«Δοκιμάζεται και η βούληση της Ενωσης να αντιμετωπίσει τις διεθνείς αγορές» ήταν η επισήμανση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου όταν περιέγραφετο κεντρικό θέμα της συζήτησης που έγινε από τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το βράδυ της Πέμπτης. «Αίσθησή μου είναι ότι η σημερινή Ευρώπη δεν έχει ακόμη κατανοήσει τη δύναμή της να διαμορφώσει πολιτικές και ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις ασθένειες των διεθνών αγορών,παρά την περυσινή κρίση. Παρ΄ ότι στη χθεσινή συζήτηση υπήρξαν πολλοί που έθεσαν επιτέλους το θέμα των αναγκαίων ρυθμίσεων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα,στην κερδοσκοπία,στις εταιρείες αξιολόγησης,στους φορολογικούς παραδείσους, στα λεγόμενα hedge funds» συμπλήρωσε.

Εν όψει της εφαρμογής των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και όσων θα ακολουθήσουν, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα όσα περνά η χώρα μάθημα ζωής για την κυβέρνηση και για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους συμμέτοχους στη δημόσια ζωή και όλους τους Ελληνες. Παρομοίασε την επικείμενη διαδικασία με «οδύσσεια» και δήλωσε σίγουρος ότι «είναι στο χέρι μας να φθάσουμε στην Ιθάκη», επισημαίνοντας όμως ότι «δεν είναι στο χέρι μας το τι θα συναντήσουμε στον δρόμο προς την Ιθάκη,ποιους Κύκλωπες, Λαιστρυγόνες και άλλους» , όπως είπε.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε προς τα μέλη της κυβέρνησης και ζήτησε συστηματική και επίπονη δουλειά, ευρηματική και καινοτόμα προσέγγιση, καθώς και πρακτικές που ξεπερνούν χρονοβόρες γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις.

Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε «ιστορικές ευθύνες» στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για τον «κατήφορο χωρίς προηγούμενο» που γνώρισε η χώρα από το 2004 και έπειτα. «Καλά θα κάνουν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους. Να μην προκαλούν τους Ελληνεςπου σήμερα στριμώχνονται, γιατί αυτοί είχαν επιλέξει να περνούν καλά στις πλάτες τους επί τόσα χρόνια» είπε.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε και κατά των κομμάτων της Αριστεράς και πρωτίστως κατά του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «ευθύνες έχουν και όσοιαπό ιδιοτέλεια ή μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτή τη διεφθαρμένη αντίληψη εξουσίας και μας εξίσωναν με μια καταστροφική κυβέρνηση, προσφέροντας κατά βάθος άλλοθι σε αυτήν». Προτάσεις για «εποπτεία» της κυρίας Κατσέλη
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου της κυρίας Λούκας Κατσέλη για την αποκέντρωση και απλοποίηση του ΕΣΠΑ τονίστηκε από πολλούς η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών και κατατέθηκαν δύο προτάσεις, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως εισηγήσεις για «επιτήρηση» της υπουργού Οικονομίας: ο μεν υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας απευθύνθηκε στον κ. Παπανδρέου και πρότεινε την ανάληψη συντονιστικού ρόλου από τον κ. Θ. Πάγκαλο για κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες, όπως οι απαλλοτριώσεις εν όψει έργων. Η δε υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε τη σημασία που έχει η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και εισηγήθηκε τη λήψη κεντρικής απόφασης για επιτάχυνση των διαδικασιών, βάσει της τακτικής που είχε ακολουθηθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.