Σε συγκρότηση ενιαίου «μετώπου» διεκδικήσεων προσανατολίζονται πλέον οι αγρότες και απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο στο Ζάππειο.

Χθες, στα Μάλγαρα και σε ανοιχτή συνέλευση, αποφασίστηκε από εκπροσώπους μπλόκων της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας η συγκρότηση πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγώνα, η οποία θα επεξεργαστεί το πλαίσιο δράσης αλλά και τα αιτήματα κάθε περιοχής και θα απευθυνθεί στα υπόλοιπα μπλόκα με απώτερο στόχο να συνομιλεί επισήμως με την κυβέρνηση, να συντονίσει τις δράσεις και να καθορίσει εν τέλει τις εξελίξεις των αγροτικών κινητοποιήσεων. Μάλιστα, σήμερα, η εν λόγω επιτροπή- στην οποία κυριαρχούν οι «γαλάζιες» αποχρώσεις- αναμένεται να συνεδριάσει στα Γρεβενά, όπου και θα λάβει αποφάσεις. Ηδη έχει προταθεί συνάντησή της με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Την ίδια στιγμή οι «κόκκινοι» της Θεσσαλίας πρότειναν από τη Νίκαια στους παραγωγούς από τις υπόλοιπες εστίες των κινητοποιήσεων τη συγκρότηση κοινής πλατφόρμας διεκδικήσεων. Χθες το μεσημέρι στη Λάρισα ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Β. Μπούτας σε συνέντευξη Τύπου, αφού πρώτα έψεξε τους παραγωγούς των Μαλγάρων λέγοντας ότι «είναι ώρα αγώνα και όχι ώρα συσκέψεων» , κάλεσε τους αγρότες να συμφωνήσουν στα έξι σημεία που είχε προαναγγείλει προχθές, όπως η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και οι εγγυημένες τιμές, η προστασία της εντόπιας παραγωγής, η σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή, η μείωση του κόστους παραγωγής, το τριετές «πάγωμα» χρεών με κατάργηση των πανωτοκίων και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Μάλιστα ο κ. Μπούτας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αγρότες να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ζάππειο τη Δευτέρα, απορρίπτοντας τον διάλογο.

Παράλληλα εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, αποτελούμενη από αγρότες των μπλόκων της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, κατέθεσαν υπόμνημα στο Μέγαρο Μαξίμου και στον υπουργό Επικρατείας κ. Χ.Παμπούκη- το οποίο περιέχει την αλληλογραφία που έχουν ανταλλάξει με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα αιτήματά τους- και απέρριψαν τυχόν συμμετοχή τους στον διάλογο.

Στο μέτωπο των μπλόκων, παρά το ότι σε ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης αρκετοί αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ τους, οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται καθώς όλο και περισσότερα αγροτικά μηχανήματα κατέρχονται στις εθνικές οδούς. Επίσης, παρά τις κινήσεις καλής θέλησης που έγιναν τα περασμένα 24ωρα, όπως το προσωρινό άνοιγμα κάποιων αποκλεισμένων τελωνειακών σταθμών και τα συντομότερα- χρονικά- μπλόκα στις εθνικές οδούς, οι αντιδράσεις των αγροτών εντατικοποιούνται.

O Προμαχώνας παραμένει κλειστός εδώ και ημέρες, προκαλώντας «ασφυξία» στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ- εν μέσω μικρών διαλειμμάτων- έχει αποκλειστεί το τελωνείο της Εξοχής. Η Εγνατία παραμένει κλειστή στα Κερδύλλια και στη Χρυσούπολη, ενώ χθες αποκλείστηκε για αρκετές ώρες και το τελωνείο του Ορμενίου. Μάλιστα για λίγες ώρες οι παραγωγοί είχαν κλείσει και τους παράπλευρους δρόμους της Εγνατίας, προκαλώντας παράλυση στις μεταφορές, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Εθνική οδό ΣερρώνΘεσσαλονίκης. Την κατάσταση επιδείνωσε και το μπλόκο των δασεργατών στην Ασπροβάλτα, στην παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας, όπως και ο αποκλεισμός της γέφυρας του Νέστου από αγρότες του Νομού Ξάνθης.

Περιοδεία Σαμαρά στις καταλήψεις
Μ ε τους εκπροσώπους των αγροτών από τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ των αιτημάτων των αγροτών, τάσσεται κατηγορηματικά κατά των μπλόκων στις εθνικές οδούς, αλλά παρουσιάζει σημεία αμφιταλάντευσης. Αν και επίσημα η ΝΔ είναι κατά των μπλόκων, υπάρχουν βουλευτές που στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους υπερασπίζονται τις κινητοποιήσεις, με πιο χαρακτηριστική τη στάση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκη, ο οποίος μιλώντας χθες στον Ρ/Σ Flash είπε ότι δεν γίνεται να υποδεικνύουν τα κόμματα τι να κάνουν οι αγρότες και αναφέρθηκε σε «κοινωνικούς αγώνες».

Στον κ. Χατζηγάκη επιτέθηκε ο βουλευτής Χανίων και πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, επί των ημερών του οποίου οι αγρότες της Κρήτης έγιναν δεκτοί στο λιμάνι του Πειραιά με δακρυγόνα.