Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μίλησε σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας σε ένα πάνελ μαζί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρoκαι τoν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Εστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση έπειτα από το θόρυβο που έχει ξεσπάσει μετά την άνοδο του spread που έφτασε σήμερα έως τις 405 μονάδες βάσης, και το δανεισμό της χώρας.Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν χρειαζόμαστε διμερή δάνεια, δεν ζητήσαμε διμερή δάνεια. Το πρόβλημα που έχουμε είναι δικό μας κι εμείς οι Έλληνες είμαστε υπεύθυνοι για να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας. Αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες, είναι ότι υπάρχει μια επίθεση στην Ευρωζώνη από άλλα συμφέροντα. ΄Ετσι έχουμε γίνει στόχος ως ο πιο αδύναμος κρίκος, με απώτερα κίνητρα

Ο κ.Παπανδρέου είπε ακόμα ότι τη Δευτέρα η Ελλάδα πήρε ψήφο εμπιστοσύνης όταν βγήκε για δανεισμό και είχε υπερκάλυψη κατά 5 φορές ακόμα κι αν ήταν ακριβός.

Ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία με τους Κινέζους για την αναχρηματοδότηση τουελληνικού δημόσιου χρέους και συμφώνησε με την πρόταση του ισπανού πρωθυπουργού για κεντρικό δανεισμό (ευρωομόλογο) στην Ευρωζώνη όπως γίνεται και στις ΗΠΑ.

Υποστήριξε επίσης, ότι οι Ελληνες ξέρουν τα προβλήματα και ότι έχουν μία αξιόπιστη κυβέρνησηη οποίαεξελέγη με τοσύνθημα της αλλαγής.

Ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βούλγαρου δημοσιογράφου για τα ζήτημα των αγροτών, τόνισε ότι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης φάνηκε όταν ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για μερεμέτια και ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ για σπατάλη.

«Προχωρούμε σε βαθειές αλλαγές, οι οποίες ενδεχομένως να είναι επώδυνες για πολλούς, αλλά είμαστε σίγουροι ότι οι Ελληνες είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν το πρόγραμμά μας κι αυτό», όπως είπε, «το βλέπω κάθε φορά που περπατάω στους δρόμους».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ευθύνη είναι δική μας καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε με κακό τρόπο την οικονομία και είχαμε διαφθορά και σπατάλη, ενώ δεν πήραμε τα διαρθρωτικά μέτρα που θα έπρεπε.

Τα τρία προβλήματα αυτά, πρόσθεσε, επιδεινώθηκαν από την οικονομική κριση. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει ως μεγαλύτερο πρόβλημα το έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο είναι μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί φέτος κατά 4 μονάδες και στο τέλος 2012 θα έχει πέσει κάτω από το 3%.

Επίσης, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, μεταρρύθμισεις οι οποίες θα είναι νόμοι του κράτους τον Ιούνιο.

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση και στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η χώρα για την ανάπτυξη, την οποία μπορούν να στηρίξουν τα 16 δισ. ευρώ σε διαθέσιμα από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Οεπικεφαλής της Ευρωπαϊκής ΚεντρικήςΤράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε ότι «η Ελλάδα έχει πρόγραμμα ικανό να τη βγάλει από την κρίση» και ότι «η Τράπεζα είναι εδώ για να ελέγχει την εφαρμογή του όπως κάνει και σε΄άλλες χώρες που έχουν προβλήματα».

Επίσης, υποστήριξε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διατηρήσει την ανάπτυξη και ότι η ΕΚΤ θα επιβλέπει τους δείκτες ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.