«Γιατί, εσείς δεν πιστεύετε στα θαύματα;» ήταν η αντίδραση του μοναχού της Μονής Βατοπαιδίου Αρσενίου και «εξ απορρήτων» του ηγουμένου Εφραίμ, όταν κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ντ.Ρόβλιας απέδωσε σε «θαύμα» την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι «ανίερες» ανταλλαγές των ακινήτων-«φιλέτων» του Δημοσίου με το νερό της λίμνης Βιστωνίδας. Ο κ. Αρσένιος εμφανίστηκε στην επιτροπή του Κοινοβουλίου αποφασισμένος να μην παρεκκλίνει ούτε κατά κεραία από τη «γραμμή» που είχε χαράξει μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Εφραίμ, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς ότι «δεν υπάρχει σκάνδαλο Βατοπαιδίου», καθώς και ότι «οι ανταλλαγές επεβλήθησαν στη Μονή», η οποία διεκδικούσε- και θα συνεχίσει να διεκδικεί- την ιδιοκτησία επί της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων.

Με ασάφειες, υπεκφυγές και αντιφάσεις ο κ. Αρσένιος στις επανειλημμένες ερωτήσεις που του υπέβαλαν τα μέλη της Εξεταστικής επέμεινε να αποδίδει την «ιδέα» των ανταλλαγών – στις οποίες «εμείς συρθήκαμε», όπως επαναλάμβανε στερεότυπα- σε επιμονή των τότε κυβερνητικών στελεχών. Την «πατρότητα» της σχετικής πρότασης, ωστόσο, όπως ακριβώς και ο κ. Εφραίμ, την απέδιδε άλλοτε στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκου , άλλοτε στον προκάτοχό του κ. Σ.Τσιτουρίδη και άλλοτε στον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα.

Υποστήριξε εξάλλου ότι «δεν είχε το θάρρος να τηλεφωνεί, και πολύ περισσότερο να τον αποκαλεί “Γιάννη”», στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ. Ι. Αγγέλου, διαψεύδοντας αντίθετες μαρτυρικές καταθέσεις, ενώ επέμεινε ότι «εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε παρεμβάσεις πολιτικών».