Μετά το Πάσχα αναμένεται να φθάσει ο λογαριασμός σε 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων από το Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι πολίτες αυτοί θα κληθούν να καταβάλουν το «κτηματόσημο» των 35 ευρώ για ακίνητα που δήλωσαν στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα του Κτηματολογίου της περιόδου 1997-1999. Τα προγράμματα αυτά ολοκληρώθηκαν και αφορούσαν περίπου 5 εκατομμύρια ακίνητα σε 340 περιοχές της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνονταν και ορισμένοι δήμοι της Αττικής. Οι ιδιοκτήτες που δήλωσαν τα ακίνητά τους σε αυτά τα πρώτα προγράμματα του Κτηματολογίου δεν είχαν πληρώσει «κτηματόσημο», καθώς τότε η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου γινόταν με κονδύλια από την ΕΕ, ενώ σήμερα το Κτηματολόγιο καταρτίζεται με αυτοχρηματοδότηση. Οσο για τα κοινοτικά κονδύλια, αυτά στο μεγαλύτερο μέρος τους επιστράφηκαν λόγω δυσλειτουργιών που διαπιστώθηκαν.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα λάβουν χρεωστικό ειδοποιητήριο προκειμένου μέσα σε ένα μήνα να πληρώσουν στην Εφορία το ποσόν που τους αναλογεί, με αφετηρία τα 35 ευρώ ανά ακίνητο, ή να εκφράσουν τη διαφωνία τους ως προς το ύψος του συνολικού ποσού που ζητείται. Δηλαδή ένας ιδιοκτήτης μπορεί να έχει δύο ή τρία ακίνητα και να διαφωνεί ως προς το ποσόν που του ζητεί συνολικά το Κτηματολόγιο.

Αν στο διάστημα που μεσολάβησε από τη δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο έχει επέλθει μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή αν άλλαξε ο ιδιοκτήτης ύστερα από πώληση, υπόχρεος για την καταβολή του «κτηματοσήμου» είναι ο αρχικός ιδιοκτήτης.

Η καταβολή του «κτηματοσήμου» πρέπει να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή στο τέλος του 2011. Οι ιδιοκτήτες των 340 πρώτων περιοχών δεν θα πληρώσουν τίποτε άλλο. Εκτιμάται ότι από την πληρωμή των τελών αυτών θα συγκεντρωθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Η δη από την πληρωμή του «κτηματοσήμου» κατά τις πρόσφατες δηλώσεις σε 107 περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων σχεδόν των πρωτευουσών των νομών, συγκεντρώθηκαν 250 εκατ. ευρώ.

Ετσι το πρόγραμμα του Κτηματολογίου μπορεί να προχωρήσει με αυτοχρηματοδότηση και χωρίς να εξαρτάται από άλλα κονδύλια.

Επιπλέον, το 2012 ή αρχές του 2013 υπολογίζεται να αρχίσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την καταβολή του αναλογικού τέλους του 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που δηλώθηκαν πρόσφατα στις 107 περιοχές της χώρας. Οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν πληρώσει το «κτηματόσημο» κατά τη δήλωση του ακινήτου. Στις περιοχές αυτές δηλώθηκαν περισσότερα από 6 εκατ. ακίνητα.

Το συνολικό κόστος του Κτηματολογίου υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ και ο ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι το 2016.

Εως τώρα με τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί, δηλαδή τα πρώτα πιλοτικά και το πρόσφατο, έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο περίπου 12.000.000 δικαιώματα σε συνολική έκταση 11.000.000 στρεμμάτων, δηλαδή καλύπτονται τα δύο τρίτα των συνολικών δικαιωμάτων της χώρας.

Τ ο δύσκολο έργο της επεξεργασίας και της πιστοποίησης όλων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που έχουν καταχωριστεί στη βάση δεδομένων των «ενεργών τίτλων» στις 107 πρόσφατες περιοχές θα πραγματοποιηθεί από 22 ειδικές μελέτες κτηματογράφησης που συνιστούν τη δεύτερη φάση κτηματογράφησης. Οι μελέτες αυτές προκηρύχθηκαν τον Ιούλιο του 2008, με συνολικό προϋπολογισμό 213 εκατ. ευρώ, και έως σήμερα λίγες από αυτές έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται.

Αντικείμενο των μελετών είναι η νομική επικύρωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η ακριβής οριοθέτηση των γεωτεμαχίων όπου χρειαστεί και η κατάρτιση των τελικών κτηματολογικών πινάκων, με βάση τους οποίους θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Εθνικό Κτηματολόγιο σε κάθε περιοχή και θα λειτουργήσουν τα Κτηματολογικά Γραφεία.