Ασπίδα προστασίας στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ύψωσαν οι βουλευτές του αρμόδιου ΚΤΕ κατά τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση σχετικά με την τροπολογία για τον φόρο γονικών παροχών. Αντιθέτως, τα πυρά δεν άφησαν αλώβητο τον Γραμματέα της ΚΟ του κόμματος κ. Χρ. Παπουτσή και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο. Και οι δύο έχουν ασκήσει κριτική στον υπουργό Οικονομικών, αν και στην πραγματικότητα τα βέλη των βουλευτών κατευθύνονταν προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια αυτής της εκρηκτικής συζήτησης ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι αποσύρει την τροπολογία- η πλειονότητα των μελών του ΚΤΕ Οικονομίας δήλωσε ότι διαφωνεί με την αιφνιδιαστική κατάθεσή της – και αργότερα ο κ. Πετσάλνικος αποκάλυψε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το προηγούμενο βράδυ τού είχε τηλεφωνήσει ο υπουργός Οικονομικών και τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του με τις οποίες συμφώνησε. «Οι υπουργοί δεν είναι ούτε κουφοί ούτε τυφλοί. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει και άλλη οδός» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Συμπλήρωσε όμως ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όταν εκτιμά ότι μεταφέρει τις αγωνίες των πολιτών. «Δεν θα μου βάλει κανένας φίμωτρο. Είναι δυνατόν να μη λέω την άποψή μου;» ρώτησε. Εντός του ΚΤΕ οι βουλευτές έκαναν τον δικό τους απολογισμό των 100 πρώτων ημερών. Μολονότι ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε απολογητικός και ξεκίνησε την εισήγησή του με τη φράση «σύντροφοι και συντρόφισσες», την οποία ο ίδιος δεν συνηθίζει, τα πνεύματα μόνο ήρεμα δεν ήταν. Ο υπουργός εξήγησε για ποιον λόγο κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία νύχτα, αν και διαχώρισε τη δική του πρακτική από αυτήν της ΝΔ, που με τις νυχτερινές τροπολογίες επεδίωκε να αποφύγει τη συζήτηση. «Επρεπε να προλάβουμε. Χάνουμε χρήματα. Από τον φόρο για τις γονικές παροχές χάνουμε 15 εκατ. ευρώ την εβδομάδα» είπε. Και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Γλυφάδας, όπου, όπως είπε, αυξήθηκαν οι μεταβιβάσεις κατά 400%. Προσέθεσε επίσης ότι κάθε εβδομάδα καθυστέρησης στην είσπραξη φόρου από τα ποτά και τα τσιγάρα κοστίζει στα δημόσια έσοδα περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε στους βουλευτές και για το Πρόγραμμα Σταθερότητας. «Θέλουμε να εγκριθεί και θα εγκριθεί» είπε και τους αποκάλυψε ότι και οι ίδιοι οι κοινοτικοί παράγοντες αποδέχονται πως είναι το καλύτερο που παρουσίασε ποτέ η Ελλάδα. Δεν έκρυψε όμως την αγωνία του οικονομικού επιτελείου ότι τελικώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα κριθεί από τα δημοσιεύματα των «Financial Τimes».

Η πρώην υπουργός κυρία Βάσω Παπανδρέου άσκησε κριτική για τον τρόπο κατάθεσης της τροπολογίας και είπε ότι θα έπρεπε εξαρχής να επιλεγεί η μορφή του κατεπείγοντος. «Ο αρρυθμίες και οι αναταραχές στην κυβέρνηση αντανακλούν στην αγορά. Π.χ., τρεις μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης δεν υπάρχει ακόμη γενικός γραμματέας για το ΕΣΠΑ και οι περισσότεροι περιφερειάρχες που βάλατε δεν ξέρουν τι είναι το ΕΣΠΑ. Πώς θα γίνει ανάπτυξη;» ρώτησε. Η κυρία Παπανδρέου επεσήμανε ότι δεν υπάρχει μια λειτουργία της κυβέρνησης που να ανταποκρίνεται στις έκτακτες συνθήκες που ζει η χώρα. Καλή είναι η διαβούλευση αλλά τελικά οδηγεί σε ασυνεννοησία, απραξία και σύγχυση.

Για πρώτη φορά έπειτα από τις εκλογές έλαβε τον λόγο ο κ. Γ.Φλωρίδης επειδή, όπως είπε, διαπίστωσε ότι «έχουμε πολιτικό πρόβλημα στο ΠαΣοΚ». Εθεσε θέμα ομοιογενοποίησης της πολιτικής στο σύνολο του ΠαΣοΚ, δηλαδή στην κυβέρνηση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα, και ύπαρξης ενός πολιτικού κέντρου. «Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση και το πρόβλημα είναι ότι δεν ξεκαθαρίζετε σε ποια κατεύθυνση θέλετε να πάνε τα πράγματα και έτσι δεν έχετε συμμαχίες. Δεν μπορεί να εμφανίζονται κάποιοι υπουργοί ως φίλοι του λαού για να φαίνονται άλλοι ως εχθροί. Αυτό είναι πρόβλημα» επεσήμανε. Ρώτησε επίσης πότε θα συγκροτηθούν οι μηχανισμοί είσπραξης. «Τον Μάρτιο που κλείνει το πρώτο τρίμηνο του προϋπολογισμού τι έσοδα θα έχουμε; Αν υπάρχει κάτι που σας εμποδίζει να μας το πείτε, να βοηθήσουμε κι εμείς» είπε. Ο κ. Κ. Γείτονας σημείωσε ότι «με αντιεξουσιαστές υπουργούς κυβέρνηση δεν γίνεται». Η κυρία Σοφία Γιαννακά προέτρεψε τον υπουργό Οικονομίας «κάθε φορά που σας φοβίζει ο Παπουτσής συνεπικουρούμενος από την Μπιρμπίλη να μην κάνετε πίσω. Δεν σας κάνει καλό».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέκοψε δύο φορές τους βουλευτές και τους ευχαρίστησε για τη «συγκινητική στήριξή» τους. Τους είπε ότι δεν ήξερε πολύ καλά τη διαδικασία και ότι ακολούθησε συμβουλές υπηρεσιακών παραγόντων. «Δεν νομοθετώ δα και 45 χρόνια!» εξήγησε. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει την τροπολογία με την άμεση κατάθεση για συζήτηση κατά προτεραιότητα σχεδίου νόμου για την αύξηση του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα και τη ρύθμιση της φορολόγησης των γονικών παροχών. Αν η κατάθεση του νομοσχεδίου γίνει ως την Παρασκευή, θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Επιτροπή και την επόμενη ημέρα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση όμως θα έχει ψηφιστεί ως την Πέμπτη.