Με στεντόρεια φωνή στήριξε χθες την «ελληνική υπόθεση» ο Χοακίν Αλμούνια, διαβεβαιώνοντας τους ανησυχούντες ρεπόρτερ του πρακτορείου Βloomberg ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο (plan Β) διάσωσης της Ελλάδας, διότι απλούστατα «η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ δεν πρόκειται να πτωχεύσει», καθώς «στην ευρωζώνη πτώχευση δεν νοείται». Στο ίδιο μήκος κύματος με τον απερχόμενο επίτροπο Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, η πρωτοστατούσα το τελευταίο χρονικό διάστημα στο κλίμα αμφισβήτησης των ελληνικών δυνατοτήτων υπέρβασης της κρίσης εφημερίδα «Financial Τimes» δημοσίευσε κύριο άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο «Η ελληνική τραγωδία δεν είναι πλέον αναπόφευκτη» .

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας θα είναι ένα ηράκλειο και επαχθές έργο, αλλά σημειώνει ότι και άλλες χώρες, «μεταξύ αυτών και η Βρετανία», το επιχείρησαν τη δεκαετία του 1990 και το έφεραν εις πέρας. Επικαλούμενοι ως παράδειγμα την άνετη υπερκάλυψη της δημοπρασίας κρατικών ομολόγων που επιχείρησε την περασμένη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση, οι «FΤ» εκφράζουν την άποψη ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Ελλάδα. Απλώς «επί υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα υπέστη κερδοσκοπικά παιχνίδια με την αξιοπιστία της». Τέλος, η εφημερίδα προτείνει να προσκαλέσει άμεσα η Ελλάδα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Εurostat που θα επιβλέπει σε διαρκή βάση τα δημοσιονομικά μεγέθη της.

Οι «FΤ» θεωρούν δηλαδή ότι η επερχόμενη επιτήρηση θα αποκαταστήσει το χαμένο αίσθημα αξιοπιστίας της χώρας.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde», η οποία προχθές με τις «αποκλειστικότητές» της κατάφερε να κλιμακώσει ασφυκτικά τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και στο ευρώ, αναφέρει δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στο αμερικανικό δίκτυο CΝΒC, με τις οποίες η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών εκφράζει την εμπιστοσύνη της στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να ξεπεράσει την κρίση και δηλώνει εξ ονόματος όλων των ευρωπαίων εταίρων αλληλέγγυη με την Ελλάδα.

Το ρεπορτάζ του «Μonde» ξεκινά βέβαια με τις δηλώσεις που έκαναν χθες στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κκ. Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου περί «απουσίας σχεδίου Β από το λεξιλόγιο της ελληνικής κυβέρνησης» και περί «ανάγκης αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της χώρας έναντι των πολιτών της, των αγορών και των ευρωπαίων εταίρων».

Ο επίσης γαλλικός «Figaro» θεωρεί ότι η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί έναν πονοκέφαλο για το Παρίσι και το Βερολίνο, επειδή «οι ελληνικές δημοσιονομικές εκτροπές πλήττουν την αξιοπιστία του ευρώ». Η εφημερίδα θεωρεί ότι το Βερολίνο και το Παρίσι διαθέτουν περισσότερα μέσα για να πιέσουν την Αθήνα απ Δ όσα οι Βρυξέλλες. Οι πρωτοβουλίες των κινήσεων δηλαδή ανήκουν στον γαλλογερμανικό άξονα και όχι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή στην Ευρωτράπεζα! Θα έλεγε κανείς ότι ο «Figaro» φθάνει ένα βήμα κοντά στη διατύπωση του καίριου ερωτήματος: Επιθυμούν πράγματι η Γαλλία και η Γερμανία τη λήψη άμεσων μέτρων για την επίλυση του «ελληνικού προβλήματος» ή κρίνουν ασφαλές να παρατείνουν λίγο ακόμη την αβεβαιότητα για την τύχη της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του ευρώ, εκμεταλλευόμενες τις ευνοϊκές γι΄ αυτές συναλλαγματικές συγκυρίες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της Ελλάδας; Η Γερμανία και η Γαλλία είναι ως γνωστόν οι μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες της ευρωζώνης και η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 2,4% από την αρχή του 2010 ευνοεί σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές και «μεταφράζεται» σε τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ για τις γερμανικές και γαλλικές επιχειρήσεις. Αλλωστε και ο λαλίστατος χθες στο Νταβός Χοακίν Αλμούνια απέφυγε να αναφερθεί στις «περιπέτειες» του ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.

Ωστόσο ούτε οι αμερικανοί απεσταλμένοι του CΝΒC και του Βloomberg στο Νταβός, που πληρώνουν φθηνότερα το γαλλικό φουαγκρά και τα ανταλλακτικά της ΒΜW τους, φάνηκαν να ανησυχούν για το πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών προϊόντωνκαι ουδείς αναλυτής αμφιβάλλει ότι η εξασθένηση του δολαρίου αποτελεί στρατηγική απόφαση της Ουάσιγκτον. Φαίνεται ότι όλοι περιμένουν να ακούσουν τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη για το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ας κρατήσουν λοιπόν οι χοροί (των κερδοσκόπων)!

ΟΟΣΑ:
Η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία

«Δεν συμμερίζομαι τις ανησυχίες του ευρωσκεπτικιστή Νουριέλ Ρουμπίνι. Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει. Οσο για την Ελλάδα, όπως είπε και ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δεν αντιστοιχεί ούτε στο 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Δεν είναι η Γερμανία. Ας σχετικοποιήσουμε το πρόβλημα…». Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία στον απεσταλμένο του «Μonde» στο Νταβός.