Πτώση πωλήσεων περίπου κατά 12% στην απλή αμόλυβδη βενζίνη προκάλεσε η άνοδος των τιμών της αμόλυβδης λόγω της ενσωμάτωσης του αυξημένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, το τελευταίο εικοσαήμερο (από τις αρχές Απριλίου). Σημειώθηκε παράλληλα καθίζηση στις πωλήσεις αμόλυβδης 100 οκτανίων με μείωση πωλήσεων περίπου 30%. Η μείωση πωλήσεων στην αμόλυβδη που χρησιμοποιείται κυρίως από ΙΧ αυτοκίνητα ή γενικότερα από αυτοκίνητα που κινούνται μέσα στις πόλεις δείχνει την «αυτοσυγκράτηση» με την οποία αντιμετωπίζουν την κίνηση με το αυτοκίνητο πάρα πολλά νοικοκυριά, είτε θέλουν να μετακινηθούν για την εργασία τους είτε θέλουν να πάνε εκδρομή τα Σαββατοκύριακα.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό του όγκου πωλήσεων της αμόλυβδης είναι ότι τα λεγόμενα «πρατήρια-μπουτίκ», που έχουν συνήθως υψηλότερες τιμές, παρουσιάζουν πτώση 15%, ενώ τα λεγόμενα «φθηνά πρατήρια» κυρίως ελληνικών εταιρειών έχουν μείωση μόνο 5%, γεγονός που επίσης καταδεικνύει ότι πλέον οι εποχούμενοι που χρησιμοποιούν αμόλυβδη αρχίζουν όλο και περισσότερο να επιλέγουν πρατήριο προμήθειας με βασικό γνώμονα τη χαμηλότερη τιμή και όχι απαραιτήτως την ποιότητα του καυσίμου. Μέσα σε έναν «φυσιολογικό» μήνα πωλούνται περίπου 250.000 τόνοι αμόλυβδης, αλλά για τον τρέχοντα μήνα υπολογίζεται ότι η κατανάλωση δεν θα ξεπεράσει τις 220.000 τόνους. Ολόκληρο το 2009 είχαν πουληθεί περίπου 2,2 εκατ. τόνοι ντίζελ κίνησης και 2,8 εκατ. τόνοι αμόλυβδης, ενώ εφέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων ενεργειακών αναλυτών, για το μεν ντίζελ κίνησης οι πωλήσεις θα κυμανθούν περί τους 2 εκατ. τόνους (ίσως και λιγότερο) και περί τους 2,4 εκατ. τόνους για την αμόλυβδη βενζίνη.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους πρατηριούχους, η κατανάλωση αμόλυβδης μειώθηκε πρόσφατα και ξαφνικά λόγω της ακρίβειας που οφείλεται στην αύξηση του ΕΦΚ. Εκπρόσωποι των πρατηριούχων από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη παραπονιούνται ότι μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο τζίρος των πρατηρίων τους έπεσε κατά 20% (συμφωνούν μεσοσταθμικά με τα στοιχεία των εταιρειών για απλή αμόλυβδη και αμόλυβδη100). Πολλοί μάλιστα παρατηρούν ότι υπάρχουν οδηγοί που βάζουν 10 και 15 ευρώ βενζίνη, «ίσα ίσα να υπάρχει στο ρεζερβουάρ», όπως τους λένε.