«Η ελληνική κοινωνία περνά δύσκολες μέρες και καλείται να πραγματοποιήσει μία ιστορική μετάβαση. Δεν είναι εύκολο, ούτε ανώδυνο. Είναι, όμως, αναγκαίο» αναφέρει στο μήνυμά του προς τους Έλληνες του εξωτερικού, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Σήμερα, η εθνική ανεξαρτησία είναι εξασφαλισμένη. Είναι, όμως, υπαρκτή η ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και του συλλογικού οράματος» υπογραμμίζει ο κ. Παπούλιας.

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής: «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου έχει πάντα για τον ελληνισμό έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Σήμερα, η εθνική ανεξαρτησία είναι εξασφαλισμένη. Είναι, όμως, υπαρκτή η ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης και του συλλογικού οράματος.

» Έχουμε μπροστά μας ανοιχτά εθνικά θέματα, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, ένα σύνθετο και ευμετάβλητο περιβάλλον από το οποίο απουσιάζουν οι σταθερές του παρελθόντος.

» Η ελληνική κοινωνία περνά δύσκολες μέρες και καλείται να πραγματοποιήσει μία ιστορική μετάβαση. Δεν είναι εύκολο ούτε ανώδυνο. Είναι, όμως, αναγκαίο. Είναι επίσης δυνατό, αν αλλάξουν νοοτροπίες, αντιλήψεις και διαχρονικές παθογένειες, εάν εξυγιανθεί η λειτουργία του ελληνικού κράτους και ενωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας για να εκπληρώσουν ένα ιστορικό χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές.

» Επέτειοι όπως η σημερινή ενισχύουν την εθνική αυτοπεποίθηση με την ανάκληση της μνήμης ενός σπουδαίου παρελθόντος. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας και την ευθύνη να προσπαθήσουμε ώστε να είναι περήφανα και τα δικά μας παιδιά γι’ αυτό που τους κληροδοτήσαμε.

» Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλους σας και τον καθένα ξεχωριστά, υγεία, ευτυχία και προκοπή».

Σε ανακοίνωσή του για την 25η Μαρτίου το ΚΚΕ αναφέρει: «Το πατριωτικό λαϊκό καθήκον σήμερα για το λαό είναι να μη δεχτεί να θυσιαστούν οι τελευταίες κατακτήσεις του, να τον καταδικάσουν στη φτώχεια η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιλογές της πλουτοκρατίας.

» Ο λαός δημιούργησε την επανάσταση του 1821, όταν απέρριψε τη μοιρολατρία και εμπιστεύτηκε τη δύναμή του. Η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της, έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού της. Έχει έμπειρη και ικανή εργατική τάξη και τις αναγκαίες πλουτοπαραγωγικές πηγές.

» Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να αποδεσμευτεί από τις λυκοσυμμαχίες της ελληνικής πλουτοκρατίας, ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, και να μετατραπούν οι μεγάλες επιχειρήσεις σε λαϊκή κοινωνική περιουσία. Αυτή η λύση, αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι ώριμος και όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος για το λαό. Μπορεί να τον ανοίξει με μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή συμμαχία» τονίζει το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Το μήνυμα της επανάστασης του 1821, όπως και όλων των άλλων αγωνιστικών ανατάσεων ήταν και παραμένει επίκαιρο: Οι θυσίες του αγώνα είναι μικρότερες από τα δεινά στα οποία οδηγεί ο δρόμος της υποταγής στις επιλογές των αντιδραστικών κυρίαρχων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρει: «Το 1821 ο αγώνας της ελληνικής ανεξαρτησίας ξεπήδησε μέσα από ελάχιστα ευνοϊκές ιστορικές συγκυρίες. Τα ξένα συμφέροντα, η βαρβαρότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο απαγορευτικός συσχετισμός δυνάμεων έκαναν την ελληνική επανάσταση να μοιάζει πιο πολύ με θαύμα παρά με ιστορικό γεγονός.

» Όμως η φύση των Ελλήνων ήταν και είναι το αμύνεσθαι ενάντια στο σκοταδισμό και τη δουλεία. Οι Έλληνες πήγαν κόντρα σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία και σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις και τα κατάφεραν.

» Λίγες γενιές Ελλήνων αργότερα, η ακριβοπληρωμένη με το αίμα των προγόνων μας εθνική κυριαρχία βρίσκεται σε κίνδυνο και οι απόγονοι των ηρώων του ’21 καλούμαστε σε έναν άλλον αγώνα. Έναν αγώνα εθνικής συνεννόησης, συστράτευσης και ομοψυχίας για να βγει η χώρα από την κρίση.

» Έχοντας διδαχτεί από το παρελθόν πρέπει να αποφύγουμε τις ακρότητες και τις διχαστικές αντιπαραθέσεις που τόσο πολύ μας έχουν στοιχίσει. Καλούμαστε να αγωνιστούμε όλοι, με δράσεις ευθύνης και προοπτικής, προσηλωμένοι στις αρχές και αξίες του έθνους μας όπως αυτές γεννήθηκαν διαχρονικά μέσα από το διάλογο, τη ζύμωση των ιδεών, τη σύνθεση απόψεων και τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

» Παρακαταθήκες και σύμβουλοι πορείας σε κάθε κρίσιμη εποχή. Βρισκόμαστε στο ‘εμείς’ και όχι στο ‘εγώ’ σε μια κοινή πορεία ώστε να οδηγήσουμε την πατρίδα στην πιο ασφαλή έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ αναφέρει: «Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στον αγώνα του ελληνικού λαού για την αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Αποτελεί σημείο αναφοράς και παράδειγμα -διαχρονικής σημασίας- για τις δυνατότητες των λαών να ανατρέπουν τους συσχετισμούς δύναμης, να επιβάλουν τη θέλησή τους».

Σημειώνει, επίσης, τα εξής: «Η φετινή -189η- επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας που δίνονται αυτήν την περίοδο για την υπεράσπιση αυτονόητων στοιχειωδών δικαιωμάτων. Οι στιγμές που ζούμε σήμερα απαιτούν για άλλη μια φορά από όλους και όλες ενεργοποίηση, αυτοοργάνωση και ανάληψη της ευθύνης, ώστε να σταματήσει η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η βίαιη μείωση των εισοδημάτων, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

» Για να μην πληρώσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι, για να διεκδικήσουν μια Ευρώπη των λαών, ενάντια σε μια Ευρώπη των κερδοσκόπων. Σε όλο τον κόσμο οι πολίτες αγωνιούν, αφυπνίζονται και κάνουν τα πρώτα βήματα για μία αλλαγή πορείας που είναι όσο ποτέ αναγκαία.

» Ο ΣΥΝ καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τη νεολαία να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την αλλαγή των συσχετισμών και το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη είναι πάντα επίκαιρος».