Σκληρά παζάρια γίνονταν χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ των «πράσινων» αγροτών των μπλόκων της Στερεάς Ελλάδας και της υπουργού, κυρίας Κατερίνας Μπατζελή, η οποία ξεκαθάρισε ότι «αγροτική πολιτική με επιδοτήσεις δεν γίνεται». Την ίδια ώρα, οι «κόκκινοι» παραγωγοί της Νίκαιας και οι «γαλάζιοι» του Προμαχώνα προχωρούσαν σε συμφωνία για κοινή πορεία επί τη βάσει των αιτημάτων των «κόκκινων» της Θεσσαλίας. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις θα εξεταστούν σοβαρά και από τα υπόλοιπα μπλόκα της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας, εκπρόσωποι των οποίων συνεδριάζουν σήμερα με τους αγρότες του Προμαχώνα στο Αγκιστρο των Σερρών.

Τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Από χθες, οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί. Τα 15 «γαλάζια» μπλόκα της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας αποφάσισαν σε συνεδρίαση στα Μάλγαρα να ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξηςμέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στην εν λόγω συνάντηση, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι του μπλόκου του Προμαχώνα, αποφασίστηκε επίσης η εκλογή συντονιστικής επιτροπής, αποτελούμενης από δύο άτομα ανά μπλόκο. Ωστόσο, όπως δήλωσαν, τα τελικά αιτήματά τους θα καταρτιστούν σε σημερινή σύσκεψη, η οποία θα διεξαχθεί στο Αγκιστρο Σερρών, και θα κοινοποιηθούν στην κυρία Μπατζελή.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το μέγαρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποίησαν χθες στη Λάρισα αγρότες από το «κόκκινο» μπλόκο της Νίκαιας. Ο επικεφαλής τους, αγροτοσυνδικαλιστής κ. Ευ. Μπούτας, συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας κυρία Καλλιόπη Γερακούδη και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου με την υπουργό, έπειτα από συνεννόηση με άλλες εστίες αγροτικών κινητοποιήσεων με τις οποίες, όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες συγκρότησης κοινής ατζέντας. Παράλληλα, η κυρία Μπατζελή πληθαίνει τα ραντεβού της με ομάδες παραγωγών προσπαθώντας να κλείσει όσα μέτωπα μπορεί. Την Πέμπτη συναντήθηκε με παραγωγούς της Ηλείας, οι οποίοι έμειναν ευχαριστημένοι από τις δηλώσεις της, ενώ χθες είχε συναντήσεις με αγρότες της Θράκης, όπου εξήγγειλε δέσμη μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Εν τω μεταξύ, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καταγράφεται για επίλυση των διαφορών μεταξύ αντιδρώντων αγροτών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έλειψαν ούτε χθες τα μπλόκα. Παρά την παγωνιά, ο Προμαχώνας έκλεισε εκ νέου, ενώ το μεσημέρι αποκλείστηκε ξανά η Εγνατία στο ύψος των Κερδυλλίων. Επίσης, κλειστός ήταν ο ΠΑΘΕ στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, αλλά και στις Μικροθήβες από αγρότες των Φαρσάλων και της Μαγνησίας, ενώ τρακτέρ βρίσκονταν παραταγμένα σε διάφορα σημεία των εθνικών οδικών δικτύων.

Επίσης, την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας και θα αποφασίσει αν θα ζητήσει αποζημιώσεις από την Ελλάδα για τις απώλειες που έχουν προκληθεί λόγω του αποκλεισμού των συνόρων. Αυτό δήλωσε ο βούλγαρος υπουργός Γεωργίας κ. Μιροσλάφ Ναϊντένοφ, ο οποίος τόνισε ότι οι ζημιές της Βουλγαρίας ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 100 εκατ. ευρώ και χαρακτήρισε «θέμα πολιτικής απόφασης» το ενδεχόμενο απαίτησης αποζημιώσεων από τη Σόφια. Ωστόσο αποθάρρυνε την προσφυγή επιχειρηματιών στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι αποτελεί διαδικασία «αργή και πολύπλοκη» και ότι «μερικές φορές τα δικαστικά έξοδα υπερβαίνουν το ποσό της αποζημίωσης».