, αναφέρει ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Φ.Πετσάλνικος, ο οποίος όμως λέει ότι εφεξής κάθε φορά που θα υπάρξουν πληροφορίες για παρόμοιες καταστάσεις θα ενισχύεται αναλόγως και η εξωτερική φρούρηση της Βουλής.