Τα φαντάσματα των ελλειμμάτων καταδιώκουν ένα από τα πρόσωπα των ημερών, τον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη , ενώ οι πολιτικές Ερινύες κυνηγούν και τον συνυπεύθυνο, αφού αυτός είχε το γενικό πρόσταγμα ως πρώην πρωθυπουργός, τον κ. Κ. Καραμανλή. Η πρόθεση του ΠαΣοΚ να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία έφερε για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης Καραμανλή με τους αριθμούς. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έχει επιστρέψει πλέον στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, για να διδάξει Μακροοικονομική Θεωρία ΙΙ στους μεταπτυχιακούς φοιτητές- ως μάθημα επιλογής. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έκανε αρκετές δημόσιες παρεμβάσεις, υπερασπιζόμενος την οικονομική πολιτική που ακολούθησε. Οι επιλογές του επικρίνονται σφόδρα και από μεγάλο αριθμό στελεχών και βουλευτών της ΝΔ, ενώ αμείλικτος κριτής είναι και οι αριθμοί, που ταλαιπωρήθηκαν από τις στατιστικές αλχημείες των προηγουμένων ετών. Από το 2,95% έλλειμμα του ΑΕΠ – δηλαδή κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του 3%- που κληρονόμησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 όπως λέει το ΠαΣοΚ ως το 12,7% που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είναι μεγάλη απόσταση και οι αριθμοί είναι αρκετά σκληροί με τη ΝΔ. Εξάλλου κανένα «γαλάζιο» στέλεχος, ούτε ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης, δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τον τρόπο διαχείρισης και την εκτόξευση του ελλείμματος, εδικά μετά την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο ίδιος επιμένει στην ορθότητα των επιλογών του. Υποστηρίζει ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος την περίοδο 2004-2006. Χωρίς διάθεση αυτοκριτικής, ο κ. Αλογοσκούφης υπερασπίζεται με πάθος ότι την περίοδο 2004-2008 έγινε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Υποστηρίζει ότι το έλλειμμα μειώθηκε από 7,9% του ΑΕΠ το 2004 κάτω από 3% για πρώτη φορά το 2006, ενώ το 2007 ήταν 3,7%. Ολα τα ρίχνει στην οικονομική κρίση που επιδείνωσε τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και στους λαϊκιστές και κρατιστές που δεν άφησαν να προχωρήσουν οι κατ΄ αυτόν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο η επιχειρηματολογία του κ. Αλογοσκούφη διαψεύδεται από τους ίδιους τους αριθμούς. Η πρόσφατη έκθεση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων αναφέρει ότι το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν υψηλότερο κατά 22 μονάδες του ΑΕΠ ή 55 δισ. ευρώ από ό,τι έλεγαν οι υπουργοί της ΝΔ. Μετά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις διαφόρων προβλέψεων, το χρέος έκλεισε στο 113,4% του ΑΕΠ (από 91,4%) και αυτό ήταν αποτέλεσμα των κρυφών ελλειμμάτων και των χρεών του Δημοσίου που είχαν μπει κάτω από το χαλί.

Ο οίστρος εναντίον του ΠαΣοΚ
Από τις πρώτες ημέρες της υπουργίας του έδειξε ότι στόχος του ήταν να απαξιώσει πλήρως το ΠαΣοΚ στο πεδίο της οικονομίας. Η δημοσιονομική απογραφή που ξεκίνησε και οδήγησε στην κοινοτική επιτήρηση ήταν ενταγμένη στο «γαλάζιο» παιχνίδι του μαγειρέματος των στατιστικών στοιχείων που ξεκίνησε το 2005. Ως εκ τούτου αλλάζει τον τρόπο καταγραφής των αμυντικών δαπανών και μεγαλουργεί, κατά τους επικριτές της, στη δημιουργική λογιστική. Δεν εμφάνισε πουθενά τα χρέη των νοσοκομείων που συσσωρεύθηκαν και ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ, έκρυβε τα πραγματικά ελλείμματα των Ταμείων, τηρούσε λογαριασμούς εκτός προϋπολογισμού, κ.ά. Με τις «πλάτες» Αλμούνια και Μπαρόζο
Οταν η ΝΔ παρέλαβε έλλειμμα 2,95%, παρενέβη η Εurostat και το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο 7,9% του ΑΕΠ. Ετσι ξεκίνησε η πρώτη κοινοτική επιτήρηση ως συνέπεια της δημοσιονομικής απογραφής. Ακολούθησε η δεύτερη το 2008. Το ερώτημα είναι τι γνώριζαν για τα «greek statistics», εκτός από τους κκ. Καραμανλή και Αλογοσκούφη, ο ομοϊδεάτης τους πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια (τότε υπεύθυνος για τα οικονομικά).

Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή, κατ΄ εντολήν του Μπαρόζο, είχε προειδοποιήσει από το 2006 την κυβέρνηση Καραμανλή ότι την άνοιξη του 2007 η Ελλάδα θα εξέλθει από την επιτήρηση. Μάλιστα τότε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία είχε τίτλο «Οι επενδύσεις επιστρέφουν πάλι» και σημείωνε ότι το έλλειμμα θα μειωθεί σε 2,6% το 2007 και σε 2,4% το 2008.

Ο νυν πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είχε καταλάβει το παιχνίδι. Στις 25 Απριλίου 2007 συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με τον κ. Αλμούνια, παρουσία της κυρίας Βάσως Παπανδρέου και των συμβούλων του κκ. Ηρ. Πολεμαρχάκι και Γ. Παπακωνσταντίνου. Στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή τους ο κ. Παπανδρέουεπέκρινε τον κ. Αλμούνια γιατί δεχόταν τα στοιχεία- ψευδή κατά το ΠαΣοΚ – που του έδινε η κυβέρνηση για το έλλειμμα. Ο κ. Αλμούνια παραδέχθηκε ότι η έξοδος από την επιτήρηση έγινε για πολιτικούς λόγους, αν και τα στοιχεία για το μέγεθος του ελλείμματος ήταν λανθασμένα. Τι έγινε; Η ΕΕ έθεσε εκτός επιτήρησης την Ελλάδα και ο κ. Καραμανλής είχε τη δυνατότητα να προσφύγει σε εκλογές το 2007, όπως και έγινε. Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

Ο κ. Αλογοσκούφης επί των ημερών της παντοκρατορίας του με οξύ τρόπο κατηγορούσε το ΠαΣοΚ για απάτη περί τα οικονομικά και αμφισβήτησε ακόμη και την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εμμονή με το ΠαΣοΚ και προσπαθούσε να φορτώσει σε αυτό όλα τα δεινά στο οικονομικό πεδίο. Γι΄ αυτό δεν δίστασε ο κ. Παπανδρέου να μιλήσει και αυτός για «απάτη», αναφερόμενος στην απογραφή, και για «δούρειο ίππο της δεξιάς πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή».

Η πολεμική του κ. Αλογοσκούφη κατά του ΠαΣοΚ δεν ήταν τυχαία, αφού ο ίδιος είχε εισηγηθεί στον κ. Καραμανλή να μιλήσει παλαιότερα για «οικονομία-τραβεστί» και να κατηγορήσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη για «κρυφά ελλείμματα» και «αφανή χρέη». Εξάλλου η πολιτική καριέρα του άρχισε επί της ουσίας όταν έβαλε στο στόχαστρό του τους προκατόχους του κκ. Ν. Χριστοδουλάκη και Ι. Παπαντωνίου.