Σε τέσσερις μήνες, αν όλα πάνε καλά, θα ανοίξει η Εθνική οδός στα Τέμπη. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μεθαύριο, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στα Τέμπη, όπως ανακοίνωσε χθες η παραχωρησιούχος κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, η οποία αναφέρει ότι οι εργασίες αυτές εκτιμάται πως θα διαρκέσουν 16 εβδομάδες, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την ομαλή και συνεχή διεξαγωγή τους. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εκτιμήσει ότι ο δρόμος μπορεί να ανοίξει πριν από το Πάσχα. Ολα δείχνουν όμως ότι αυτή η προοπτική απομακρύνεται.

Η κοινοπραξία, αφού χαρακτηρίζει την κατάπτωση βράχων της 17ης Δεκεμβρίου 2009 και το κλείσιμο του ΠΑΘΕ στην κοιλάδα των Τεμπών ως «ακραίο φυσικό φαινόμενο» , διευκρινίζει ότι η Εκθεση Επεμβάσεων για την Αποκατάσταση της Κοιλάδας μαζί με το ανάλογο χρονοδιάγραμμα καθώς και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκαν ενεκρίθησαν από το Δημόσιο και ως εκ τούτου οι εργασίες για την επαναλειτουργία του δρόμου ξεκινούν άμεσα. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν ειδικές διορθωτικές παρεμβάσεις στην περιοχή όπου σημειώθηκε το ακραίο φυσικό φαινόμενο και εργασίες προστασίας από τις συνηθισμένες πτώσεις βράχων κατά μήκος της κοιλάδας.

Μ ετά την ολοκλήρωση των εργασιών η κοιλάδα θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία. Ωστόσο μόνο με την κατασκευή και λειτουργία των σηράγγων του έργου θα εξασφαλιστούν συνθήκες απόλυτης ασφάλειας της κυκλοφορίας, καταλήγει.

Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της ΝΔ, τόνισε ότι «τη Δευτέρα θ΄ αρχίσει η θετική αντίστροφη μέτρηση» για την αποκατάσταση της Εθνικής οδού στα Τέμπη, εφόσον είναι έτοιμος ο εργολάβοςπαραχωρησιούχος. Και σημείωσε ότι από την πλευρά του Δημοσίου έχει γίνει ό,τι έπρεπε να γίνει. Αξιολογήθηκαν οι προτάσεις του παραχωρησιούχου και υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ εξασφαλίστηκαν οι σχετικές εγκρίσεις και άδειες.