ΒΕΡΟΛΙΝΟ Εναντίον της Ελλάδας γίνεται κερδοσκοπία, αλλά όχι σε «ανησυχητικό» βαθμό. Ετσι εκτιμά εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στις χρηματοπιστωτικές αγορές εις βάρος της χώρας μας. Γίνεται «λίγη κερδοσκοπία» με τους τίτλους που εκδίδει η Ελλάδα, είπε.

Ωστόσο η έκδοση ομολόγων αξίας 8 δισ. ευρώ «δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές». «Οι αγορές θα ηρεμήσουν» πρόσθεσε, η «τάση κατευνασμού» είναι εμφανής. Οι γερμανοί αναλυτές συνέχισαν κατά τα άλλα να στολίζουν την Ελλάδα με επίθετα όπως «απατεώνας», «παραβάτης» ή «προβληματικό παιδί». Τις τελευταίες ημέρες όμως αρχίζουν να ακούγονται και μερικές νηφάλιες φωνές, οι οποίες διαβλέπουν ότι στο όνομα της σωτηρίας του ευρώ θα σωθεί και η Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της Αllianz Μίχαελ Χάιζε. «Με τις επιθέσεις τους μέσω φημών, οι αγορές τεστάρουν την ετοιμότητα των χωρών της Ευρώπης να παράσχουν βοήθεια προς την Ελλάδα» είπε. «Η ευρωζώνη δεν θα καταρρεύσει. Αν είναι αναγκαίο, οι εταίροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα, και δη χωρίς προαναγγελία» .

Α νάλογη άποψη εκφράζει και ο Χόλγκερ Σμίντινγκ , εμπειρογνώμονας της Μerrill Lynch. «Στην εντελώς απίθανη περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν θα μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί από τις κεφαλαιαγορές, θα υπάρξει προσφορά από την ΕΕ για παροχή βοήθειας υπό συγκεκριμένους όρους» δηλώνει.

Επίσημα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν σταματά βέβαια να επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχουν σκέψεις για οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας». Ωστόσο στο Βερολίνο είναι διάχυτη η ατμόσφαιρα ότι η Γερμανία δεν θα αφήσει αβοήθητη την Ελλάδα στην «εσχάτη των περιπτώσεων» .

Σχετικές φήμες είχαν τροφοδοτηθεί τον περασμένο χρόνο από τον τότε υπουργό Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ. Πολύ πιο καθαρά τοποθετεί το θέμα της βοήθειας ο (γερμανός) αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς , ο οποίος κάλεσε την Επιτροπή «να καταθέσει επιτέλους συγκεκριμένες προτάσεις για την εισαγωγή ευρωομολόγων». «Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα» πρόσθεσε. «Η χώρα αυτή δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος της αγοράς».