Γενναίο ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποφάσισε το Μέγαρο Μαξίμου, όπως επιβεβαιώθηκε χθες ανεπισήμως από τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, ως απάντηση σε σχετικές ερωτήσεις, βάσει πληροφοριών που έγιναν γνωστές τις προηγούμενες ημέρες, οι αρμοδιότητες της κυρίας Λούκας Κατσέλη σε σχέση με την ποντοπόρο ναυτιλία μεταφέρονται στο εξής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έχει αναλάβει και την πλήρη αρμοδιότητα για το Λιμενικό Σώμα.

Παράλληλα οι αρμοδιότητες για τις άγονες γραμμές του Αιγαίου μεταφέρονται στον υφυπουργό Υποδομών κ. Ν. Σηφουνάκη, ενώ η κυρία Κατσέλη διατηρεί μόνο την εποπτεία των οργανισμών των λιμανιών (αν και στο μεγαλύτερο εξ αυτών έχει ήδη σχεδόν αυτονομηθεί ο κ. Γ. Ανωμερίτης, ως επικεφαλής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς).

Η εξήγηση που επιστρατεύει η κυβέρνηση για την πρώτη «καμπάνα» η οποία επιβάλλεται σε πρωτοκλασάτη υπουργό και που αλλάζει δραματικά τη δομή του κυβερνητικού σχήματος, όπως αυτή είχε αρχικώς σχεδιαστεί, είναι ότι «η ποντοπόρος ναυτιλία συνδέεται άρρηκτα με το Λιμενικό Σώμα».

Πολιτικοί και ναυτιλιακοί παράγοντες όμως εκτιμούν ότι πρόκειται για εύσχημο τρόπο αποδοκιμασίας της υπουργού και σημειώνουν ότι εφόσον κάτι τέτοιο ευσταθεί, θα όφειλε η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει εξ αρχής σε αυτό το σχήμα.

Αντιτείνουν μάλιστα ότι η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου κρίθηκε επιβεβλημένη πρωτίστως λόγω της αδυναμίας της κυρίας Κατσέλη να έλθει σε επαφή και να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τους εφοπλιστικούς κύκλους, οι εκπρόσωποι των οποίων είχαν εξ αρχής αντιδράσει στην κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων της ναυτιλίας και στη συνέχεια αναμένεται και η ίδρυση του αρμοδίου υφυπουργείου το οποίο θα υπαχθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω αποφάσεις, ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ κ. Ι. Πλακιωτάκης σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι « πρόκειται για κινήσεις και επιλογές δίχως όφελος και λογική. Η ΝΔ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε κίνηση διάλυσης της ελληνικής ναυτιλίας, ενός πυλώνα τόσο της διαπραγματευτικής μας δύναμηςόσο και της οικονομίας μας ».