Υπέρ της λήψης άμεσων συνδυασμένων μέτρων, μεταξύ των οποίων οι πεζοδρομήσεις, οι αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών, όπως και η επιστροφή των κατοίκων σε αυτές μέσω φορολογικών κινήτρων κ.ά., τάχθηκαν όσοι συμμετείχαν στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κατά την οποία συζητήθηκαν τα οριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιστορικό κέντρο των Αθηνών. Παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνη, του νομάρχη κ. Ι. Σγουρού, της νέας προέδρου της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ ΑΕ) κυρίας Ντόρας Γαλάνη, του προέδρου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) κ. Ι. Πολύζου κ.ά., ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κ. Καρτάλης τόνισε ότι «η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν επιλύεται με επιχειρήσεις-“σκούπα” αλλά μέσα από μια οργανωμένη και σε βάθος χρόνου παρέμβαση που θα αντιμετωπίζει πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά, περιβαλλοντικά,κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα».

Αίσθηση προκάλεσαν οι προτάσεις του κ. Πολύζου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των κατοίκων στις κεντρικές περιοχές μέσω μιας πολιτικής κινήτρων είτε με χαμηλότοκα δάνεια είτε με φοροαπαλλαγές. Και η κυρία Γαλάνη επεσήμανε από την πλευρά της την ανάγκη να διατυπωθεί ένα πλαίσιο πολεοδομικών, οικονομικών, φορολογικών και άλλων κινήτρων για την ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στόχο την επιστροφή των κατοίκων στο ιστορικό κέντρο και την προστασία-διατήρηση των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Στη Βουλή συζητήθηκε χθες και το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων. Κατά τη συζήτηση της τροποποιημένης πράξης νομοθετικού περιεχομένου που είχε εκδοθεί λίγο πριν από τις εκλογές η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι το αργότερο σε δύο μήνες αναμένεται να κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης. Η αναστολή των εν λόγω ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης κατέστη αναγκαία, καθώς, όπως εξήγησε η κυρία Μπιρμπίλη, δεν αντιμετώπιζαν το μεγάλο πρόβλημα της καταστρατήγησης του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ) και δεν εξασφάλιζαν τη λύση ενός διαχρονικού προβλήματος.