Σαφείς υπαινιγμούς για προβοκάτσια εις βάρος της χώρας μας διατύπωσε χθες στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ.Πάγκαλος αναφορικά με τον πρόσφατο εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη είπε μάλιστα ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε» και ευχήθηκε να μην υπάρχει «γενικότερο σχέδιο».

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η αποκάλυψη ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο γιος του ομογενούς υπουργού Οικονομικών της Πολιτείας Αϊντάχο των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον Πιτ Κατσιλομάτη , γεννημένο στο Αϊντάχο, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 2009. Βασικός κατηγορούμενος για την επίθεση στη Συναγωγή είναι ο Νικήτας Αλεφαντινός , ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Πάγκαλος, είναι ο άνθρωπος που μπήκε στη Συναγωγή και κατοικεί δύο σπίτια πιο δίπλα.

«Αυτός ο περιθωριακός τύπος έχει δούναι και λαβείν, έχει επαγγελματικές σχέσεις, με τη (σ.σ.: αμερικανική) βάση» υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ δεν έκρυψε την έκπληξή του για το «πώς οι Αμερικανοί, οι οποίοι ψάχνουν και την τελευταία λεπτομέρεια του οποιουδήποτε συναλλάσσονται, δεν είχαν αντιληφθεί ότι αυτός ο άνθρωπος κινείται σε περίεργους χώρους».

Υπό επιτήρηση από τις Αρχές βρίσκονται και δύο βρετανοί πολίτες, όπως ενημέρωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ο κ. Πάγκαλος: ο Μπράιαν Ρίκι και ο Φόρσαϊθ Γκρεγκ, οι οποίοι φέρονται ως συνεργοί του Αλεφαντινού. «Η απάντηση που έδωσε η ελληνική πολιτεία με την άμεση σύλληψή τους είναι χαρακτηριστική» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ο αντισημιτικός και ρατσιστικός κύκλος από τον οποίο προέρχονται τα άτομα αυτά είναι κατάδηλος και από το γεγονός ότι δύο γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγήςέχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για την τύχη του Αλεφαντινού και αποπειράθηκαν επανειλημμένως να τον επισκεφθούν για να αναζητήσουν μαζί του μορφές νομικής υποστήριξής του».

Το ενδιαφέρον και την ανησυχία της κυβέρνησης υποδηλώνει και η αντίδραση του κ. Πάγκαλου στην αναφορά του προέδρου του ΛΑΟΣ ότι «φοβούμαι πως ετοιμάζονται πολύ αρνητικά πράγματα για την εξέλιξη της δημοκρατίας». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησε «απολύτως» με την άποψη του κ. Καρατζαφέρη, δηλώνοντας: «Δεν έχω την ελευθερία του λόγου που έχει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, γιατί είμαι σε αυτά εδώ τα έδρανα τα οποία είναι ένα είδος δέσμευσης την οποία φέρω βαρέως μερικές στιγμές, αλλά δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά».

Α ναφερόμενος σε πρόσφατο «απαράδεκτο δημοσίευμα της “Wall Street Journal”,της εφημερίδας του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ», όπως την αποκάλεσε, «για τον αντισημιτισμό που υπάρχει στην Ελλάδα και για το πώς δεν προστατεύονται επαρκώς οι εβραίοι συμπολίτες μας», επικαλέστηκε την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, η οποία δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Συνέδεσε δε το παραπάνω δημοσίευμα με την παρούσα φάση κατά την οποία η κυβέρνηση «δίνει την πάλη για να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους δανεισμού», όπως είπε, κάτι που «δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει μερικά ερωτηματικά».

Τέλος, δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «οι έλληνες εβραίοι είναι έλληνες πολίτες, ισότιμοι καθ΄ όλα με τους υπόλοιπους έλληνες πολίτες, και η ελληνική κοινωνία και πολιτεία είναι αποφασισμένη να προστατέψει την ομαλή τους διαβίωση, την πρόοδο και την προκοπή τους, και βεβαίως τους τόπους και τις μορφές που θρησκεύονται» .

Τους φόβους του για προβοκάτσια εξέφρασε ο κ. Καρατζαφέρης διερωτώμενος «μήπως κάποιες υπηρεσίες θέλουν να δημιουργήσουν τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ».