Σύγχυση επικρατεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας για τα νέα οικονομικά μέτρα. Παρά τη σκληρή γραμμή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχει αμηχανία και σε γενικές γραμμές δεν διαφαίνεται διάθεση για επικριτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Και, όπως παραδέχονται ψύχραιμοι και με πολυετή εμπειρία βουλευτές της ΝΔ, δύσκολα θα συγκροτηθεί ένα ισχυρό, «γαλάζιο» κοινοβουλευτικό μέτωπο, το οποίο θα βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση εντός και εκτός Βουλής. Πάντως η ΔΑΚΕ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με τις «ευλογίες» της Ρηγίλλης, η οποία επιμένει ότι «ο συνδικαλισμός είναι ανεξάρτητος».

Μία ημέρα μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η αντιπολιτευτική παρουσία της ΝΔ, εκτός από την εμφάνιση του εκπροσώπου της κ. Π. Παναγιωτόπουλου και του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλου, ήταν ισχνή. Μάλιστα, υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι με τον τρόπο τους επισημαίνουν ορισμένα θετικά σημεία, αλλά αποφεύγουν τις δημόσιες παρεμβάσεις, ενώ ελάχιστες ήταν και οι δηλώσεις- όπως της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι αναγκαία μια σειρά μέτρων» είπε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και αφού διευκρίνισε ότι το κόμμα της δεν διαφώνησε επί της αρχής, σημείωσε πως «στην ουσία έχει δώσει την αναγκαία συναίνεση για να “σφίξουμε το ζωνάρι”». Με επικριτική διάθεση εμφανίστηκε και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «πρέπει να προχωρήσουν η χώρα και η οικονομία σε ένα τολμηρό δημοσιονομικό συμμάζεμα».

Για τη Ρηγίλλης τα μέτρα ενισχύουν την ύφεση, όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε λανθασμένο μείγμα μέτρων και πολιτικής. Για μία ακόμη φορά η ΝΔ καλεί τον Πρωθυπουργό να εφαρμόσει άμεσα τα 23 μέτρα τα οποία πρότεινε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος προχθές το βράδυ σε συνάντησή του με δεκάδες πρώην βουλευτές έκανε κριτική στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει επι της αρχής το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται να υπερψηφίσει ορισμένες διατάξεις.

Σ το εσωτερικό της ΝΔ κυριαρχεί η συζήτηση για την προχθεσινή φράση του κ. Σαμαρά «Δεν απολογούμαι για κανέναν», αλλά και επειδή δεν αρνήθηκε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του κ. Κ.Καραμανλή . Εδώ και πάρα πολλές ημέρες στις συσκέψεις που γίνονται στη Ρηγίλλης συζητήθηκε εκτενώς η στάση του κ. Σαμαρά. Η αλλαγή γραμμής ενισχύθηκε και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως αυτή της ΜRΒ, σύμφωνα με την οποία το 71,9% των ερωτηθέντων (58,2% στους ψηφοφόρους της ΝΔ) τού προτείνει να αποστασιοποιηθεί. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει συνομιλήσει τις τελευταίες δύο ημέρες με αρκετά στελέχη, δεν πρόκειται να παρέμβει στην παρούσα φάση, αν και σκέπτεται να τοποθετηθεί, χωρίς να προσδιορίζει το πώς και το πότε.