Κοινωνικές εκρήξεις και ανεξέλεγκτες κινητοποιήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να κλιμακώνονται, φοβάται για τις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο, ως και να ακυρώσει, την εφαρμογή του νέου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Ηδη από χθες έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα τρακτέρ στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ για τις αρχές Φεβρουαρίου προγραμματίζονται κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ και πιθανώς τη ΓΣΕΕ.

Πολλά διάσπαρτα μπλόκα με απροσδιόριστη δυναμική έχουν στηθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά οι δρόμοι ως το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είχαν κλείσει παρά σε ελάχιστα σημεία. Χθες υπουργοί και βουλευτές είχαν σταλεί σε όλους τους νομούς με αποστολή να ενημερώσουν τον κόσμο για τον «Καλλικράτη» και για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπου όμως υπήρχαν συγκεντρώσεις αγροτών γίνονταν και ειδικότερες ζυμώσεις, ιδίως με τους «πράσινους» αγροτοσυνδικαλιστές. Με το αγροτικό κίνημα διχοτομημένο, τα Τέμπη κλειστά και έναν ευρύ διάλογο σε εξέλιξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα καταλήξει σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση στο Ζάππειο στις 25 και 26 Ιανουαρίου, οι κινήσεις των πιο θερμόαιμων αγροτοσυνδικαλιστών δυσκολεύουν.

Η κατάσταση ωστόσο είναι ρευστή και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα φανεί αν θα ενισχυθούν τα μπλόκα ή αν πρόκειται για κινητοποιήσεις που γίνονται για την τιμή των όπλων. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις δυνάμεις που θα κινητοποιήσει το ΚΚΕ τη Δευτέρα. «Τα πράγματα μπορεί να σοβαρέψουν αν δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί» ομολογεί η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή. Αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι το μείγμα της απόγνωσης ανέργων, νέων που εργάζονταν με σταζ, αγροτών και στρωμάτων που πιέζονται οικονομικά, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία χθες το απόγευμα βρέθηκε στη Λάρισα στο πλαίσιο της εξόρμησης ενημέρωσης, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τα μπλόκα αν της το ζητήσουν οι αγρότες. «Εγώ δέχομαι να μιλήσω με τους αγρότες όπου θέλουν. Στα μπλόκα, στο υπουργείο, όπου νομίζουν. Απλώς το πλαίσιο των αιτημάτων που έχουν αποτελεί τμήμα της διαβούλευσης, όπου είναι όλοι προσκεκλημένοι, ακόμα και αν δεν ανήκουν σε οργανωμένους φορείς και συλλόγους» λέει η κυρία Μπατζελή. Το υπουργείο έχει ήδη δεσμεύσει ένα κονδύλι περίπου 400 εκατ. ευρώ για το 2010, το οποίο αφορά αποζημιώσεις, το επίδομα αλληλεγγύης που επεκτάθηκε και στους αγρότες, ρυθμίσεις χρεών κ.ά.

Α ρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι Γερμανοί δαπανούν για τους δικούς τους αγρότες περί τα 200 εκατ. ευρώ και οι Γάλλοι 500 εκατ. ευρώ. «Τα χρήματα που δαπανά η Ελλάδα είναι πάρα πολλά αν συνυπολογίσει κανένας και το ποσό που καταβάλλουμε για κυρώσεις στην ΕΕ, το οποίο κυμαίνεται από 100 ως 250 εκατ. ευρώ, αναλόγως του έτους. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μείζονες παρεμβάσεις» επισημαίνει η ίδια πηγή.

Ενα σημείο των υπόγειων διαπραγματεύσεων του υπουργείου με τους αγρότες είναι το αίτημα για ενίσχυση του εισοδήματος στο ποσό των 15.000 ευρώ ανά άτομο, το οποίο σημαίνει κόστος 13 δισ. ευρώ για το σύνολο των αγροτών και 8 δισ. ευρώ μόνο για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Εκεί η κυρία Μπατζελή έχει βάλει κόκκινη γραμμή, όχι μόνο επειδή δεν μπορεί να ζητήσει αυτά τα χρήματα από τα άδεια κρατικά ταμεία και με την ανεργία να καλπάζει, αλλά και γιατί θεωρεί ότι αν δεν αλλάξουν ριζικά ο τρόπος παραγωγής και η διάθεση των αγροτικών προϊόντων, αλλά και η ρύθμιση της τιμής τους, τέτοιες ενισχύσεις δεν φέρνουν παρά πρόσκαιρα αποτελέσματα. Το θέμα είναι να πείσει και τους συνομιλητές της στον Κάμπο.