«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω τα σπασμένα αλλονών», «μην ακουμπάτε, λαμόγια, τον 14ο μισθό», «γιατί να πληρώσουμε, μαζί τα φάγαμε;», και άλλα πολλά που θυμίζουν συνθήματα της Πρωτομαγιάς ή των επερχόμενων κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και την λήψη πρόσθετων, οικονομικών και φορολογικών μέτρων. Η κραυγή των δυσαρεστημένων, οργισμένων και απογοητευμένων Ελλήνων έχει βρει τον δικτυακό τηλεβόα και το ψηφιακό πανό της, φθάνοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, στις οθόνες πολλών χρηστών ανά την υφήλιο. Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, έχουν κατακλυστεί από νέους «λογαριασμούς» και συνομιλίες, όπου, άλλοτε με έντονη την δυσαρέσκεια, άλλοτε με πικρό, μαύρο χιούμορ και φαρμακερές «μπηχτές» για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, κατακρίνεται η επιλογή του ΔΝΤ και όσων αυτή έχει επιφέρει ήδη στην καθημερινότητα.

«Σκοπός μας ήταν να προκαλέσουμε παράλληλες κινητοποιήσεις και έμπρακτες εκδηλώσεις αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους όλων των κρατών της Ευρώπης και όχι μόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, κ. Γιάννης Αλμπάνης, που διέδωσε το μήνυμα των αντιδράσεων στην Ελλάδα, μέσω του Facebook και του λογαριασμού με τον τίτλο «Can’t pay, won’t pay. Solidarity to the people of Greece» (Δεν μπορούμε να πληρώσουμε, δεν θα πληρώσουμε. Αλληλεγγύη στους πολίτες της Ελλάδας). Η απήχηση του λογαριασμού, μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες ξεπέρασε τα ελληνικά, δικτυακά σύνορα και δέχτηκε επισκέψεις και αιτήματα φιλίας από τουλάχιστον 870 άτομα, από την Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Γερμανία και την Ισπανία. Όπως μάλιστα τονίζει ο κ. Αλμπάνης, «η σελίδα έγινε πόλος έλξης και κινητοποίησης, από την πρώτη στιγμή, με απτά αποτελέσματα. Αύριο, ημέρα των πανεργατικών συλλαλητηρίων, θα υπάρξουν συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο Βερολίνο, το Μπιλμπάο, την Βουδαπέστη και το Λονδίνο». Οσο για την επιλογή του Διαδικτύου, ως διαύλου επικοινωνίας και ενημέρωσης, ο κ. Αλμπάνης επισημαίνει ότι «το Ιντερνετ έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις όσων κινητοποιούνται εναντίον των θεσμών της παγκοσμιοποίησης όπως είναι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, εδώ και χρόνια. Είναι εργαλείο που ξεπερνά σύνορα και προσπερνά την κατεστημένη λογική των παραδοσιακών ΜΜΕ». Αλλά δεν αρκεί μόνο ο «τοίχος» μηνυμάτων στην οθόνη. «Το Διαδίκτυο δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση την συγκέντρωση, την απεργία ή την διαδήλωση. Τροφοδοτεί το πολιτικό ενδιαφέρον και δίνει το ερέθισμα να ανταλλάξουν άτομα και ομάδες, ιδέες και αντιλήψεις».

Σε άλλους λογαριασμούς, οι δημιουργοί τους, προσκαλούν τον χρήστη του Διαδικτύου να συμμετάσχει σε άτυπα δημοψηφίσματα, είτε για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, ώστε, όπως αναγράφεται «να τιμωρούνται άμεσα και με τις κοινές για όλους τους πολίτες, διατάξεις εκείνοι που έριξαν τον τόπο στον γκρεμό» είτε για την εναντίωση στην «χούντα», όπως χαρακτηρίζεται η παρέμβαση του ΔΝΤ, στην χώρα. Από το τελευταίο μάλιστα γκρουπ στο Facebook, δεν λείπει και το χιούμορ που αποτυπώνεται σε αναρτήσεις όπως τα απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας όπου η ελληνική οικονομία περιγράφεται ως «το να έχεις δύο αγελάδες που πουλάς όσο – όσο. Τα χρήματα γίνονται προκαταβολή για αυτοκίνητο που πρέπει να αποπληρώσεις σε 7.083 δόσεις».

Η ανυπομονησία και η αγωνία για τα επικείμενα οικονομικά μέτρα διαπερνούσε σχεδόν κάθε tweet με χώρα προέλευσης την Ελλάδα, από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Η ανησυχία για το τι έρχεται δεν θα άφηνε απέξω τους χρήστες της μικροϊστολογικής υπηρεσίας οι οποίοι ενίοτε με χιούμορ, οργή, διάθεση για πολιτικολογίες και άλλοτε με διάθεση «παραίτησης» έστελνε το μήνυμά του σε όλους τους twitterers του διαδικτύου. Τα «δωμάτια συζήτησης» ξεκλείδωναν με τους κωδικούς #imfgr, #ohf**ksunday, #metra, #ypourgiko, #tomorrowisanotherday, #DNT το οποίο και υπήρξε ο δημοφιλέστερος κωδικός ενόψει του αναμενόμενου «Οικονομικού Ευρωσεισμού». Ενδεικτικό της αθρόας προσέλευσης είναι ότι με τον ίδιο ζήλο, έσπευδαν να διατυπώσουν γνώμη, παλιότεροι αλλά και «φρέσκοι» χρήστες. Η aaduck δεν δραστηριοποιείται πολύ καιρό στο Twitter αλλά τα tweets της, χαρακτηρίζονται από έντονο σαρκασμό. «Ε, όλη μέρα με τον έρπη! Κι εγώ έχω βγάλει επιχείλιο, αλλά δεν μετέδωσα σε όλο τον κόσμο… ζωστήρα!» έγραψε την Κυριακή, και ήταν ευδιάκριτη η αγανάκτηση, την οποία και επιβεβαίωσε η ίδια στο «Βήμα». «Δηλαδή ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα οδυνηρότερα μέτρα του αιώνα και τα δελτία επικέντρωσαν στον έρπη του! Μου φάνηκε γελοίο. Πιστεύω ότι επειδή πρόκειται για άνθρωπο που προσέχει πολύ την εικόνα του, έχει και επαγγελματίες που πληρώνονται για αυτό, το γεγονός ότι άφησε τον έρπη, δεν ήταν τυχαίο».

Είναι, όμως, το Twitter τρόπος αντίδρασης; «Θα έλεγα ότι συμβάλλει περισσότερο σε ένα στιγμιαίο ξέσπασμα. Φυσικά και λέγονται πολύ έξυπνα πράγματα κάτι που ίσως το καθιστά κυρίως ένα διαγωνισμό συγγραφής, έξυπνης ιδέας και στιγμιαίας σοφίας. Επικοινωνούνται εύκολα οι ιδέες απλώς δεν είμαι πολύ σίγουρη για το κατά πόσο όλο αυτό μετουσιώνεται σε δράση. Ας μην ξεχνάμε ότι για τη συμμετοχή στα social-media (Facebook, Twitter, Myspace κ.α. ) προαπαιτείται η παραμονή στο σπίτι, η αναμονή μπροστά σε μια οθόνη και ο εναγκαλισμός με τον καναπέ».