Επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υπό την ηγεσία του κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αποδεχόταν ως αληθή τα πλασματικά στοιχεία που παρουσίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία, εξαπέλυσε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός παρουσίασε με μελανά χρώματα την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και μεταξύ άλλων τόνισε: «Υπήρξε και μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια στην Ευρωπαϊκή Ενωσηνα κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από την Ελλάδα. Την ευθύνη της Ενωσης, της Επιτροπής, ακόμη και της Εurostatνα είναι σε εγρήγορση, αλλά και να επισημάνουν στην προηγούμενη κυβέρνησητον ολισθηρό δρόμο που έπαιρνε. Κάτι που έβλεπε, κάτι που ήξερε, παρά τη σκόπιμη παραποίηση των δεδομένων- μια πραγματικά σκόπιμη παραποίηση από τη ΝΔ».

Ο κ. Παπανδρέου προϊδέασε για το τι επακολουθεί, λέγοντας ότι στο εξής όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα επάνω μας και υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» για την Ελλάδα. Είπε επίσης ότι η χώρα έχει γίνει πειραματόζωο σε μια μάχη μεταξύ της Ευρώπης και των διεθνών αγορών, και σημείωσε ότι πρόκειται για ιστορικής σημασίας φαινόμενο, διότι δεν είχε υπάρξει παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν. Στο ίδιο πλαίσιο κριτικής που εξαπέλυσε κατά της Ενωσης ο Πρωθυπουργός μίλησε για «εικασίες» που αφορούσαν την Ελλάδα και δημιούργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης, καθώς και για προφητείες που έτειναν να γίνουν αυτοεπιβεβαιούμενες. «Υπήρξε και απέραντη “μετρολογία” αρμοδίων και αναρμοδίων, πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση επάνω από τον ασθενή που λέγεται “Ελλάδα”» είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι αποτέλεσμα ήταν να υπονομεύεται τελικά η ενιαία στήριξη της ΕΕ, αλλά να σπρώχνεται και η Ελλάδα όλο και περισσότερο στο περιθώριο.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε για μία ακόμη φορά το ασφυκτικό καθεστώς οικονομικής και πολιτικής επιτήρησης στο οποίο έχει τεθεί η χώρα. «Θέλω να είμαι ειλικρινής: σήμεραδοκιμάζεται ακόμη και η αξιοπιστία της ΕΕ. Πρώτα απ΄ όλα, δοκιμάζεται η αξιοπιστία της να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην ίδια μας τη χώρα. Να επανορθώσει πιθανά λάθη της. Και γι΄ αυτόν τον λόγο, λόγω της κακής της εμπειρίας, θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή» είπε.

Επιστρέφουν τα «φρουτάκια»
Την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2006/123 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάσει της οποίας προωθείται η διοικητική απλοποίηση στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και την επιστροφή των ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών («φρουτάκια») αποφάσισε, μεταξύ άλλων, χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με βάση τις αποφάσεις, « τα τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο σε ειδικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που έχουν λάβει άδεια από τον οικείο δήμο ». Οπως ορίζεται στο σχετικό άρθρο, τα ίδια παιχνίδια θα επιτρέπεται να λειτουργούν και σε Ιnternet καφέ, τα οποία θα έχουν λάβει ειδική άδεια.