Εθνική ομοψυχία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και στήριξη της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ για να βγει η χώρα από την κρίση ζήτησε χθες ο κ. Λεωνίδας Κύρκος σε παρέμβασή του με αφορμή τη συμπλήρωση των 85 χρόνων του και την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου «Εκ βαθέων». Στο κλειστό δείπνο 45 προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης και της διανόησης το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην «Αίγλη» του Ζαππείου, παρόντος του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Κύρκος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου και της συστράτευσης όλων για την κοινωνική ειρήνη, εκφράζοντας, όπως είπε, «μια κραυγή για την περιφρούρηση της ομαλότητας».

Χαρακτήρισε ακριβή απεικόνιση της πραγματικότητας το σύνθημα του Πρωθυπουργού «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» στην αρχή της ομιλίας και στο τέλος της πρότεινε το σύνθημα να γίνει «Ανακατανομή ανάπτυξης ή βυθιζόμαστε».

Παράλληλα, επιτέθηκε κατά του ΚΚΕ- χωρίς να το κατονομάζεικατηγορώντας για ανευθυνότητα όποιον πυροδοτεί «τον πόλεμο στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο». Μάλιστα με εμφανή την αναφορά του στην ηγεσία του Περισσού, μίλησε για «νεο-Ζαχαριδιακούς τυχοδιωκτισμούς» κατά των οποίων κάλεσε «να εγερθεί σαν τείχος η θέληση της πλειοψηφίας του λαού με πρώτους τους εργαζόμενους που θα εγγυηθούν την εσωτερική ειρήνη».

Ωστόσο η παρέμβαση του κ. Κύρκου, η οποία ήταν και «ύμνος στην ιδέα της Κεντροαριστεράς», αποτέλεσε ευθεία απόρριψη της ηγεσίας του ΣΥΝ και του κ. Αλ. Τσίπρα, τον οποίον μάλιστα δεν είχε προσκαλέσει.

Από τον ΣΥΝ είχαν προσκληθεί μόνο τέσσερα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, οι κκ. Φ. Κουβέλης , Σπ. Λυκούδης, Δ. Χατζησωκράτης και Δ. Παπαδημούλης , ο οποίος όμως δεν παρέστη- είχε επικοινωνήσει με τον κ. Κύρκο νωρίτερα και του είπε ότι δεν θα ήταν παρών στην εκδήλωση, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θεωρεί σωστό «να έχουν προσκληθεί όλοι σε αυτή τη συζήτηση και όχι ο πρόεδρος του ΣΥΝ». Πάντως ο κ. Κουβέλης στην ομιλία του κατά το δείπνο τόνισε ότι ο κ. Κύρκος προειδοποιεί και προτρέπει, καταθέτει απόψεις για την έξοδο από την κρίση με πρόταγμα «την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων που πλήττουν και διασπούν την κοινωνική συνοχή, με τη φτώχεια παρούσα να τροφοδοτεί την κοινωνική απελπισία και να απειλεί τις δημοκρατικές κατακτήσεις».

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κύρκου στο ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζοντας από τη μια «καλό δείγμα εναλλακτικής μορφής πάλης» την πρωτοβουλία του για απεργία, αλλά προειδοποιώντας από την άλλη ότι η οργάνωση των εργατικών αγώνων «δεν πρέπει να οδηγεί στη διάσπαση των εργαζομένων» .

Απουσίαζε από τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς ο οποίος με επιστολή που απέστειλε στον κ. Κύρκο- συνοδεία λουλουδιών- τον ενημέρωσε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να παραστεί.

Αργά το βράδυ και προς το τέλος του δείπνου ο κ. Κύρκος αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο προκειμένου να υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων.