«Κύριε πρόεδρε, σε αυτό το κτίριο είχε γίνει ένα από τα πολλά επεισόδια της βίας και της νοθείας των εκλογών του 1961». Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαράς άκουσε με έκπληξη λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον πληροφορούν για το «αμαρτωλό» παρελθόν του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της ΝΔ. Στην ιστορική έδρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οδό Ρηγίλλης 18, στεγαζόταν η Βασιλική Χωροφυλακή μεταπολεμικά και ως την πτώση της χούντας. Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη για τον κ. Σαμαρά ακολούθησε όταν πληροφορήθηκε ότι στο κτίριο, το οποίο είναι ταυτισμένο με τη μεταπολιτευτική ιστορία της ΝΔ, είχε συντελεστεί ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια βίας και νοθείας στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1961.

Εκείνη τη «μαύρη περίοδο» για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, βρέθηκαν να έχουν ψηφίσει παρανόμως 218 χωροφύλακες στις εκλογές του 1961, γεγονός που κατήγγειλε εκείνη την εποχή η Ενωση Κέντρου (με την έκδοση της «Μαύρης Βίβλου» του «εκλογικού πραξικοπήματος» του 1961) και ο πρόεδρός της Γεώργιος Παπανδρέου, αλλά και η ΕΔΑ με τη δική της «Μαύρη Βίβλο» της νοθείας και της βίας. Το νεοκλασικό κτίριο της Ρηγίλλης σε λίγους μήνες θα αποτελεί παρελθόν για τη ΝΔ, αφού ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή για την αναζήτηση σύγχρονου και λειτουργικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, στα πρότυπα των γραφείων του ΠαΣοΚ στην οδό Ιπποκράτους. Από τις πρώτες ημέρες που εγκαταστάθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ με το επιτελείο του στη Ρηγίλλης, διαπίστωσε ότι το κτίριο είναι πλέον αντιλειτουργικό και δεν μπορεί να στεγάσει τις υπηρεσίες του κόμματος. Η εικόνα που αντίκρισε τον απογοήτευσε. Αν και εξωτερικά η εικόνα του νεοκλασικού είναι καλή, εν τούτοις μόλις κάποιος μπει στο εσωτερικό του κτιρίου θα απογοητευθεί. Πολύ μικρά γραφεία, υπάλληλοι και κομματικά στελέχη βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής.

«Η εικόνα των κεντρικών γραφείων του κόμματος είναι καταθλιπτική και δεν εμπνέει για δημιουργική δουλειάούτε πείθει τους απ΄ έξω» λένε πολλά στελέχη. Ως εκ τούτου η μετακόμιση επιβάλλεται, ακόμη και για «ψυχολογικούς λόγους» αφού, όπως επισημαίνουν, η παραμονή στον ίδιο χώρο αντανακλά την παρακμή του κομματικού μηχανισμού. Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να συγκεντρωθούν σε ένα κτίριο οι διάσπαρτες, ως τώρα, κομματικές υπηρεσίες. Ως σήμερα υπάρχουν κομματικά γραφεία σε διάφορα κτίρια επί της οδού Ρηγίλλης, αλλά και των γειτονικών δρόμων, όπως π.χ. στην οδό Λυκείου, όπου στεγάζεται η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού. Στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης βρίσκεται το γραφείο του κ. Σαμαρά και των στενών του συνεργατών, το γραφείο Τύπου της ΝΔ, η οικονομική υπηρεσία, αλλά και η νεοσύστατη γραμματεία για τις σχέσεις κόμματος και κοινωνίας.

Ο βασικός κορμός του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ είναι στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα η Τροχαία Αθηνών. Εκεί βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων του κόμματος και στεγάζονται όλες σχεδόν οι γραμματείες και το Οργανωτικό της ΝΔ. Η εικόνα που αντικρίζει κανείς είναι τραγική, αφού πολλοί μιλούν για «παρακμιακή κατάσταση» που θυμίζει γραφεία δημοσίων υπηρεσιών της δεκαετίας του 1970.

Την οδό Ρηγίλλης 18 επέλεξε για έδρα της Νέας Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την ίδρυση του κόμματός του. Το νεοκλασικό κτίριο, όπου στεγάζεται το γραφείο του εκάστοτε προέδρου της ΝΔ και των συμβούλων του, βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η αξιωματική αντιπολίτευση καταβάλλει μηνιαίο ενοίκιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ξεκινήσει η αναζήτηση κτιρίου που θα καλύψει τις ανάγκες του κόμματος, αφού ο κ. Σαμαράς θέλει να γίνουν οικονομίες κλίμακος.

«Ο στρατωνισμός της οδού Ρηγίλλης»

ΣΤΗ«Μαύρη Βίβλο» της Ενώσεως Κέντρου που εκδόθηκε από την ίδια το 1962, με τον υπότιτλο «Το χρονικόν του πραξικοπήματος της 29.10.1961», περίοπτη θέση κατέχει το κτίριο της Ρηγίλλης. Στη σελίδα 105, υπό τον τίτλο «Ο στρατωνισμός της οδού Ρηγίλλης», υπάρχει φωτογραφία του κτιρίου (φωτογραφία κάτω) και η εξής σημείωση από τους επιτελείς του κόμματος του Γεωργίου Παπανδρέου: «Οδός Ρηγίλλης, αριθμός 18. Περίοπτον θέσιν εις το όργιον της νοθείας κατέχει η πασίγνωστη οδός των Αθηνών χάρις εις 218 άνδρας της Χωροφυλακής, οι οποίοι εξέδωσαν ισάριθμα παράνομα βιβλιάρια με διεύθυνσιν κατοικίας το εικονιζόμενον οίκημα». Στο κεφάλαιο 9 της «Βίβλου» με τον τίτλο «Στρατός και Σώματα Ασφαλείας- Το διπλούν έγκλημα της νοθείας», δημοσιεύεται και αναλυτικός κατάλογος με τους χωροφύλακες της οδού Ρηγίλλης 18.

Χρονολογίες-σταθμοί στην ιστορία του μεγάρου

Ο κ. Μιλτ. Εβερτ στα γραφεία της Ρηγίλλης μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ

Εδρα της ΝΔ η Ρηγίλλης γίνεται την άνοιξη του 1975, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η ΝΔ νοικιάζει- έπειτα από πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της Τιμολέοντος Λούη- το νεοκλασικό από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τον Δεκέμβριο του 1981 εκλέγεται στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης πρόεδρος της ΝΔ ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Μετά την εκλογή του κ. Μ. Εβερτ στην ηγεσία της ΝΔ το 1993, η Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης μετονομάζεται σε Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Το 1997 ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Καραμανλής αναζητεί νέα γραφεία, αλλά το σχέδιο ναυαγεί.

Στις 30 Νοεμβρίου 2009 ο κ. Α. Σαμαράς, μετά την εκλογή του στην προεδρία, παραλαμβάνει τα «κλειδιά» του κόμματος από τον κ. Καραμανλή.