Το κλιμακοστάσιο του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Σταδίου 23, δίπλα στην πλατεία Κλαυθμώνος στο κέντρο της Αθήνας, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι μετατράπηκε σε τάφο για τρεις άτυχους εργαζομένους. Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο υποκατάστημα της Τράπεζας Μarfin, που βρίσκεται στο ισόγειο, «έπνιξαν» δύο γυναίκες και έναν άνδρα, τους οποίους βρήκαν νεκρούς οι πυροσβέστες λίγο αργότερα. Οπως εξηγούσαν στελέχη της Πυροσβεστικής, πιθανότατα οι τρεις άτυχοι υπάλληλοι βρήκαν τραγικό θάνατο εξαιτίας του φαινομένου της «καμινάδας». Στην προσπάθειά τους να φύγουν από τις σκάλες, έχασαν τις αισθήσεις τους από τις πυκνές αναθυμιάσεις, οι οποίες από τη φωτιά του ισογείου ανέβαιναν προς τους επάνω ορόφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων, η ένταση που οδήγησε στην τραγωδία ξεκίνησε την ώρα που μπλοκ διαδηλωτών από μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς περνούσε έξω από το κτίριο της οδού Σταδίου. Οταν οι διαδηλωτές αντιλήφθηκαν μέσα στην τράπεζα υπαλλήλους που εργάζονταν, στράφηκαν προς το μέρος τους αποκαλώντας τους απεργοσπάστες και φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα.

Αγνωστοι που είχαν παρεισφρήσει ανάμεσά τους έσπασαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα την πρόσοψη της τράπεζας και πέταξαν στο εσωτερικό βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα πυρκαϊάς. Ορισμένοι εργαζόμενοι που πρόλαβαν να βγουν από το κατάστημα αντιμετώπισαν διαδηλωτές οι οποίοι τους «υποδέχθηκαν» με συνθήματα και χειρονομίες. Κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους έμειναν στο εσωτερικό προσπαθώντας με πυροσβεστήρες να κατασβέσουν τη φωτιά. Με την πάροδο του χρόνου όμως η φωτιά επεκτάθηκε σε όλους τους χώρους του ισογείου και κάποιοι υπάλληλοι κατάφεραν να γλιτώσουν βγαίνοντας στο πεζοδρόμιο.

Μ ε το ξέσπασμα της πυρκαϊάς ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τα οχήματά της καθυστέρησαν να προσεγγίσουν το κτίριο καθώς διαδηλωτές είχαν παραμείνει έξω από αυτό και δεν αποχωρούσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έκανε έξι λεπτά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, να φτάσει στο κτίριο, ενώ οι πρώτοι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο πεζή και άρχισαν να σπάζουν τις τζαμαρίες για να προχωρήσουν στην κατάσβεση. Τα πρώτα δύο οχήματα έφτασαν τελικά ύστερα από μερικά λεπτά, αλλά και αυτά διαδηλωτές τα «υποδέχθηκαν» με πέτρες.

Οταν έγινε από όλους κατανοητό ότι η πυρκαϊά ξέφευγε από τον έλεγχο, τα οχήματα της Πυροσβεστικής κατάφεραν τελικά να πλησιάσουν. Πέντε οχήματα και συνολικά 21 πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης. Χρησιμοποιώντας σκάλες ανέβηκαν στους ορόφους, όπου είχαν καταφύγει και οι τρεις άτυχοι υπάλληλοι, αναζητώντας εγκλωβισμένους. Εν τω μεταξύ πυκνοί καπνοί είχαν τυλίξει εξωτερικά το κτίριο ενώ στο εσωτερικό η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Μάλιστα οι καπνοί που έβγαιναν ήταν ορατοί σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Κάποιοι από τους υπαλλήλους που βρίσκονταν στους άλλους ορόφους είχαν βγει στα μπαλκόνια αναζητώντας αέρα, ενώ άλλοι επιχειρούσαν να πηδήξουν σε παρακείμενα κτίρια. Φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και χρησιμοποιώντας πτυσσόμενες σκάλες, πυροσβέστες απεγκλώβισαν πέντε υπαλλήλους, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα, ενώ άλλοι μπήκαν στην τράπεζα και προχώρησαν σε κατάσβεση. Τους πυροσβέστες προστάτευε διμοιρία των ΜΑΤ που απομάκρυνε όσους διαδηλωτές είχαν απομείνει.

Κατά την κατάσβεση στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έφτασαν πληροφορίες ότι εντός του κτιρίου υπήρχαν δύο άνθρωποι σοβαρά τραυματισμένοι, ενδεχομένως και νεκροί. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών εντάθηκαν, ωστόσο ήταν ήδη αργά. Οι πυροσβέστες τελικά εντόπισαν τρία πτώματα στον τρίτο όροφο του κτιρίου.

«Πέθαναν από ασφυξία»
«Ο θάνατός τους ήταν ασφυκτικός» δήλωσε ο ιατροδικαστής κ. Φ. Κουτσάφτης, ο οποίος εξέτασε τα τρία πτώματα που βρέθηκαν στο κτίριο της οδού Σταδίου. Ο κ. Κουτσάφτης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε πως η μία γυναίκα εντοπίστηκε στον τελευταίο όροφο, που ήταν ένας χώρος σαν πατάρι, η άλλη σε όροφο όπου υπήρχε μπαλκόνι και μάλλον επιχειρούσε να κινηθεί προς τα εκεί αλλά την εγκατέλειψαν οι δυνάμεις της και ο άνδρας εντοπίστηκε στο κλιμακοστάσιο. «Πέθαναν από ασφυξία, αφού εισέπνευσαν τοξικά από τα υλικά που καίγονταν. Δεν έφεραν εγκαύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την πρώτη εξέταση από τον ιατροδικαστή, οι σοροί απομακρύνθηκαν από το κτίριο και το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής ξεκίνησε αυτοψία για να διαπιστωθεί αν υπήρχε και αν λειτούργησε σωστά σύστημα πυρόσβεσης, καθώς και αν το κτίριο διαθέτει έξοδο κινδύνου.