Σκληραίνει τη στάση της έναντι των αγροτοσυνδικαλιστών η κυβέρνηση δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων και να ανεχθεί την παραβίαση των νόμων, καθώς και ότι τα μπλόκα θα πρέπει να ανοίξουν. Το μήνυμα εστάλη χθες διά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής τόνισε: «Για τους αγρότες πονάμε. Αγωνιούμε για τους αγρότες.Πρέπει όμως στη χώρα αυτή να εφαρμόζονται οι νόμοι και να υπάρχει η δυνατότητα κάθε επί μέρους κοινωνικό αίτημα να εντάσσεται στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου». Αποσαφηνίζοντας τη θέση της κυβέρνησης ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε αμέσως μετά: «Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη θέλησή του πάνω στους υπολοίπους με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας. Αυτό δεν είναι θεμιτό και δεν είναι αποδεκτό από τον ελληνικό λαό».

Σε αντίστοιχο πνεύμα αναμένεται ότι θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου , ο οποίος θα επισημάνει ότι, υπό την πίεση των αλλαγών που θα επέλθουν το 2013, απαιτείται συνολικός διάλογος για τις αλλαγές και την εξυγίανση του αγροτικού τομέα και ότι κάτι τέτοιο δεν νοείται με κλειστούς δρόμους.

Εν όψει αυτών η κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός κυρία Κατερίνα Μπατζελή επέσπευσαν χθες τις διαδικασίες, ούτως ώστε να δημοσιοποιήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση για την αναμόρφωση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και την ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών. Παράλληλα απηύθυναν επίσημη πρόσκληση προς τους αγρότες για συμμετοχή στον διάλογο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε ότι η πρόταση προς διαβούλευση είναι έτοιμη και επαναβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η κυρία Μπατζελή δεν είναι μόνη της με τα μπλόκα. Υπάρχει σύσσωμη στήριξη από την κυβέρνηση, υπάρχει συλλογική δράση της κυβέρνησης» είπε ο κ. Πεταλωτής.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι το αγροτικό ζήτημα είναι υπαρκτό και η κυβέρνηση το αναγνωρίζει και στη συνέχεια απαρίθμησε μία σειρά πρωτοβουλίες και ενέργειες της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα, οι ρυθμίσεις των δανείων τους, η ένταξη των αγροτών στις ευεργετικές ρυθμίσεις για τον «Τειρεσία», η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7% σε 11%, η ένταξη στις ρυθμίσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, η ένταξη των αγροτών στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Νωρίτερα χθες εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όσο συνεδρίαζε η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και κατέθεσαν στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού υπόμνημα με το οποίο διαμαρτύρονταν για τη στάση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με την κυρία Μπατζελή και τον κ. Χ. Παμπούκη, ο οποίος τους μετέφερε έκκληση του Πρωθυπουργού να αποσύρουν τα τρακτέρ από τους δρόμους. Οι αγροτοσυνδικαλιστές ενημέρωσαν για την απόφασή τους να μη συμμετάσχουν στον διάλογο που ξεκινά τη Δευτέρα.

Αντιδρούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Τ ην αντίδραση του Περισσού προκάλεσαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου οι οποίες, σύμφωνα με το ΚΚΕ, επιβεβαιώνουν τη θέση του ότι «το ΠαΣοΚ, όπως και η ΝΔ, υπερασπίζουν τη βία της αντιλαϊκής τους πολιτικής και των μεγαλοεπιχειρηματιών» . Στο μεταξύ, μεταφέροντας προς τους αγρότες το μήνυμα «να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις» και να φροντίσουν για την ενότητα του αγώνα των μικρών και μεσαίων αγροτών, περιόδευσε χθες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας επεσήμανεότι οι αρμόδιοι υπουργοί «αντιμετωπίζουν τους αγρότες με έναν τρόπο υποτιμητικό» , προσθέτοντας ότι αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση «πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη που δεν θα έχει τη δυνατότητα να τη διαχειριστεί».