«Σπεύστε να προλάβετε» είναι το σύνθημα που στέλνουν παράγοντες της αγοράς σε πολίτες που επιθυμούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους στα παιδιά τους με γονική παροχή μετά τη χθεσινή απόσυρση της τροπολογίας που είχε κατατεθεί στη Βουλή για τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τη φορολογία στα τσιγάρα και στα ποτά. Αυτό για να προλάβουν τις νέες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές που θα προκύψουν με το νέο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το σύνθημα αυτό κρύβει παγίδα καθώς ο νόμος που θα ψηφιστεί μπορεί να ορίζει ως ισχύ των νέων διατάξεων προγενέστερη ημερομηνία από αυτήν της κατάθεσης ή της ψήφισης εφόσον αυτή αφορά ημερομηνία εντός του 2010. Ετσι, αν π.χ. η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι η εφαρμογή των νέων αφορολογήτων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και οι νέες κλίμακες γονικών παροχών και δωρεών ισχύουν από τις 8 Ιανουαρίου, όπως αρχικώς είχε προβλεφθεί, τότε όσοι π.χ. πάνε αύριο στις εφορίες για τη μεταβίβαση ακινήτου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο φόρος που θα πληρώσουν τελικά θα προκύψει με βάση την κλίμακα που θα ορίζει ο νέος νόμος.

Αν όμως στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι νέες διατάξεις ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης στο ΦΕΚ, τότε χιλιάδες πολίτες έχουν το χρονικό περιθώριο-ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις με το ισχύον ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, δηλαδή αφορολόγητη πρώτη κατοικία 200 τετραγωνικά μέτρα ανεξαρτήτως αξίας και αφορολόγητο γονικής παροχής 95.000 ευρώ και το υπερβάλλον ποσό με φορολογικό συντελεστή 1%.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα τσιγάρα, όπου οι αλλαγές θα ισχύσουν από την ημέρα κατάθεσης των νέων προτεινόμενων διατάξεων στη Βουλή. Ετσι, αν π.χ. το νομοσχέδιο κατατεθεί αύριο, Παρασκευή, από την ημέρα αυτή και μετά οι εκτελωνισμοί τσιγάρων θα γίνουν με βάση τους νέους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές.