Νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό, στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ, θα καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη όπως είπε χθες μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Η ρύθμιση θα κατατεθεί εντός των επομένων εβδομάδων, είπε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η προηγούμενη διάταξη που ψηφίστηκε από τη ΝΔ «δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντοςδιότι δεν διασφαλίζει την προστασία του αστικού περιβάλλοντος. Θα καταθέσουμε νέα ρύθμιση, στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ, με βάση τις προτάσεις που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή της υπουργού Περιβάλλοντος, όπως ερμηνεύτηκε από κύκλους του υπουργείου, δεν θίγει τη χωροθέτηση και κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό αλλά μεταβάλλει- για πρώτη φορά εκ μέρους της επίσημης πολιτείαςτα δεδομένα για το εμπορικό κέντρο, για το οποίο το ΣτΕ έχει επιβάλει προσωρινή αναστολή εργασιών, καθώς στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων που εκδόθηκε το 2009 προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου δεν περιλαμβανόταν το εμπορικό κέντρο που είχε εν τω μεταξύ «κόψει» το ΣτΕ.

Απομένει τώρα να διευκρινιστεί αν με τη νέα ρύθμιση το εμπορικό κέντρο θα καταργηθεί οριστικά ή θα περιοριστεί δραστικά.

Στις 9 Οκτωβρίου 2009 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο προσέφυγαν κάτοικοι της περιοχής είχε εκδώσει αρνητική απόφαση για την κατασκευή εμπορικού κέντρου και δημαρχιακού μεγάρου στον Βoτανικό, έργα που είχε αναλάβει η εταιρεία Μπάμπης Βωβός.

Αντίθετα, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου επιτρέπει την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού και μικρών καταστημάτων για την εξυπηρέτηση του γηπέδου.

Η μείωση του ισοζυγίου πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων σε σχέση με το προϋφιστάμενο νομικό καθεστώς του προεδρικού διατάγματος του κ. Κ. Λαλιώτη (1995) είναι ο βασικός λόγος ακυρότητας που προβάλλεται στην απόφαση, ενώ επισημαίνεται η παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγμα- τος που απαγορεύει την επιδείνωση των οικιστικών και περιβαλλοντικών όρων διαβίωσης στις περιοχές που πολεοδομούνται.

Μετά την εξέλιξη αυτή η διοίκηση της Μπάμπης Βωβός- Διεθνής Τεχνική ΑΕ με έγγραφό της προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη έκανε νέα βελτιωμένη πρόταση ώστε να εξασφαλίζεται αυτοτελώς για τον Βοτανικό το ισοζύγιο κοινοχρήστων χώρων και κοινοχρήστου πρασίνου κατά τα οριζόμενα στην εκδοθείσα απόφαση του ΣτΕ, όπως ανέφερε.

Ωστόσο η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα αντέτεινε ότι το ισοζύγιο πρασίνου στον Βοτανικό δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διατηρηθεί στον βαθμό που σε χώρο χαρακτηρισμένο από το ΠΔ 1995 ως «κοινόχρηστο πράσινο» χτίζεται εμπορικό κέντρο 72.000 τ.μ.

Σχέδια για το ιστορικό κέντρο

Η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (στη φωτογραφία) μιλώντας χθες στη Βουλή αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας επισημαίνοντας ότι οι μεμονωμένες και αποσπασματικές παρεμβάσεις δεν λύνουν το κοινωνικό πρόβλημα που υφίσταται. Οπως τόνισε αναφορικά με τις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, «η συγκέντρωση εξαθλιωμένων μεταναστών δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα καταστολήςούτε με ακρότητες και ακατάλληλες παρεμβάσεις» και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μέσα στην κοινωνία.

Και ανακοίνωσε ότι σε έναν μήνα ολοκληρώνεται η μελέτη για τις επιβαρυμένες και υποβαθμισμένες περιοχές Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Νικολάου και Αχαρνών, ενώ ολοκληρώνεται και η μελέτη για την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής, έργο το οποίο εκκρεμεί εδώ και καιρό στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Οσον αφορά τις πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Αθήνας, σημείωσε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν με προσεκτικό τρόπο σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς και το τραμ.