Σε υπεραγορά παράνομων όπλων έχει μετατραπεί το κέντρο της Αθήνας. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται πως η ραγδαία «ποιοτική» αύξηση της εγκληματικότητας που παρατηρείται με τη συχνή χρήση όπλων δείχνει πως οι έλεγχοι που γίνονται σε διάφορες περιοχές, κυρίως γύρω από την περιοχή της Ομόνοιας, δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς και έτσι οι λαθρέμποροι και διακινητές σημαντικών ποσοτήτων όπλων εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι στη χώρα μας κυκλοφορούν περισσότερα από 1.200.000 παράνομα όπλα, τα οποία στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην Κρήτη. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι πριν από μερικούς μήνες ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ.Χρυσοχοΐδης είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται με μεγάλη ευκολία όπλα όπως τα Καλάσνικοφ. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διακίνησης όπλων υπήρξε η σκέψη σε επιτελείς του υπουργείου να μετατραπεί η οπλοκατοχή σε κακούργημα.

Τα Καλάσνικοφ, όπως έχει διαπιστωθεί από τις ενέργειες- κυρίως ληστείες- στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί, φαίνεται πως αποτελούν τα αγαπημένα όπλα των κακοποιών. Δεν διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για να ακινητοποιήσουν τα θύματά τους αλλά και για να τα τραυματίσουν ή και να τα σκοτώσουν αν επιχειρήσουν να σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά τους. Αλλα είδη όπλων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους κατά καιρούς σε ευρεία κλίμακα είναι τα ημιαυτόματα τύπου Σκόρπιον, τα περίστροφα Κολτ και τα πιστόλια τύπου «γκλοκ», «CΖ» και Τοκάρεφ. O ι τιμές διαφέρουν και ανάλογα με την «κατάσταση» του όπλου. Δηλαδή ένα «καθαρό όπλο», που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, κοστίζει ακριβότερα από κάποιο που έχει «σημαδέψει» μια εγκληματική ενέργεια. Επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αξίας έχουν η προέλευση αλλά και η διαθεσιμότητα. Ακόμη οι τιμές μπορεί να φτάσουν από 700 ως 800 ευρώ για ένα Καλάσνικοφ, ως και τρεις με τέσσερις χιλιάδες ευρώ για ένα Ούζι ή Σκόρπιον. Για τα 38άρια κυμαίνονται από 2.000

ως 3.000 ευρώ, για τα πιστόλια «μπερέτα» από 2.500 ως 3.000 ευρώ και για τα ημιαυτόματα Σκόρπιον από 3.000 ως 5.000 ευρώ. Οι τρόποι εισαγωγής όπλων στην Ελλάδα είναι αρκετοί. Ενας από αυτούς, όπως έχουν διαπιστώσει αστυνομικοί, είναι μέσα σε κατεψυγμένα κρέατα που μεταφέρονται με νταλίκες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάτω από τα φορτηγά και μέσα στα ελαστικά. Τα όπλα αυτά που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη και την Αλβανία είναι συνήθως πιστόλια τύπου Τοκάρεφ, Μακάροφ και Ζάσταβα, αυτόματα πολυβόλα τύπου Σκόρπιον και αυτόματα όπλα τύπου Καλάσνικοφ τα οποία ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται για δολοφονίες διότι έχουν μεγάλη δύναμη πυρός, καθώς επίσης και όπλα μπρελόκ στην Ομόνοια.