«Ηταν ομάδες,20,30 άτομα,με μαύρα ρούχα,κουκούλες και μαντίλια.Πήγαιναν παράλληλα με την πορεία, από το Πολυτεχνείο ως τη Σταδίου» αφηγείται η Ειρήνη, αυτόπτης μάρτυρας του εμπρησμού της Μarfin, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τριών ανθρώπων. Ηταν μπροστά από την κεντρική βιτρίνα του τραπεζικού υποκαταστήματος, όταν «δύο άτομα, πιτσιρικάδες φαίνονταν, με κουκούλες, ο ένας μάλιστα φορούσε γκριαθλητικό φούτερ με κουκούλα και μεγάλο μαντίλι, βγήκαν από την πορείακαι άρχισανμε ένα τσεκούρι πυροσβεστικού τύπου και μια βαριοπούλανα “κατεβάζουν” τα τζάμια. Δεν τους πτόησαν οι αντιδράσεις των άλλων διαδηλωτών που φώναζαν “αίσχος, ντροπή σας προβοκάτορες, σταματήστε”». Κάποιοι εκπαιδευτικοί, τα μπλοκ των οποίων μόλις είχαν σταματήσει μπροστά από την πλατεία Κλαυθμώνος, αποπειράθηκαν να τους εμποδίσουν. «Συνεπλάκησαν οι μαυροφορεμένοι κουκουλοφόροι με όσους προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Ενας δάσκαλος έπεσε μπροστά μου χτυπημένος στο κεφάλι, αιμόφυρτος, και οι συνάδελφοί του προσπάθησαν να τον απομακρύνουν».

Η ατμόσφαιρα άρχισε να γίνεται αποπνικτική από την οσμή των δακρυγόνων και των χημικών που έπεφταν στη Βουκουρεστίου και στο Σύνταγμα. «Αρχίσαμε να κινούμαστε ξανά, με τον φόβο επέκτασης των επεισοδίων.Κάποιοι,λίγοι,τράβηξαν προς την Πανεπιστημίου. Συνεχίσαμε να ανηφορίζουμε τη Σταδίου όταν άκουσα τον ήχο από γυαλιά να σπάζουν ξανά. Γύρισα το κεφάλι και είδα μία τουλάχιστον μολότοφνα σκάει στο εσωτερικό της τράπεζας.Ολα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά» τονίζει, σημειώνοντας ότι «η ώθηση του πλήθους προς τα μπροστά με απομάκρυνε από το σημείο. Αργότερα,όταν κατηφορίζαμε την Πανεπιστημίου,άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτοι ψίθυροι ότι υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και τραυματίες. Φρικτή κατάσταση».

«Θα σας κάψουμε»
«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο.Η κεντρική είσοδος της τράπεζας ήταν κλειστή. Εσπασαν τις τζαμαρίες και πέταξαν μέσα μολότοφ.Το κτίριο είναι παλιό και σχεδόν όλο ξύλινο στο εσωτερικό. Επιασε αμέσως φωτιά. Είδα τι έγινε και έτρεξα απέναντι με πυροσβεστήρα. Τι να κάνει όμως ένας πυροσβεστήρας σε εκείνη την κατάσταση;» λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής του βιβλιοπωλείου «Ιανός», που βρίσκεται απέναντι από το υποκατάστημα της Τράπεζας, κ. Β. Χατζηιακώβου.

«Είδα έναν άνθρωπο να πηδάει στο διπλανό κτίριο, από το μπαλκόνι και να πέφτει τελικά κάτω,κατάμαυρος από τον καπνό. Ευτυχώς σώθηκε. Λίγο νωρίτερα είχαν επιτεθεί και στον “Ιανό”.Το βιβλιοπωλείο εκείνη τη στιγμή ήταν κλειστό λόγω της απεργίας, αλλά ήμασταν λίγοι άνθρωποι επάνω στονπολυχώρο» σημειώνει χαρακτηριστικά. «Τα έκτροπα ξεκίνησαν με την πρώτη εμφάνιση των ΜΑΤ στην οδό Κοραή. Εφτασαν και εδώ, έσπασαν την είσοδο και ακούσαμε κάποιους να λένε “πάμε να φύγουμε, το έχουμε ξανασπάσει”. Κάποιοι μπήκαν μέσα και πέταξαν βόμβες μολότοφ και πάνω σε ανθρώπους. Ενας από τους συναδέλφους μας γέμισε βενζίνη και κινδύνεψε να καεί ζωντανός».