Μια πρωτοφανή πολιτική κρίση διέρχεται η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει με πρόωρη διάλυση. Το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ με πρόεδρο τον κ. Γιαννάκη Ομήρου αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω σοβαρών διαφωνιών στους χειρισμούς του Κυπριακού. Υπέρ της αποχώρησης ψήφισαν 115 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, 8 ψήφισαν κατά και 3 μέλη απείχαν. Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας προσπαθεί από χθες να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ζητώντας μάλιστα τη διαμεσολάβηση της Αθήνας και του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ υποσχέθηκε πρόσφατα στον κ. Χριστόφια ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο και θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις, να καταγραφούν όλες οι διαφωνίες και να κλείσουν τα μέτωπα. Η επίσκεψη όμως του Πρωθυπουργού στην Κύπρο δεν έχει γίνει ακόμη και το αδελφό με το ΠαΣοΚ κόμμα ΕΔΕΚ αποφάσισε να τα «σπάσει» με την κυβέρνηση Χριστόφια και να κατέλθει αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές του 2011. Ορισμένοι στην Κύπρο έκαναν λόγο για πιθανή παρέμβαση της Αθήνας και συγκεκριμένα του ΠαΣοΚ για «να ταβρει» η ΕΔΕΚ με τον πρόεδρο Χριστόφια, πλην όμως ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν κάτι τέτοιο έχει ζητηθεί επισήμως από κάποια πλευρά.

Αναζητώντας στηρίγματα ο πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τους πρεσβευτές των μονίμων χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που βρίσκονται στην Κύπρο, οι οποίοι και εξέφρασαν πλήρη στήριξη προς τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου. Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας και της Γαλλίας χαιρέτισαν και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις απευθείας διαπραγματεύσεις, όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Η ενότητα του εσωτερικού μετώπου στην Κύπρο κινδυνεύει και από το έτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, το Δημοκρατικό Κόμμα (πρόεδρος του οποίου ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος και από το οποίο προέρχεται ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Κυπριανού ), στο οποίο σημειώνονται εσωκομματικές συγκρούσεις και έριδες που δεν λένε να σταματήσουν. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ανάγκασε τον κ. Χριστόφια να κάνει λόγο περί «Βαβυλωνίας» και να τονίσει ότι αναμένει συνέχιση της συνεργασίας τόσο με την ΕΔΕΚ όσο και με το ΔΗΚΟ.